Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  14.10.2015 11:40:33

Čína - spotřebitelskou inflaci drží služby, ceny v průmyslu padají 43. měsíc v řadě


V brzkých ranních hodinách dnes byla zveřejněna data o cenovém vývoji v Číně a to jak na úrovni spotřebitelských, tak výrobních cen.

Index spotřebitelských cen (CPI) v září meziročně povyrostl o 1,6 %, což je o 0,2 p.b. méně, než kolik odhadoval trh (agentura BBG). Současně se jedná o desinflační pohyb oproti srpnu, kdy čínská inflace dosahovala dvou procent.

cina cpi

Pomalejší růst cen má na svědomí především zlevnění spotřebního zboží, konkrétně potravin. Ceny služeb se v září snížily pouze kosmeticky (-0,1 p.b. na 2,1 % y/y), levnější byly rekreace a výdaje na vzdělávání, poplatky za ubytování pak rostly stejně jako v srpnu 0,8procentním tempem. Již více než půl roku klesají ceny dopravy a nákladů na telekomunikace a ani září (-2,1 % y/y) žádnou změnu nepřineslo. Mírné zdražení registrujeme u léků a zdravotnických pomůcek, ostatní kategorie zboží a služeb nezaznamenaly oproti srpnu výraznější pohyb. Z dnešních cenových statistik též vyplývá, že o něco rychleji, přesněji o 0,1 procentního bodu, se zvyšovaly ceny ve městech oproti čínskému venkovu. V obou případech však došlo ve srovnání se srpnem k desinflaci.

Na meziměsíční bázi se spotřebitelská inflace zvýšila o jednu desetinu, oproti půlprocentnímu srpnovému růstu.

Na úrovni výrobní inflace se žádné překvapení v září nekonalo. Index cen výrobců (PPI), v souladu s konsensem, poklesl o 5,9 procenta, tedy stejně jako v srpnu. Čínská výrobní deflace již trvá rekordních 43 měsíců v řadě a odkazuje na pokračující nadbytek kapacit a slabou globální poptávku. Dalším důvodem padajících cen jsou též levnější komodity.

Pokračující pokles výrobních cen negativně dopadá do ziskových marží průmyslových výrobců a naznačuje, že zářiová průmyslová výroba (data budou zveřejněna příští týden v pondělí) budou slabá.

Dnešní data ukazují, že spotřebitelskou inflaci drží nad vodou hlavně sektor služeb, avšak i zde pozorujeme zpomalení, které odkazuje na slabou domácí poptávku. Včera vyšla data o čínském zahraničním obchodu za září a také ta poukázala na zhoršující se kondici čínských spotřebitelů, když došlo k propadu importu (v dolarovém vyjádření) o více než pětinu.

Ceny v průmyslu zůstávají v deflační zóně a z Číny se stává „dvourychlostní“ ekonomika rozdělená na sektor služeb a zpomalující průmysl (vývoj cen pak odráží fundament v jednotlivých odvětvích národního hospodářství).

Zářiová cenová statistika nabízí další prostor čínské centrální bance pro uvolnění měnových podmínek. Spotřebitelská inflace je stále vzdálená 3procentnímu cíli pro letošní rok, průmysl zůstává uzamčen ve spirále cenových poklesů, což by mohlo PBOC přimět ke snížení úroků do konce letošního roku (čínská měnová autorita letos snížila sazby již 5x).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688