Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Z domova  |  13.10.2015 06:00:51

Sociální bydlení ve Velké Británii: Inspirace pro ČR?


Česká vláda včera přijala novou koncepci sociálního bydlení. Jak je tato problematika řešena v zemích na západ od nás? Sociální bydlení Velké Británie může být pro nás v mnoha ohledech inspirativní.

Předně je třeba říci, že napříč Velkou Británií existují v systému sociálního bydlení jemné nuance. Trochu jinak má sociální bydlení řešené Anglie, jinak Wales, Skotsko i Severní Irsko. My se zaměříme na sociální bydlení Anglie.

V roce 2011 přijala vláda Velké Británie strategii tzv. „dostupného bydlení“ (Affordable Housing), což je jakási nejvyšší úroveň, na níž je sociální bydlení řešeno. K cílům této strategie patří uspokojování potřeby bydlení na lokální úrovni, zajištění větší flexibilitu v poskytování sociálního bydlení, zajištění větší efektivity vynakládání prostředků z veřejných rozpočtů a maximalizace nabídky nového dostupného bydlení.

Cílovou skupinu sociálního bydlení v Anglii určují obce. Ty mají upřednostňovat osoby, které spadají do oblasti působnosti dané obce a to po dobu nejméně dvou let. Spojitost s obcí je určována tím, že žadatel v obci bydlí, nebo zde bydlí blízcí členové jeho rodiny, případně zde pracuje. Sociální bydlení má být určeno osobám s nízkými příjmy a jinak znevýhodněným osobám, které mají problém uspokojit potřebu bydlení na běžném trhu. Jsou to především bezdomovci, osoby, které žijí v hygienicky nevyhovujícím bydlení a lidé, kteří potřebují jiný typ bydlení oproti stávajícímu ze zdravotních a sociálních důvodů. V letech 2012 – 2013 bydlelo v sociálním bydlení 3,7 milionů domácností, tedy 48 % domácností z těch, které bydlí v nájmu.

Nástroje

Sociální bydlení je v Anglii realizováno obcemi, bytovými asociacemi a dalšími poskytovateli sociálního bydlení. Kromě poskytování sociálních bytů pomáhá Anglie svým občanům v oblasti bydlení také dávkami na bydlení, které jsou určené nízkopříjmovým domácnostem jako pomoc při placení nájemného. Jsou přidělovány obcemi a mohou být vyplaceny lidem, kteří žijí v tržním bydlení, ale i lidem v sociálním bydlení.

Přidělení a výši dávky na bydlení u sociálního bydlení ovlivňuje kromě výše příjmu také zdravotní postižení některého z členů domácnosti, věk členů domácnosti, počet neobsazených místností v bytě a výše obvyklého nájemného v dané lokalitě. Do příjmů se počítají i úspory, které nesmějí být vyšší, než 6 tisíc liber.

Dávky na bydlení v Anglii se poskytují i u tržního bydlení. Jsou poskytovány nízkopříjmovým domácnostem a jsou vypočítávány porovnáním příjmu domácnosti s „obvyklým“ nájemným pro danou oblast.

Povinností obcí je vytvořit alokační schéma sociálního bydlení. V tomto schématu musí být jasně popsán systém přidělování sociálního bydlení včetně osob, které učiní konečné rozhodnutí o přidělení bytu. Musí zde být popsána cílová skupina, která musí začleňovat osoby znevýhodněné na trhu s bydlením.

Regulace

Regulace je vykonávána národním úřadem The Hommes and Communities Agency. Stejná instituce registruje také poskytovatele sociálního bydlení. Tento úřad má za cíl zajistit a podporovat nabídku sociálního bydlení v odpovídající kvalitě, které bude uspokojovat přiměřenou poptávku. Dále má tento úřad zajišťovat nájemníkům sociálního bydlení možnost odpovídající volby a ochranu. Zajišťovat jim možnost podílet se na procesu managementu sociálního bydlení. Úřad také kontroluje, zda poskytovatelé sociálního bydlení vykonávají svou funkci efektivně a ekonomicky přijatelně. Kontroluje finanční situaci poskytovatelů a správu jejich organizací.

V ekonomické oblasti má úřad podporovat investice do sociálního bydlení, tím zabraňovat tomu, aby systém byl příliš náročný na výdaje z veřejných rozpočtů. Regulační úřad může pro naplňování těchto cílů stanovovat standardy pro poskytovatele sociálního bydlení v oblasti kvality ubytování, jeho vybavení a služeb, poskytovaných v souvislosti se sociálním bydlením. Úřad provádí u poskytovatelů sociálního bydlení inspekce ohledně naplňování standardů.

Dalším subjektem regulace sociálního bydlení ve Velké Británii je příslušné Ministerstvo. To může vydávat nařízení, které bude upravovat standardy poskytování sociálního bydlení, ale pouze pro oblasti kvality ubytování, nájemného a participace nájemníků na procesu řízení registrovaných poskytovatelů sociálního bydlení.

Financování

Sociální bydlení je financováno převážně z nájmů nájemníků. Dále The Hommes and Communities Agency může se souhlasem příslušného ministerstva poskytnout finanční asistenci poskytovateli sociálního bydlení. Tato finanční asistence může mít podobu grantu, půjčky, záruky a investice.

Britská vláda vyčlenila pro roky 2011-2015 1,6 miliard liber na rekonstrukci sociálních bytů. Na roky 2015-2016 je připraveno na stejný účel 160 milionů liber. Dávky na bydlení jsou placeny ze státního rozpočtu. V letech 2012 a 2013 bylo v Anglii vydáno na dávky na bydlení kolem 20 miliard liber ročně. V celé Velké Británii pak téměř 24 miliard.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688