Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Prezentace  |  12.10.2015 09:26:31

Online revoluce v obchodování na finančních trzích


 

Investoři v Evropě jsou zvyklí platit velmi vysoké poplatky za zprostředkování transakcí. Nástup online technologií tomu však má učinit přítrž. Nyní totiž brokeři již nemají důvody cenově rozlišovat mezi velkými institucemi a malými investory.

   

Internet transformuje mnohá hospodářská odvětví a nyní plnou silou mění i prostředí investování na veřejných finančních trzích. Velcí institucionální investoři mají náklady na jednu transakci jeden bazický bod, říká Gijs Nagel, CEO a zakladatel brokera DEGIRO. „To je jedna setina procenta neboli jedna koruna za každých deset tisíc investovaných korun“. Náklady obyčejných investorů jsou nesrovnatelně vyšší, i když díky online technologiím pro to přestává být důvod. Dobře organizovaný broker v dnešním světě totiž nemusí mít s velkým množstvím malých klientů o mnoho větší náklady než s jedním velkým. Online prostředí umožňuje vybudovat jednu platformu pro všechny, příkazy je možné automatizovat a riziko efektivně řídit. „Rozdíl mezi retailovým klientem a tím velkoobchodním dočista zmizel,“ říká Nagel.

 

S tímto vzpomíná na začátky, kdy DEGIRO nabízelo své služby jen institucionálním investorům: „Podívali jsme se na trh a odhadli naše budoucí náklady. Vtipné bylo, že i s příjmem půl bazického bodu na transakci jsme měli dost, abychom byli v hezkém zisku. Připadalo nám divné, že naši největší konkurenti si účtují až desetkrát více.“ Nagel z toho vyvozuje, že zatímco svět se v posledních 20 letech radikálně proměnil, brokeři nešli s dobou. A rozhodl se, že své podnikání rozšíří i pro běžnou klientelu. Infrastrukturu měl vybudovanou díky poskytování služeb velkým investorům. Všechno co bylo potřeba udělat, bylo vytvořit klientskou podporu.

 

Nagel dále vysvětluje, proč DEGIRO srazilo poplatky tak výrazně. „Nedívali jsme se na to, co je nejvýnosnější. Přemýšleli jsme, co bude fér vůči zákazníkům, jaká je spravedlivá cena. Náš model je založen na úsporách z rozsahu. Čím více transakcí, tím mohou být nižší náklady na transakci. A chtěli jsme produkt, který bychom mohli nabízet po celé Evropě.“

  Konkurenti v Nizozemsku, kde DEGIRO začínalo, se snaží v investorech vzbudit obavy ohledně bezpečnosti. Nagel si však z podobných poznámek nedělá těžkosti. Bezpečnost byla pro institucionální investory na prvním místě a DEGIRO si drží strukturu, kterou po ní instituce požadovali. Aktiva klientů jsou striktně oddělena od aktiv společnosti a ani v případě jejího krachu nehrozí klientům žádné riziko.

Ví, že za úspěchem DEGIRO, podobně jako u aplikací WhatsApp či Booking.com, stojí online technologie. Jen díky nim může nabízet služby, které na poli investic dávají malým investorům stejné podmínky jako těm velkým.


DEGIRO
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688