Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  12.10.2015 11:27:54REKLAMA

Pět hvězdiček za nejlepší péči o naše blízké

I když asi každý starší člověk touží žít v kruhu své rodiny, v prostředí, na které byl celý život zvyklý, zdaleka ne všem se toto přání splní. Náš životní styl se mění, lidé se stěhují za prací a vícegenerační rodiny jsou stále větší výjimkou. A když se prarodiče dožijí věku, kdy už se o sebe nedokáží sami postarat, je třeba jim zajistit odpovídající bydlení a péči, aby mohli prožít plnohodnotné stáří.

Zdaleka ne všechny domovy a zařízení pro péči o seniory ale splňují představy o ideálu, který bychom chtěli svým blízkým dopřát. Proto jsou nesmírně důležité aktivity směřující ke zlepšení podmínek v domovech pro seniory, které z - v minulosti mnohdy obávaných - "domovů důchodců" dělají moderní zařízení hotelového typu, kde se úroveň ubytování i péče podobá spíše lázeňskému pobytu či rekreaci. Právě takovým projektem je Značka kvality v sociálních službách v Programu Česká kvalita. Na čtvrtečním Galavečeru Asociace poskytovatelů sociálních služeb nově získalo tuto značku sedm domovů pro seniory, které se tak zařadily mezi nejlepší zařízení provozované v naší republice.

Cílem hodnocení Značky kvality v sociálních službách v Programu Česká kvalita je poskytnout novým uživatelům sociální služby či zájemcům o ni jednoznačnou informaci o tom, jakou kvalitu mohou od života v daném domově očekávat. Jde o systém externí certifikace těchto zařízení, který je založen na udělování bodů a z něj vycházejícího přidělení hvězdiček, podobně jako tomu je např. u hotelových služeb. Značka kvality v sociálních službách hodnotí všechny důležité aspekty pobytu v zařízení, a to z úhlu pohledu samotného seniora, resp. uživatele této sociální pobytové služby.

„Svěřit péči o seniory odbornému zařízení se stává stále častější volbou v rodinách, které z objektivních příčin nemají možnost trvale pečovat o nemohoucí rodiče či prarodiče," vysvětluje Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, která značku provozuje. „Značka kvality v sociálních službách pak pomáhá vybrat takový domov, který nejlépe splní všechny požadavky a zajistí péči o seniory na skutečně špičkové úrovni."

Přidělení značky je podmíněno splněním přísných podmínek. Je hodnoceno celkem 300 kritérií, za jejichž splnění může domov pro seniory získat maximálně 1000 bodů + 20 bodů bonusových, resp. 1000 bodů v případě ambulantních služeb a 500 bodů u pečovatelské služby. Hodnotící kritéria byla rozdělena do pěti základních oblastí, které jsou z pohledu seniorů, ale i odborníků, pro kvalitu v domově pro seniory nejdůležitější: Ubytování, stravování, volný čas a kultura, partnerství a péče.

Význam značky ale není pouze v hodnocení stávajícího stavu. Certifikovaný domov dostává hvězdičky, podle počtu získaných bodů, ale i podrobný popis nedostatků ve svých službách. Hodnocení je tak současně návodem, jak své služby zlepšovat do budoucna a přinášet klientům – seniorům stále lepší servis.

Přísnost a objektivitu hodnocení při udílení značky potvrzuje její bezproblémové přijetí do vládního Programu Česká kvalita, který sdružuje nezávislé, objektivní a důvěryhodné značky kvality na českém trhu.

"Značka kvality v sociálních službách patří bezesporu k těm, které pomáhají naplňovat hlavní cíl programu Česká kvalita: přinášet občanům naší země kvalitní zboží a služby, pomáhat jim v orientaci při nákupu a motivovat dodavatele k poskytování stále lepších produktů. Jsem velmi rád, že je o značku takový zájem a že se díky ní nabídka kvalitních služeb pro seniory stále rozšiřuje," komentuje Jan Taraba, ředitel Národního střediska podpory kvality.

Zájem o získání značky je skutečně velký, certifikováno bylo již přes 60 subjektů. Naposledy potvrzení kvality svých služeb získalo 7 domovů na čtvrtečním Galavečeru pořádaném v rámci kongresu Asociace poskytovatelů sociálních služeb v Táboře. Nejvyšší, pětihvězdičkové hodnocení si odnesl Domov pro seniory Sociálních služeb města Havlíčkova Brodu, Domov pro seniory Jana Masaryka Centra sociálních služeb Praha 2 a Domov pro seniory Zdravotně sociálních služeb Turnov. Čtyři hvězdičky budou napříště zdobit Domov pro seniory Tovačov, Domov Vesna a Dům seniorů Pohoda v Orlové a Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem v Kynšperku nad Ohří.

Certifikované domovy jsou již ve všech krajích republiky a usnadňují tak zájemcům o tento typ služeb výběr toho správného místa, kde je možné strávit stáří v pohodě a důstojně.

www.znackakvality.info

www.ceskakvalita.cz







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688