Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  07.10.2015 13:22:13

Rusko se propadá do chudoby. Nejen kvůli levné ropě

Zatímco prezident Putin se koncem září v New Yorku pokoušel přesvědčovat svět o tom, že je Rusko stále světovou supervelmocí, běžní lidé v zemi se propadají do chudoby. Přesto je pro mnohé z nich jejich prezident nedotknutelnou modlou. Jaké jsou nejproblematičtější oblasti, s nimiž se musí Moskva v současnosti vypořádávat?

1. Ekonomická mizérie

Ruská ekonomika bude podle MMF pokračovat v poklesu o 3,4 % letos a o další procento v příštím roce. Lidé to již nepříjemně pociťují, protože ceny podle oficiálních údajů vyskočily za rok o téměř 16 %. Kolem 22 milionů lidí se octlo na pokraji chudoby, přičemž klesající reálné mzdy a vysoké úrokové sazby mají nepříznivý vliv na domácí poptávku.

"Úvěrové podmínky v Rusku se za posledních přibližně šest měsíců výrazně zpřísnily a domácnosti a malé podniky to odnesly velice tvrdě," míní Liza Ermolenková, ekonomka z Capital Economics specializující se na rozvíjející se trhy. "V dohledné době neočekáváme žádný výrazný obrat k lepšímu," dodává.

2. Nízké ceny ropy

Ropa je nejvýdělečnější ruskou komoditou. 70 % ruského vývozu je navázáno na energetiku a až 50 % vládních příjmů obstarává samotná ropa. A cena ropy zaznamenala v posledních letech pokles z vrcholu až o 60 %. Podle odhadů analytiků ztrácí Rusko při každém poklesu ceny ropy o jeden dolar až 2 miliardy dolarů. Nízké ceny ropy také stahují níže rubl, který jen od června ztratil vůči dolaru pětinu své hodnoty.

3. Neblahý vliv sankcí

Za svůj podíl na ukrajinské krizi si Rusko vysloužilo od západních zemí odměnu v podobě tvrdých sankcí. Kvůli embargu nejsou ruské společnosti schopny dostat se k evropským penězům, došlo k zablokování obchodů se zbraněmi a k omezení přístupu k těžebním technologiím.

Rusko přistoupilo k "odvetnému úderu" ve formě zákazu dovozu potravin a zemědělských produktů ze západních zemí. "Otřáslo to s důvěrou Rusů i zahraničních investorů," myslí si Ernesto Ramirez Rigo z Mezinárodního měnového fondu. Hodnota dovozu do Ruska klesla v průběhu prvních osmi měsíců o 39 %, exporty o 30 %.

4. Žádní noví spojenci

Když Rusko loni zasáhly sankce, obrátilo se na Čínu. Plán na hlubší hospodářskou spolupráci ale nefunguje tak, jak se čekalo. Zpomalení v Číně komplikuje snahy vyhovět požadavkům a slibům, které dala Rusku, a čínští investoři jsou vystrašeni hloubkou ruské ekonomické krize. Vzájemný obchod v roce 2015 klesl o třetinu a čínské investice o 25 %.

5. Nejde pouze o ropu a sankce

Vedle nízké ceny ropy a sankcí má země ještě mnoho ekonomických problémů. Podle MMF Rusko potřebuje pořádné ekonomické reformy, které zemi vrátí k růstu. Stárnoucí populace přestává být schopna udržovat svou životní úroveň a rozvinutá byrokracie společně se silně zakořeněnou korupcí podle MMF poškozují domácí produktivitu i investice.

Ke změně by měli přispět samotní lidé, kteří nejsou schopni si připustit něco jako kritiku vedení a svého prezidenta (alespoň pro většinu to platí) uctívají jako poloboha. I když může být mnoho článků v západních médiích "zabarveno" a být ovlivněno různou mentalitou, nedostatkem informací přímo ze zdroje, případně vysloveně propagandou, pravdou je, že samotní Rusové se spíše postaví za svého prezidenta a odsoudí jakoukoli (i konstruktivní) kritiku, než aby připustili nutnost změn.

 

 

Komodity se vrátily do 90. let

Komodity byly na začátku tisíciletí hvězdami finančních trhů a favority mnoha investorů. Vysoká inflace, slabý dolar a nízké úrokové sazby podpořily skokový růst jejich cen. Dnes to vypadá, že je trh s nimi na konci cyklu, a není jisté, zda se ještě někdy bude něco podobného opakovat. 

08.10. 13:32  Z tohohle putlíčka rozbolí hlava :-D (Bejvoč)
07.10. 19:44  článek je jak čaj z třikrát vylouhovanýho pytlíku (delegát XVII. sjezdu KSČ)
07.10. 15:09  russia win (vsme)
07.10. 13:33  Tesat do kamene (Bejvoč)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688