Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.10.2015 10:56:08

Glencore prodává další aktiva, tentokrát měděná

Komoditní gigant Glencore se dostal do popředí zájmu již před několika týdny, kdy společnost oznámila ambiciózní plán na snížení zadlužení. Akcie těžaře se poté projely doslova na horské dráze a po strmém propadu umazaly ztráty a minulý týden dokonce zamířily prudce vzhůru. Švýcarská společnost koncem minulého týdne totiž oznámila snížení roční produkce zinku o třetinu, čímž vyhnala cenu tohoto kovu severním směrem. Dnes se objevila zpráva, že Glencore jedná o prodeji dvou středních měděných dolů v Austrálii a Chile, čímž společnost rozšiřuje plány na snižování čistého dluhu o zhruba 10 miliard dolarů.

Glencore by mohla odprodat důl Cobar v australském New South Walesu společně s hutí, která vyprodukuje asi 50000 metrických tun měděného koncentrátu ročně. Zároveň komoditní a těžařský gigant nabídne k prodeji provoz v chilské poušti Atacama, který je zdrojem produkce asi 75000 tun rafinované mědi ročně. Proces prodeje dalších aktiv je reakcí na nevyžádané nabídky na tyto měděné doly. Potenciální zájemci nyní mohou podat nabídku na koupi jednoho nebo obou dolů, která v konečném důsledku podle Glencore může nebo nemusí nakonec vést k jejich prodeji. Případný prodej by měl komoditní sopečnosti pomoci podpořit současná opatření na snížení zadlužení ze 30 na zhruba 20 miliard dolarů. Měď je nejdůležitější těženou komoditou Glencore a tvoří zhruba třetinu zisků společnosti. Oba dva doly nabízené k prodeji nepatří k těm největším v portfoliu komoditního giganta.

Divoké výkyvy ceny akcií Glencore nejen v Londýně, ale i v Hongkongu poslaly nejprve poslední zářijové pondělí akcie na rekordní minimum. Od té doby se jejich hodnota téměř zdvojnásobila, minulý týden akcie připsaly 40 procent. Od počátku roku akcie Glencore i tak nadále ztrácejí 50 procent. Dnes po ohlášení možného odprodeje měděných aktiv akci Glencore nejprve v Londýně mířily vzhůru, nyní však asi procento ztrácejí.

Měď

Potenciální prodej měděných dolů přichází ve chvíli, kdy cena mědi kolísá kolem minim nevídaných od globální finanční krize. Cena červeného kovu obchodovaného na londýnské kovové burze LME se pohybuje těsně nad psychologickou hranicí 5000 dolarů za metrickou tunu. To je zhruba polovina rekordní ceny mědi z roku 2011, kdy se vyšplhala až na rekordních 10190 dolarů za metrickou tunu. Červenému kovu se aktuálně příliš nedaří, mohl by se však nacházet na dně svého cenového cyklu. A mohl by tak být správný čas pro převzetí právě měděných aktiv.

Centrálním problémem na měděném trhu stále zůstává Čína. Ačkoliv poptávka po červeném kovu si nevede zrovna na výbornou, i nabídka se vyvinula hůře než se očekávalo. Kde se aktuálně přesně nachází měděné cenové dno, je otázkou. Další velký těžař Rio Tinto oznámil, že se navzdory nízkým cenám mědi snižovat produkci rozhodně nechystá.

Copper ytd.png

Měď na LME od počátku tohoto roku.

Zdroj: BBG, FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.08.2022ČEZ prodává turecká distribuční aktiva Research (Česká spořitelna)
25.05.2022Začne Fed prodávat aktiva? X-Trade Brokers (XTB)
21.05.2022PPF prodává bankovní aktiva v Rusku Research (J&T BANKA)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688