Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.10.2015 23:39:26

12. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úvodu týdne kolísaly poté, co index S&P 500 v minulém týdnu podal nejlepší výkon v letošním roce. Investoři čekají na potvrzení dobrého stavu americké ekonomiky a další střípky do mozaiky výsledkové sezóny.

Akcie v pondělí kolísaly při utlumeném objemu obchodování, nahoru je vedl spotřebitelský sektor, naopak těžaři, kteří jsou prozatím nejvýkonnějším sektorem tohoto měsíce, ztráceli druhý den v řadě.

Index S&P 500 se pohyboval kolem 7měsíčního maxima, energetické tituly mírně ztrácely páru poté, co si pátkem zajistily nejdelší růstovou sérii za posledních šest let.

Index Dow nakonec zpevnil o 0,28 % na 17 131,86 bodu, S&P 500 posílil o 0,13 % na 2 017,46 bodu a Nasdaq Composite připsal 0,17 % na 4 838,64 bodu. Objem obchodování v rámci indexu S&P 500 byl 23 % pod třicetidenním průměrem kvůli Dni Kryštofa Kolumba. Index volatility VIX klesl o 5,33 % na 16,17 bodu. Ukazatel klesá již deset dní v řadě, což je nejdelší série za posledních šest let. S dluhopisy se v pondělí kvůli svátku neobchodovalo.

Americké akcie (12. října 2015)
Zdroj: Google

"Pokud budou výsledky společností dobré nebo lepší než predikce, myslím, že na tom budeme dobře," říká Andrew Brenner z National Alliance Capital Markets. "Lidé najednou zničehonic začínají říkat, že Čína na tom není až tak špatně. Rozvíjející se trhy opět nastupují a ropa se vrací na scénu. Očekávám, že trh dále poroste," dodává.

Zisky firem zahrnutých v indexu S&P 500 by měly podle predikcí ve třetím kvartále klesnout přes 4 %, nejprudší pokles by podle odhadů měly zaznamenat těžařské a energetické firmy. Tento týden by měly reportovat výsledky například Johnson & Johnson, Intel a JPMorgan Chase.

Investoři také sledují veškeré náznaky možného zvyšování sazeb v USA. Viceprezident Fedu Stanley Fischer prohlásil, že by americká ekonomika mohla být dost silná na to, aby ustála první zvýšení sazeb už v letošním roce. Zároveň ale dodal, že guvernéři Fedu bedlivě sledují růst zaměstnanosti a vývoj světové ekonomiky.

Prezident atlantského Fedu Dennis Lockhart v pondělí uvedl, že podporuje první zvýšení sazeb ještě v roce 2015. Naproti tomu Charles Evans znovu prohlásil, že podle něj by se mělo zvýšení sazeb mírně posunout, protože inflace stále pokulhává. Tradeři nyní považují pravděpodobnost, že Fed zvýší sazby už letos v prosinci, již jen za 39%. Šance, že ke zvýšení sazeb dojde až v březnu příštího roku, je podle nich aktuálně 61%.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Třetí největší výrobce počítačů na světě Dell se dohodl na koupi společnosti EMC zabývající se ukládáním a správou dat. Oznámily to v pondělí firmy. Transakce má hodnotu zhruba 67 miliard dolarů a je největším převzetím v technologickém sektoru, napsala agentura Reuters.
  • Společnost Facebook, provozovatel největší sociální sítě na světě, zaplatila v uplynulém roce v Británii na daních jen 4 327 liber, tedy méně než běžný zaměstnanec. Informovala o tom britská média.
  • Margin debt (úvěry na obchodování s akciemi) na NYSE se od finanční krize do konce června 2015, tedy za pouhých šest let, vyšplhal ze 182 miliard USD na 505 miliard USD. Z pohledu na graf je patrné, že zhruba kopíroval trajektorii indexu S&P 500, který během sledovaného období ztrojnásobil svoji hodnotu. Po cestě strmě vzhůru ale následuje rychlý "sešup".
  • Anheuser-Busch InBev v pondělí počtvrté navýšil akviziční nabídku pro SABMiller. První nabídka zněla 38 liber za akcii, druhá 40 liber za akcii, následně AB InBev SABMilleru nabídl 42,15 libry na akcii a nejnovější nabídka činí 43,50 libry v hotovosti.
  • General Electric se blíží uzavření dohody na odprodej úvěrů v hodnotě více než 30 miliard dolarů bance Wells Fargo.
  • Americká automobilka Ford Motor investuje v příštích pěti letech do výzkumu a vývoje v Číně 1,8 miliardy USD. Investice je dalším pokusem automobilky zajistit si na největším automobilovém trhu světa větší podíl, uvedla agentura Reuters.

 

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

 

Jak (ne)snadné je překonat index aneb Pod pokličkou trhu akciíJak (ne)snadné je překonat index aneb Pod pokličkou trhu akcií

Za posledních pět let se pouze pětině portfoliomanažerů investujících do velkých společností podařilo překonat srovnávací index. Pro někoho to může být překvapení, někdo to bere zkrátka jako fakt. Při pohledu na data je jasné, že překonávat široké indexy opravdu není jednoduché. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688