Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.10.2015 08:31:00

Souhrn pátečního dění na světových burzách (12.10.2015)

ČR

Praha v pátek následovala hlavní evropské akciové trhy, které se na konci týdne obchodovaly v zelených číslech. Pražská burza tak uzavřela páteční obchodní seanci při nadprůměrném objemu obchodů 0,833 miliardy korun se ziskem.
Index PX připsal 1,09 procenta na 981,18 . Akcie elektrárenské společnosti ČEZ se v pátek obchodovaly na největším objemu ze všech titulů. Objem obchodů na akciích ČEZ přesáhl 0,5 miliardy a obchodní seanci nakonec titul uzavřel se ziskem 2,7 procenta na 496,80 , udržel se však pod psychologickou hranicí 500 za akcii.

Z finančního sektoru se v červeném obchodovaly Erste i Komerční banka. Akcie Erste Bank odepsaly 0,16 procenta na 707,90 . Komerční banka ztratila dokonce 0,71 procenta na 5177 . V zeleném zakončily obchodní seanci z finančních titulů pouze akcie VIG, připsaly půl procenta na 781 .

Defenzivní tituly obchodovaly smíšeně – výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens odepsal půl procenta na 830,10 . Dařilo se ale Tabáku, ten přidal 0,93 procenta na 11947 .

Akcie telekomunikace O2 doslova vyletěly vzhůru a dosáhly až nad třítýdenní maximum 225 . O2 nakonec v Praze připsala nejvýraznější zisky a uzavřela poslední obchodní seanci tohoto týdne o 8,41 procenta výše na 225,50 . CETIN odepsal 0,58 procenta na 172 .

Obchodní ředitel CET 21 Vlček ze skupiny CME uvedl, že obchodní politika Novy pro rok 2016 kopíruje tu letošní. Zároveň informoval, že základní ceny reklamy stoupnou o 6 procent. Mediální skupina CETV odepsala v pátek 0,2 procenta na 50,60 . Akcie Unipetrolu přidaly 1,31 procenta na 154,10 . Dařilo se i sázkové kanceláři Fortuna, jejíž akcie uzavřely obchodování se ziskem 3,03 procenta na 73,20 .

Evropa

Evropské akciové trhy zakončily poslední seanci týdne v kladném teritoriu, kdy tak posílily již šestým dnem v řadě. Důvodem pro optimismus investorů jsou očekávání, že jednotlivé centrální banky budou pokračovat ve své uvolněné měnové politice, což naznačil i zveřejněný zápis z posledního jednání Fedu.

Nejlépe se vedlo spolu s rostoucími cenami komodit sektoru základních materiálů, který zpevnil o více než tři procenta. Hvězdou s dvouciferným ziskem byly akcie Boliden, které přidaly 12,3 % poté, co analytici Nordea vylepšili své doporučení na stupeň „koupit“. Anglo American pak posílila o 7,1 % a Glencore o 6,8 % díky zprávě, že firma o třetinu omezí produkci zinku. Dařilo se rovněž oceláři ArcelorMittal, kterého JPMorgan zařadila mezi nejvíce preferované akcie. Ty zareagovaly růstem o 5,7 %.

Zájem mířil rovněž mezi automobilky, kdy Valeo přidalo 3,1 %, Peugeot 2,7 % a Continental 2,6 %. V případě koncernu Volkswagen posílily kmenové akcie o 8 %, přičemž ty preferenční „pouze“ o 3 %.

Celoevropský Euro Stoxx 50 přidal stejně jako britský FTSE 100 0,7 %, francouzský CAC 40 0,5 % a německý DAX 1,1 %.

USA

Akcie společnosti Alcoa klesly dnes o 6,80 % poté, co investoři reagovali na výsledky za 3Q, které společnost zveřejnila ve čtvrtek po závěru trhu. Přes tento pokles na Wall Street zavládla optimistická nálada, když v rámci statistických údajů se tento týden zapíše do historických tabulek, jako prozatím nejlepší týden roku 2015. Index S&P 500 rostl o 3,5% a index Dow Jones rostl 6 den v řadě. Celkový výsledek podpořila cena WTI, která se v pátek dokonce dostala nad 50 USD, aby nakonec uzavřela na 49,56 USD. Krom ropného sektoru , který patřil k lídrům se tento týden dařilo akciím společnosti DuPont, jejíž akcie rostly, též po informaci, že dojde ke změně ve vrcholném managementu.

Páteční seanci ovládli aerolinky, které se opět zvedly po lepších, než očekávaných informacích o vyšších počtech přepravených pasažérů. American Airlines rostly o 6,74 % a United Continental o 6,60 % Naopak se nedařilo bankovnímu sektoru, který čeká v příštím týdnu výsledkové „coming out“. Akcie Bank of America klesly o 1,08 %, Citigroup o 0,52 % a JPMorgan o 0,32 % . Celkově index S&P 500 přidal 0,07 %, index Dow Jones zakončil týden +0,2 % a Nasdaq rostl o 0,41 %.

Asie

Růst technologických a průmyslových akcií poslal většinu asijských kapitálových trhů po první seanci třetího týdne října 2015 vzhůru. MSCI Asia Pacific index, kromě Japonska, přidal 0,2 procenta na 425,16 bodu. Japonské trhy jsou, vzhledem ke státnímu svátku, uzavřeny. Podle analytiků nahrává růstové seanci sentiment investorů, který se odvíjí od údajné chutě okolních centrálních bank znovu uplatňovat opatření na podporu ekonomik.

Jihokorejský akciový index Kospi aktuálně posiluje o 0,10 procenta, novozélandský index S&P / NZX 50 posílil o 0,7 procenta a australský index S&P/ASX 200 odepisuje 0,89 procenta.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688