Šťáva z ovoce a zeleniny jsou správně využité vitamíny

S podzimem přichází chladné sychravé počasí, které ne úplně blahodárně působí na psychiku lidí a stejně tak je zátěží i pro imunitu. Ve většině případů se lze obejít bez takzvaných doplňků stravy a potřebné vitamíny a enzymy doplňovat ovocem a zeleninou. Vhodné je pak zdravé stravování doplnit nejen syrovou zeleninou a ovocem, ale i šťávami z ovoce a zeleniny, polévkami a dalšími variantami, které lze z ovoce a zeleniny připravit.

Využít přitom co nejvíce z ovoce a zeleniny pomohou moderní přístroje, které zachovají co nejvíce živin a navíc získávají až o padesát procent více šťávy. „Šnekové odsťavňovače jsou pro získání kvalitních šťáv zatím to nejlepší, co existuje. Nízké otáčky zajistí největší možný výkon odšťavnění a přitom na rozdíl od jiných přístrojů dostanou z ovoce a zeleniny až o 50 procent šťáv více. Zůstane tedy méně odpadu a více šťávy ve sklenici. Nejdůležitější pro zákazníky pak bývá kromě kvality odšťavňování také hlučnost přístroje, výkon, možnost jednoduchého čištění a skladování. Aktuálně máme v nabídce přístroj naprosto odpovídající požadavkům moderního zdravého životního stylu. A odšťavovat umí i celé kusy ovoce a zeleniny, takže výrazně ušetří čas,“ řekl Jozef Zahradník ze společnosti Orava o novince v sortimentu šnekovém odsťavňovači OS-151.

TIP Oravy : Dužinu z ovoce a zeleniny nevyhazujte. Výborně se hodí na přípravu polévek, omáček, karbanátků, placiček nebo sladkých dezertů. Nebo zkuste dužinu vysušit a jsou z ní pak třeba na zimu skvělé čaje.

Ovocné šťávy je vhodné konzumovat spíše v první polovině dne, protože obsahují dostatek sacharidů na dodání energie svalům i celému organizmu, kterou tělo během dne využije. Velmi dobře působí jak na energii organizmu, na psychiku, na zvládání stresu, na snížení únavy a celkový pohodový stav vůbec.

Zeleninové šťávy jsou zásadité a blahodárně působí na pH v zažívacím ústrojí. Mohou se tedy pít kdykoli
a zelenina by dokonce měla tvořit až 50 procent jídelníčku vzhledem k udržování optimálního pH organizmu.

Je dobré nezapomínat na vlákninu a nekonzumovat pouze šťávy z ovoce a zeleniny. Vláknina působí blahodárně na trávení, a proto je vhodné do jídelníčku zařadit například smoothie, ovocné a zeleninové polévky, zdravé husté omáčky nebo pyré.

„Existují přístroje, které vytvoří skvělé smoothie, mixované polévky nebo pyré a rovnou je i ohřejí. Je tedy naprosto snadné udělat k obědu zeleninové polévky, pyré přílohy k masu, nebo třeba i dětské přesnídávky připravené teplé přesně, jak je potřeba. Příprava polévek či přesnídávek je tak o desítky minut rychlejší a rozhodně jednodušší. Stačí nakrájet zeleninu a vložit do mixéru,“ řekl Jozef Zahradník.


TIP Oravy: Jak správně vybrat odšťavňovač?

1. Co budu nejčastěji odšťavňovat? Nejdříve si ujasněte, co přesně od odšťavňovače očekáváte – chcete pouze šťávu, budete připravovat i pokrmy z dužiny a podobně – vyhovovat pak budou šnekové jednohřídelové odšťavňovače.

2. Kolik budu připravovat šťávy? Pokud máte v plánu připravovat větší objemy šťáv, které budete mít k dispozici během dne, je vhodnější použít nízkootáčkové odšťavňovače, které šetrně dostanou šťávu z ovoce a dostanou z ovoce co nejvíce jde.

Vysokootáčkové a nízkootáčkové odšťavňovače připravují každý jiný druh šťávy, kterou lze jinak dlouho skladovat a má i jinou chuť. Nízkootáčkové přístroje lisují šťávu výraznější chuti, která může obsahovat kousky dužiny, lze ji pak skladovat déle v lednici a šťáva obsahuje minimum pěny.

3. Jak často budu odšťavňovat? Pokud nebudete připravovat šťávu každý den, vyberte si určitě takový, který se jednoduše rozkládá, dobře se skladuje a především se dá jednoduše omývat.

4. Jaký má výkon, co vše mohu odšťavňovat? Podle toho, co od odšťavňovače očekáváte, vybírejte i výkon. U nízkootáčkových přístrojů, které připravují kvalitnější šťávu, se optimální výkon pohybuje okolo 250 W, u těch vysokootáčkových je to pak okolo 1200 W. Dále vybírejte podle velikosti přístroje – jak velké kusy ovoce a zeleniny mohu do stroje dávat a jak velká je nádoba na dužinu. Věnujte pak určitě pozornost i na délce záruky, bezpečnosti a zpracování přístroje a materiálům, které jsou použity.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky