Patrik Spiess (ICM International Capital Management AG)
Okénko investora  |  06.10.2015 14:40:57

Rozvojové trhy – investiční dobrodružství nebo celosvětový poháněč růstu?


Rok 2015 přinesl k dnešnímu dni investorům smíšené pocity. Poté, co rozvojové trhy vykazovaly až do dubna míru nárůstu téměř 25 %, došlo v následujících měsících k rozčarování. V porovnání s nejvyšší roční hodnotou ztratily trhy částečně přes 30%. Zatímco na začátku roku stály v popředí témata související s Ruskem, Brazílií a „zázračnou zemí růstuČínou, od druhého kvartálu se vnímání omezilo pouze na asijské obchodní giganty – druhá největší hospodářská velmoc se náhle začala potácet. Předpokládaný hospodářský nárůst ve výši 6 % je v tomto případě již předem hodnocen jako zklamání. To, že čínská vláda nechala znehodnotit jüan, aby oživila exportní činnost, mělo negativní vedlejší účinky. I rezervní fond v přepočtu 450 mld. USD pro podporu tuzemského kapitálového trhu nedokázal investory přesvědčit a poslal index CSI 300 v pevninské Číně prudce dolů. Tento vývoj se nedotknul pouze asijských zemí, ale i globálních kapitálových trhů. Čínou jsou zasaženy i hospodářské regiony jako Evropa nebo USA, které do Říše středu exportují své výrobky, nebo je tam dokonce vyrábí. Již delší dobu převládají negativní titulky.  

Redukovat problémy rozvojových trhů pouze na Čínu by bylo však příliš jednoduché. Celosvětový obchod a s ním předpovídaný hospodářský vzestup zůstává daleko za očekáváními. Právě případné zvýšení úroků na rozvojových trzích zhorší v USA podmínky financování. Lze tedy očekávat, že investoři stáhnou svůj kapitál zpět do USA. K tomu se ještě zadrhávají hospodářské motory obou hospodářských velmocí Brazílie a Ruska.

Existují však i pozitivní zprávy. Aktuální nízké ceny surovin pozvedávají ta národní hospodářství, která jsou v této oblasti netto importéři. Tyto nízké ceny znamenají i to, že uvedené země, jako například Indie, mohou vyrábět výhodněji a tím se stávají pro investory atraktivními. S Pákistánem se do budoucna ohlásila další pohraniční země, která již brzy bude patřit k rozvojovým trhům. Země profituje ze zlepšujících se vyhlídek růstu, kontinuálních opatření ke konsolidaci hospodářství, jakož i ze stálých pokroků ve strukturálních reformách. Urovnáním atomového konfliktu mezi Íránem a USA se i v této zemi otevírá znamenitý investiční potenciál. I když dnes není ještě zahraničním investorům burza přístupná, vyjednává již nyní přes 400 podnikatelů s celkovou kapitalizací ve výši 100 mld. USD. Ropa však není jediným hospodářským sektorem Íránu, i zemědělství, výrobní sektor a těžba nerostů jsou důležitými oblastmi pro budoucí investice.

Velkou výzvou pro Evolution Value Funds je to, aby odrazily velké výkyvy trhů. Především to, abychom dokázali v extrémních situacích snést denní změny přes 6 %.  Přesto se například agresivnějšímu Evolution Value Fund Dynamic podařilo při klesajícím trendu od 28.04. – 25.08.2015 srazit srovnávací index MSCI Emerging Markets o celá 4 %. Od srpna 2015 přeskupujeme investice částečně do vyvinutých národních hospodářství. Naším cílem je, abychom získali dobré postavení pro případ možného zvýšení úroků v USA a nadále diverzifikovali riziko fondu. Pevně totiž věříme tomu, že Asie bude i v budoucnu nesilnějším pohonem celosvětového hospodářského růstu.

 

 
Patrik Spiess

Patrik Spiess

Pracoval 17 let v bankovnictví a pojišťovnictví, z toho se 13 let specializoval na oblast investičních fondů. Poté, co působil 5 let jako vedoucí oddělení Investments & Customer Services společnosti „Skandia“, se stal členem vedení společnosti ICM. Jeho specializace zahrnuje především analýzu fondů a Portfolio Management, vedle toho spadá do jeho kompetencí rovněž oblast životního pojištění a dále operační a produktový management.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688