Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  12.10.2015 12:05:35

Co od čtvrtého kvartálu čekají čeští experti?

Konec roku nejspíše nic dramatického nepřinese, Fed ale možná překvapí. Shodují se na tom dva matadoři české analytické scény, hlavní ekonom Ery Jan Bureš a makléř z Wood & Company Vladimír Vávra. Prvně jmenovanému se i proto líbí sázky na dolar, Vávrovi se pak zamlouvá intervenční režim ČNB, který nechá vydělávat zahraniční investory. Jejich zájem o Česko tak zřejmě proroste, z čehož by měla těžit pražská burza.

Jste ve výhledu na 4Q2015 spíše (makroekonomický) medvěd, nebo (makroekonomický) býk?

Jan Bureš: Při pohledu na rozvinuté ekonomiky můžeme být stále optimističtí. Přetrvává pozitivní vliv uvolněné měnové politiky a nízkých cen komodit. Navíc se ve většině vyspělých zemí zlepšuje situace na trhu práce. Určitou hrozbou jsou externí podmínky, aktuálně především zpomalující Asie v čele s Čínou. Co se Asie týče, jsem naladěn spíše pesimisticky. Myslím si, že střednědobě trhy rizika spojená s mladými asijskými ekonomikami spíše podceňují, v příštím roce podle mě mohou narůstat.

Vladimír Vávra: Trhy mají nyní v makroekonomických ukazatelích celkem solidní podporu. Z pohledu tržního sentimentu a momenta ten zářez, kterého se akcie dočkaly na konci léta, výrazně ovlivnil důvěru investorů a jejich odvahou nakupovat. Po tom velkém propadu je zřejmě krátkodobě potenciál dalšího zásadního poklesu omezený, do konce roku ale ještě mohou být testována srpnová minima. Stejně tak ale nemají trhy důvod razantně růst. Čekám proto volatilitu v pásmu okolo stávajících úrovní.

Tři faktory, které budou v 4Q2015 hýbat ekonomikou a trhem

Jan Bureš: Jako první zmíním kondici americké ekonomiky a tamního trhu práce. Ten podle nejnovějších dat částečně ztratil velice solidní dynamiku z počátku roku. Jde přitom o důležitý faktor, který ovlivňuje druhou sledovanou oblast, a sice načasování zvyšování sazeb v USA. Zda, kdy a jak výrazně Fed zvýší sazby, ovlivní spoustu dalších věcí. Pokud by Fed výrazně oddálil růst úroků, byla by pravděpodobně i ECB skrze pro ni nepříznivý kurz eura vůči dolaru dotlačena k nějaké reakci, tedy uvolnění měnové politiky. Pokud to domyslím až do českého kontextu, mělo by to dopad na chování ČNB, která si opuštění intervencí v zájmu slabší koruny může dovolit až ve chvíli, kdy ECB vypne nebo zpomalí své tiskárny peněz. S tímto souvisí i třetí věc, která více než kdy v minulosti ovlivňuje uvažování americké centrální banky, a to je vývoj v Číně.

Vladimír Vávra: Jsou to Fed, Čína a komodity. Zvýšení sazeb v Americe není o "zda", ale o "kdy". Fed si musí být vědom toho, že svojí uvolněnou monetární politikou zapříčinil vznik bublin na několika trzích. Zvýšení, nikoli skokové, ale v řádu čtvrt nebo půl procentního bodu letos nebo v příštím roce, nebude pro ekonomiku USA fatální. Co se Číny týče, souvisí s ní i celosvětová poptávka po komoditách. Podle mě celé téma jen ukazuje, jak krátkou paměť investoři mají. Čínská centrální banka začala bojovat s bublinou na realitním trhu a přehříváním domácí ekonomiky před dvěma, třemi lety. Ona může tu bublinu něčím propíchnout, nebo postupně upouštět, a podle mě jsme právě toho druhého v posledních letech svědky. Domnívám se tedy, že současná bouře je spíše mediální bublina, což by se mělo projevit i na cenách komodit v příštích měsících.

Pokračování článku najdete na Investičním webu.

 

Akciový výběr na rok 2016Akciový výběr na rok 2016

Které přehlížené akcie doporučují přední světoví portfoliomanažeři a editoři finančních portálů pro následujících 12 měsíců?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.09.2021Co čeká trh od Uberu a co od Lyftu? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688