Žijte bezpečně: jak správně vybrat cylindrickou vložku?

Radí specialista na zabezpečení bytů a domů Jan Hrnčíř ze společnosti ASSA ABLOY, která v Čechách vyrábí i známou českou značku FAB.

1. Zvolte vhodnou bezpečnostní třídu

Cylindrické vložky se vyrábějí ve čtyřech bezpečnostních třídách, kdy stupeň 1 znamená zcela obyčejnou vložku a stupeň 4 vysoce kvalitní výrobek z tvrdých kovů a s nejrůznějšími vychytávkami proti překonání. „Třídy jsou od sebe barevně odlišené a bývají vyznačené i na obalu vložky,“ radí Jan Hrnčíř. Zatímco na vchod do kůlny zpravidla stačí „dvojka“, vchodové dveře do bytu nebo domu by měly mít minimálně stupeň tři. Vyžaduje to totiž i pojišťovna.

2. Vše si změřte

Důležité jsou samozřejmě i technické specifikace konkrétní cylindrické vložky a kování k ní. Rozhodněte se, zdali chcete vložku jednostrannou, nebo oboustrannou (jestli tedy půjde odemykat z obou stran, nebo jen z jedné), a stanovte její velikost. Ta se udává ve dvou číslech: vzdálenosti od upevňovacího šroubu vložky k okraji kování z vnější (A) a vnitřní (B) strany dveří.

3. Bezpečnostní karta zabrání kopírování klíčů

Velkou výhodou cylindrických vložek vyšších bezpečnostních tříd (tedy 3 a 4) je, že většina jich je vybavena tzv. bezpečnostní kartou. Ta má zabránit neoprávněnému kopírování klíčů. „Bez ní vám totiž žádný zámečník kopii klíče nevytvoří,“ vysvětluje Jan Hrnčíř z ASSA ABLOY. „Polotovary na tyto kopie navíc dostávají jen licencovaní zámečníci a jejich výroba podléhá velice přísné evidenci. To, že by někdo získal kopii vašeho klíče bez příslušné karty, je tak prakticky vyloučené.“

5. Důlky, nebo zuby?

Často se lidé ptají, jestli je lepší pořídit vložku na klasický zubatý klíč (plochý klíč), nebo na módní klíče s „důlky“ (čelně řezaný klíč). „Na tom vůbec nezáleží,“ říká Jan Hrnčíř, „jedná se jen o konstrukční rozdíl, nelze jednoznačně říci, že jeden typ je bezpečnější než druhý.“

6. Myslete dopředu aneb Chytré vychytávky

Jste typ, který klíče věčně ztrácí? Nebo máte doma seniora, který nechává často klíč ve dveřích, a vy se pak nemůžete dostat do bytu? Cylindrické vložky disponují v současné době množstvím vychytávek, které vám v těchto případech přijdou vhod. Tak např. zámek s tzv. prostupovou spojkou vám umožní odemknout i v případě, kdy je zabouchnuto a z druhé strany je zastrčen klíč. Funkce 2 v 1 zase ušetří peníze za nákup nové vložky v případě, když klíč ztratíte nebo vám jej ukradnou. V tomto balení totiž máte dvě sady klíčů, a pokud vám klíč z první sady ukradnou, snadno vložku „přeprogramujete“ na druhou sadu, a to pouhým zasunutím klíče.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky