Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.10.2015 15:36:22

Turbulentní léto na trzích bylo rekordně rušné pro fúze a akvizice


Letošní léto na globálních trzích bylo rušné a volatilní. Kolaps čínského akciového trhu, propad komodit, cena ropy nejníže za posledních šest let nebo nekončící obavy o zpomalení čínské ekonomiky byly o letošních prázdninách mezi hlavními hybateli globálních trhů. V září světové dění doplnil ještě skandál s emisemi německého automobilového koncernu Volkswagen. Ani všechny tyto události však nezastavily transakční aktivitu fúzí a akvizic, která dosáhla v posledním čtvrtletí 1 bilionu dolarů. Meziročně se tak jedná o nárůst ohlášených transakcí M&A o 20 procent.

Jeden bilion dolarů ohlášených fúzí a akvizic ani nezahrnuje možné převzetí SABMiller konkurenčním AB InBev až za 100 milionů dolarů, které by mohlo být transakcí tohoto roku. SABMiller včera uvedla, že neformální nabídku na převzetí od AB InBev odmítla již v minulém týdnu. Dnes však AB Inbev zvýšila svou nabídku za akcie SABMiller na 42,15 britských liber na akcii v hotovosti a očekává, že většina akcionářů konkurenčního SABMlleru tuto nabídku přijme. Dvě předchozí nabídky ve výši až 40 liber na akcii již SABMiller přitom odmítla a dnes uvedla, že i nejnovější návrh na převzetí vnímá jako výrazně podhodnocený. Ať již nakonec tato transakce obřích rozměrů dopadne jakkoliv, letošní léto bylo na poli M&A všelijaké, jen ne klidné. Září bylo dokonce z pohledu fúzí a akvizic rekordním měsícem. Nejvyšší aktivita se týkala farmaceutického a telekomunikačního sektoru a dále médií a technologií.

Mezi největší transakce posledního čtvrtletí se řadí například farmaceutická společnost Teva, která v červenci souhlasila s koupí divize obecných léčiv Allerganu za zhruba 40,5 miliardy dolarů v akciích a hotovosti. Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta koupila v srpnu výrobce leteckých součástek Precision Castparts v transakci za zhruba 32,7 miliardy dolarů.

Třetí čtvrtletí 2015 bylo z pohledu M&A rekordně rušným obdobím
MA

Vývoj aktivity M&A ve třetím kvartále od roku 2003.

Tržní vřava v Číně, kde se hodnota referenčního akciového indexu propadla od července do září o 25 procent a dopadla do určité míry i na ostatní trhy, zvláště pak na emerging markets a komoditní sektor, se na rozhodnutích o kombinacích společností nepodepsala. Otázkou však zůstává, co přinese letošní poslední čtvrtletí s komoditami a měnovými fondy v červeném, oslabujícími rozvíjejícími se trhy a propadajícími se zisky některých společností. I když by nutně tato situace nemusela ovlivnit transakce, které jsou aktuálně již v pokročilém stádiu vyjednávání, rizika by se mohla odrazit na transakční aktivitě v příštím roce.

Nejistota na trzích však již nyní některá jednání ovlivnila. Například kanadská Potash stáhla nabídku na převzetí německé K+S za 7,85 miliardy eur právě z důvodu významných propadů na komoditním a akciovém trhu. Na rozdíl od globálních M&A, které mají za sebou rekordní tři měsíce, byly rozkolísané trhy hrozbou pro společnosti, které se chystaly zvolit vstup na burzu jako únikovou alternativu k investicím. Skrze primární emise akcií získaly společnosti celosvětově v posledním čtvrtletí asi 11 miliard dolarů, což je naopak nejméně za alespoň poslední dvě dekády.

Z pohledu fúzí a akvizic by volatilní trhy mohly přispět k honu na výhodné koupě. Průměrná prémie v rámci letos dohodnutých transakcí dosáhla téměř 22 procent. Propad na kapitálových trzích by mohl přispět k umírnění valuačních očekávání prodávajících a zvýšit tak aktivitu za nižší ceny. I kdyby však došlo na silné zakončení tohoto roku, výhled pro rok 2016 může vypadat o poznání chmurněji. Rostoucí nejistota totiž může protahovat měsíce trvající M&A procesy. Pokulhávající ekonomický růst by mohl tlačit některé společnosti k prodeji anebo naopak strategickým akvizicím, jen část z nich však skutečně transakce realizuje.

Zdroj: BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688