Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.10.2015 14:36:05

Moravský Peněžní Ústav jako první podal žádost o bankovní licenci



Společně se vstupem do svého 20. roku fungování na českém trhu Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo (MPU) zažádal Českou národní banku o udělení bankovní licence. Žádost byla předložena dne 20. 8. 2015 a její podání se spořitelní družstvo rozhodlo nyní oznámit oficiálně. MPU je první družstevní záložnou, která o bankovní licenci Českou národní banku zažádala. Tento krok je jedním ze zásadních milníků v historii Moravského Peněžního Ústavu.

  

Klíčové rozhodnutí podat do konce roku 2015 žádost o bankovní licenci Moravský Peněžní Ústav učinil již začátkem letošního roku. Od března družstvo podnikalo veškeré nezbytné kroky k přeměně z družstva na akciovou společnost a k podání žádosti o udělení licence k výkonu činnosti banky. Moravský Peněžní Ústav se tak stal první družstevní záložnou na tuzemském trhu, která o bankovní licenci požádala.

  

„Příprava samotné žádosti byla náročným a vyčerpávajícím procesem, který trval bezmála šest měsíců a byl realizován ve spolupráci s předními odborníky v oblasti auditu a právního poradenství. V čele poradenského týmu stál bývalý guvernér doc. Ing. Zdeněk Tůma, CSc“ přibližuje Ing. Radomír Lapčík, LL.M., předseda představenstva a generální ředitel Moravského Peněžního Ústavu a dodává, že žádost byla předána v 7 pořadačích, které obsahovaly 839 samostatných dokumentů celkem o 4 113 stranách.

  

„Významnou roli v celém procesu hráli bezpochyby naši zaměstnanci, bez jejich enormního nasazení v procesu implementování bankovních standardů i v procesu samotné přípravy žádosti bychom totiž nic podobného nemohli vůbec uskutečnit. Také bych rád poděkoval našim klientům za dlouhodobou podporu. Výsledkem našeho společného snažení bylo přesvědčivé schválení projektu změny právní formy z družstva na akciovou společnosti na členské schůzi, kde „pro“ hlasovalo 99,3 % hlasů přítomných členů,“ zdůrazňuje Radomír Lapčík.

  

„Mým cílem je, aby MPU banka a. s. byla první českou konzervativní bankou, která se bude orientovat na výjimečné služby pro klienty s vyššími vklady a nemovitostní financování.“ upřesňuje Radomír Lapčík.

  

Samotné licenční řízení u České národní banky může trvat i několik měsíců. Výsledek rozhodnutí by měl být znám v roce 2016, přičemž Moravský Peněžní Ústav bude po celou tuto dobu nabízet svým klientům plnohodnotný informační servis související s otázkami transformace MPU na banku.

 

 

 

Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo (MPU)

 

MPU patří mezi největší spořitelní družstva v České republice (podle počtu svých členů i podle výše aktiv, která firma spravuje). Obchodní místa má v Praze, Brně a Zlíně. Svým klientům poskytuje individuální služby osobního bankovnictví a zajímavé podmínky při zhodnocování depozit. V oblasti poskytování úvěrů se MPU orientuje na podporu kvalitních podnikatelských záměrů zejména z oblasti developerského financování. Výjimečné úrokové podmínky a vysoký standard osobního bankovnictví stejně jako výjimečný a individuální přístup v oblasti financování zajímavých projektů v českém podnikatelském prostředí jsou základem soustavného růstu po 20letou historii MPU. Ekonomické ukazatele (31. 8. 2015): počet členů 12 005, výše depozit (včetně podřízených vkladů) 9,108 miliard korun, výše regulatorního kapitálu 1,246 miliard korun.

  
 

 

 
 

 

    AMI Communications: Monika Buřičová

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688