Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  18.10.2015 09:03:49

Globální ekonomika zpomaluje, na vině není Čína, ale USA


Turbulence, které byly v posledních týdnech patrné na globálních finančních trzích, jsou připisovány zejména vývoji v Číně. Minulý měsíc se ještě zdálo, že tento čínský šok nemá na globální ekonomiku vážnější dopad. Tento měsíc jsou už ale patrné první jasné známky toho, že růst globální ekonomiky zpomaluje, a platí to jak o rozvíjejících se trzích, tak o ekonomikách vyspělých. Novým faktorem je zpomalování americké ekonomiky, i když se zdá, že odráží zejména přechodný efekt zásob.

V září čínská ekonomika hlubší známky zpomalení nevykazovala. Dominantní kontrakční silou v globální ekonomice je nyní komoditní šok, který samozřejmě s vývojem v Číně do určité míry souvisí. Nejde ale o tu samou věc. Komoditní šok totiž vede k redistribuci ekonomické aktivity směrem od zemí, které se specializují na výrobu komodit, k zemím, které je spíše spotřebovávají. Komoditní šok by měl na globální ekonomiku nakonec působit pozitivně. Nyní ale její růst klesl na 2,6 %, což je 0,4 procentního bodu pod tempem růstu z poloviny letošního roku.

Na komoditní produkci závisejí mnohem více rozvíjející se trhy, které tudíž současným komoditním šokem trpí zdaleka nejvíce. Jejich růst se nyní pohybuje na 3,5 %, což je 1,5 procentního bodu pod trendem. Není přitom jasné, zda tempo růstu těchto zemí dále neklesá. Ekonomická aktivita vyspělých ekonomik roste asi 1,7% tempem, což zhruba odpovídá trendu. Zmíněné zpomalení americké ekonomiky je přitom do určité míry vyvažováno silnější aktivitou v eurozóně. Obavy vzbuzuje zejména útlum průmyslové aktivity, ke kterému dochází na globální úrovni. Jde hlavně o odraz vývoje v americkém energetickém sektoru, Čína zde hraje podružnou roli.

Čína nyní podle našeho odhadu roste asi 6,2% tempem, což zhruba odpovídá vývoji v předchozím měsíci a zároveň o něco málo převyšuje 5 – 6% růst z poloviny roku. Pokles čínské poptávky po komoditách je ale mnohem prudší než postupný pokles tempa růstu její ekonomické aktivity. To vysvětluje poptávkový šok na globálním komoditním trhu. Zároveň je možné, že oficiální čísla týkající se vývoje v čínské ekonomice jsou nadhodnocená, ale my se domníváme, že naše metodologie by větší rozdíly mezi těmito čísly a skutečným vývojem odhalila.

Jak bylo uvedeno, růstové momentum v USA a v Evropě se začíná pohybovat opačným směrem – poslední data naznačují, že v USA probíhá mírné ochlazení, zatímco v eurozóně ekonomická aktivita sílí. Konkrétní odhady, včetně vývoje tempa růstu v Japonsku a Velké Británii, shrnují následující grafy (přerušovaně je vyznačena výše trendového růstu):

grafak

Zatímco se pozornost upírá zejména na Čínu, vývoj v globální průmyslové výrobě je nyní ovlivňován zejména situací v americké ekonomice, kolapsem jejího energetického sektoru a poklesem zásob ve výrobním sektoru. Tyto faktory ale postupně ztrácejí na síle, a to by se mělo projevit i na globální aktivitě v průmyslu.

Autorem je Gavyn Davies.

Zdroj: Fulcrum AM, FT

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688