Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  08.10.2015 09:10:00

Číňané prodávají americké dluhopisy, je čeho se bát?


Číňané se začínají zbavovat amerických dluhopisů. I kvůli tomu podle Wall Street Journal dosáhly výprodeje amerických dluhopisů z bilancí zahraničních centrálních bank za uplynulých dvanáct měsíců svého rekordu (123 miliard dolarů do začátku srpna). Mají se Američané čeho bát?

Jednoduchá odpověď zní ne. Prodeje dluhopisů jsou zatím vzhledem k velikosti trhu s americkými dluhopisy (necelých 13 biliónů dolarů) relativně malé. Prodeje zahraničních centrálních bank tak stačila bez problémů převážit poptávka ostatních investorů, kteří jsou v dnešním světě lační po jakémkoliv bezpečném výnosu. I kdyby výprodeje Číňanů (a ostatních centrálních bank z rozvíjejících se trhů) zesílily, je třeba si uvědomit, že americký veřejný dluh je celý denominován v amerických dolarech. Jinými slovy, pokud by se ve finále Fedu nelíbil nárůst dlouhých amerických výnosů, může pokaždé v neomezené míře vstoupit na trh a americká dluhopisy skupovat.

Navíc Číňané neprodávají americké dluhopisy, protože by se jich báli. Ale spíše proto, že je jejich vlastní problémy k výprodejům dotlačily. V uplynulých letech čelila Čína velkému přílivu kapitálu ze zahraničí, a aby zabránila rychlému posilování vlastní měny, skupovala devizové rezervy. To mělo dva základní efekty - devizové rezervy z velké části ukládala do amerických dluhopisů (stala se postupně největším zahraničním vlastníkem) a současně nákupem deviz tiskla rychle nové peníze. To přispělo k rychlému růstu čínských úvěrů a zadluženosti soukromého sektoru - ta se za posledních šest let skoro zečtyřnásobila a dosahuje okolo 200 % HDP. V posledním roce se kolo otočilo a kapitál z Číny začíná odtékat. Pokud chce Čína chránit měnu před oslabením, musí devizové rezervy (a tím pádem i americké dluhopisy) prodávat. V důsledku toho ale také stahuje z finančního systému peníze, a ač nerada, zhoršuje jejich dostupnost a tím přispívá k dalšímu útlumu ekonomiky… a horší hospodářské vyhlídky mohou motivovat k dalšímu odlivu kapitálu.

V jistém slova smyslu to může být i názorná lekce pro dnešní Česko. I my dnes čelíme přílivu peněz ze zahraničí (i když ne nijak masivnímu), ČNB je nucena bránit slabou korunu a tiskem nových peněz přispívá k rychlejšímu růstu úvěrů… a i nám se v budoucnu může stát, že se kolo jednou otočí.

Region - forex
Zatímco koruna s forintem včera oslabovaly, tak zlotý korigoval část předchozích ztrát a mírně posílil. Zasedání polské centrální banky patrně část trhů sázejících na další uvolnění měnové politiky zklamalo, což se projevuje jednak na peněžním trhu (sazby FRA rovněž korigovaly propad, který nastal v pátek po amerických payrolls), jednak na zlotém.

Ze širšího regionu je zajímavé i posilování ruského rublu - ten za posledních 5 dní posílil asi o 4,5 %. Zisky rublu se však jako tradičně odvíjí od růstu cen ropy.

Dnešek není v regionu zcela bez událostí, neboť bude zveřejněna míra inflace v Maďarsku a míra nezaměstnanosti v ČR (oboje za září). Z pohledu českých trhů však bude zajímavější zítra zveřejněná míra inflace.

Dluhopisy
Německé dluhopisy díky ziskům evropských burz velice lehce ztrácely - výnos desetiletého bundu vzrostl o necelý 1 bps. Německým dluhopisům hrála totiž do karet horší průmyslová výroba z Německa i Španělska. Ta přichází po špatném výsledku továrních zakázek. Na druhou stranu ale nedopadla nijak dobře ani aukce německého desetiletého dluhopisu - z nabízených 4 mld. eur se upsaly pouze 3 mld. To bylo již potřetí v tomto roce, kdy se Němcům nepodařilo prodat v desetileté aukci celý nabízený objem.

Dnes bude jak pro evropský, tak americký trh klíčové sledovat zápis z posledního zasedání Fedu. Zásadní otázka? Jak byl Fed v září blízko ke skutečnému zvýšení sazeb.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
So 11:15  ZLATO: Proč stále roste? Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688