Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  10.10.2015 12:33:48

9. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v pátek dopoledne posilovaly a nakonec i přes několik zakolísání uzavřely seanci v mírném plusu. Pro index S&P 500 byl uplynulý týden nejlepší od loňského prosince. Investoři po zveřejnění zápisu ze zářijového zasedání měnového výboru centrální banky USA sázejí na to, že se úroky v USA do konce letošního roku nebudou měnit.

Index Dow uzavřel v pátek o 0,20 % silnější na 17 084,49 bodu, a udržel tak hladinu 17 tisíc bodů. S&P 500 zpevnil o 0,07 % na 2 014,89 bodu a Nasdaq Composite přidal 0,41 % na 4 830,47 bodu. V plusu zakončilo seanci šest z deseti základních sektorů v čele se základními materiály a technologiemi, ztrácely naopak tituly z odvětví energetiky nebo financí. Index volatility VIX klesl o 1,95 % na 17,08 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o necelé dva bazické body na 2,088 %.

Zápis ze zasedání Fedu naznačil, že se bankéři obávají globálního ekonomického zpomalení. Členové měnového výboru dospěli k závěru, že se americká ekonomika již téměř dostala do stavu, který by opravňoval zvýšení úroků. Rozhodli se však, že bude opatrnější se zvýšením sazeb počkat a ujistit se, že zpomalení světové ekonomiky nenaruší hospodářský vývoj v USA.

Šéf newyorského Fedu William Dudley uvedl, že mezinárodní vývoj vedl centrální bankéře k pochybnostem o ekonomickém výhledu ve světě i jeho možných dopadech na USA. Jeho kolega z centrální banky v Atlantě Dennis Lockhart si ale myslí, že by sazby v USA mohly vzrůst již v říjnu nebo v prosinci. Charles Evans z chicagské pobočky Fedu pak v pátek zopakoval, že spíše než načasování prvního zvýšení základní sazby je důležitý další vývoj a trajektorie posunování základního úroku.

Podle analytiků se investoři dále budou soustředit na zprávy o hospodaření firem. Ty ukáží, jak se korporacím dařilo v uplynulých třech měsících odolávat turbulencím na trzích a zpomalování globálního hospodářského růstu. Podle expertů bude důležité sledovat také výhledy na rok 2016.

Akcie Tesla Motors (-2,67 %) ztrácely po dalším zhoršení doporučení, tentokrát od Barclays, která snížila cílovou cenu na 190 USD a doporučení zhoršila na "underweight" z "equal weight". Podle banky bude SUV Model X zkouškou odolnosti marží firmy. Akcie společnosti Gap (-5,28 %) výrazně ztrácely po zprávě o horších než očekávaných zářijových tržbách.

Index Dow za celý týden posílil o 3,72 %, S&P 500 přidal 3,26 % a Nasdaq Composite zpevnil (i díky obnovenému zájmu o biotechnologické tituly) o 2,61 %. Díky oživení cen ropy se dařilo například ropným společnostem, mezi poražené se po špatných výsledcích zařadil provozovatel rychlého občerstvení Yum! Brands.

S&P 500 (5.-9. října 2015)
S&P 500 (5.-9. října 2015)

Americký dolar v pátek oslaboval ůči většině světových měn. Reagoval tak na zveřejnění zápisu ze zářijového zasedání měnového výboru centrální banky USA, které posílilo očekávání, že úrokové sazby v USA zřejmě porostou spíše později. Investory však znervóznil hlavně komentář týkající se inflace, která zůstává nízká. Z toho usoudili, že Fed úroky zvýší spíše až na počátku příštího roku.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americký stát Texas podal ve čtvrtek žalobu na výrobce automobilů Volkswagen. Americkou divizi německého koncernu viní z porušení zákonů o ochraně spotřebitele a norem o čistotě ovzduší. Žaloba souvisí s emisním skandálem Volkswagenu, který v září pod tlakem amerických regulátorů připustil, že do milionů naftových aut instaloval zařízení umožňující obcházet testy emisí.
  • Index dovozních cen ve Spojených státech v září meziročně klesl o 10,7 %, index vývozních cen se snížil o 7,4 %. Meziměsíčně dovozní ceny klesly o 0,1 % a vývozní se snížily o 0,7 %. V srpnu dovozní ceny klesly meziročně o 11,4 % a meziměsíčně o 1,8 %. Vývozní ceny v srpnu zaznamenaly meziroční pokles o 7 % a meziměsíčně se snížily o 1,4 %. Analytici čekali, že v září dovozní ceny meziročně klesnou o 11,3 % a vývozní se sníží o 7,1 %.
  • Velkoobchodní zásoby v srpnu vzrostly o 0,1 % (odhad: 0 %, červenec revidován na -0,3 % z -0,1 %).
  • Počet aktivních ropných vrtů v USA v uplynulém týdnu pošesté v řadě klesl, tentokrát o 9 na 605, zařízení těžících ropu a plyn v součtu ubylo 14 na 795, což je nejnižší počet od května 2002. Futures kontrakty na cenu ropy WTI i díky tomu poprvé od července stály v pátek přes 50 USD za barel.
  • Podle informací serveru Re/code chystá Twitter na příští týden rozsáhlé propouštění.
  • Novým finančním ředitelem amerického maloobchodního prodejce Wal-Mart se stane Brett Biggs. Ve funkci nahradí Charlese Holleyho, který odchází do důchodu. V pátek to oznámila společnost. Biggs do funkce finančního ředitele nastoupí 31. prosince.
  • Nový model mobilního telefonu iPhone od společnosti Apple si první den od zahájení prodeje v Česku pořídilo několik set zákazníků. Největší zájem byl o menší model 6S s pamětí 64 GB v šedé barvě, uvedli v pátek obchodníci pro ČTK. Česko je ve vlně 40 zemí, ve kterých se přístroj v pátek začal prodávat.
  • Pacific Crest zvyšuje cílovou cenu akcií Netflix na 140 USD ze 122 USD.
  • Pacific Crest začíná pokrývat akcie 21st Century Fox s doporučením "overweight" a cílovou cenou 32 USD.
  • Stifel Nicolaus snižuje cílovou cenu akcií Alcoa na 15 USD z 18 USD a akcií Monsanto na 115 USD z 135 USD.
  • JPMorgan Chase zvyšuje doporučení na akcie Wells Fargo na "overweight".
  • Credit Suisse zvýšila doporučení na akcie Eli Lilly na "outperform", cílovou cenu posunula na 105 z 89 USD.
  • Rozhodnutí Evropského soudního dvora o úrovni ochrany osobních údajů v USA nesmí ohrozit pro evropskou ekonomiku významné datové toky přes Atlantik. Novinářům to v pátek řekla eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. O situaci poté, co evropský soud tento týden zrušil 15 let staré rozhodnutí Evropské komise, že ochrana dat ve Spojených státech je dostatečná, už začala jednat s americkou stranou.
  • Mezinárodní měnový fond by mohl uvažovat o jiných možnostech, jak dát mladým tržním ekonomikám větší slovo v rozhodování této instituce. Uvedla to ve čtvrtek šéfka MMF Christine Lagardeová. Návrhy na reformu řízení této instituce se zadrhly v americkém Kongresu. 

 

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

 

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 12. říjnaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 12. října

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 12. října? Přehled očekávaných čísel v odhadech analytiků, jak je sesbírala agentura Bloomberg.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688