Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.10.2015 21:48:09

Možný vítěz kauz Volkswagen a Glencore? Modrý kov jménem kobalt

Evropskými trhy v posledních dnech rezonuje skandál s emisemi německého automobilového koncernu Volkswagen společně s akciovou horskou dráhou komoditního giganta Glencore, který po propadu cen komodit plánuje rozsáhlé snižování zadlužení. Z potíží těchto dvou společností by však mohl jeden kov i těžit a tím je kobalt. Někteří analytici se totiž domnívají, že cena tohoto kovu, který se používá při výrobě baterií do telefonů a aut, by mohla růst poté, co Glencore v rámci snižování nákladů uzavře doly, jejichž produkce tvoří asi 5 procent globální nabídky. Investoři navíc sázejí na to, že ceny kobaltu podpoří i nárůst poptávky po elektrických automobilech potenciálně vyvolaný emisním skandálem Volkswagenu.

Kobalt stejně i jako mnoho jiných komodit doplácel na převis nabídky nad poptávkou. Růst cen tohoto kovu by i v případě stoupající poptávky nebo poklesu na nabídkové straně mohly tlumit jeho v současnosti vysoké zásoby. Navíc někteří účastníci trhu zpochybňují míru dopadu aféry Volkswagen na poptávku po elektrických automobilech. Zhruba polovina světové produkce kobaltu se dnes přitom používá právě k výrobě dobíjecích baterií.

Trh s modrým kovem je ve srovnání s velikány jako jsou měď nebo hliník relativně malý a v období vysoké volatility na komoditním trhu větší kovy kobalt zastínily. Včera cena kobaltu sice téměř o procento rostla na 27750 dolarů za metrickou tunu nicméně od vrcholu v roce 2010, kdy jeho cena dosáhla 47000 dolarů za tunu, tento kov ztrácí již více než 40 procent. Stejně jako v případě i jiných kovů cena kobaltu spadla, když nedošlo k očekávanému nárůstu poptávky a nově vznikající doly tak způsobily hlavně přebytky na trhu. Dalším faktorem ovlivňujícím cenu modrého kovu byly často spekulace, zda jeho největší vývozce, kterým je Demokratická republika Kongo skutečně zakáže export rud, jak několikrát vyhrožovala tamní vláda. V neposlední řadě se na cenách kobaltu odrazila i ekonomická slabost Číny, která je jeho hlavním zpracovatelem.

Cobalt.png
Vývoj ceny kobaltových futures na londýnské LME od roku 2010.

V poslední době se však objevují pro kobalt pozitivnější zprávy. Již minulý měsíc komoditní gigant Glencore zveřejnil informaci o zastavení činnosti dvou velkých dolů v Kongu a Zambii. Tímto korkem tak Glencore z trhu stáhl 5000 tun kobaltu ročně. Jedná se o poměrně výrazný zásah do trhu o objemu zhruba 100000 tun. Právě Glencore je největším světovým dodavatelem kobaltu a obstarává asi 20 procent světové produkce modrého kovu.

I z hlediska poptávkové strany se podle některých analytiků kobaltu blýská na lepší časy. Kupříkladu ratingová agentura Fitch věří, že emisní skandál kolem Volkswagenu možná zásadně ovlivní strukturu globálního automobilového trhu. Přímým dopadem emisní aféry by tak mohl být nárůst poptávky po vozidlech na alternativní pohon včetně například elektrických či hybridních motorů. Kauza VW pomohla kupříkladu palladiu od 18. září ke 14procentnímu zisku právě na základě předpokladu, vzrůstu poptávky po automobilech na benzín. Palladium se totiž používá výhradně v katalyzátorech aut na benzínový pohon.

Zdroj: WSJ

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688