Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.10.2015 23:29:23

5. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úvodu týdne výrazně posílily, index S&P 500 si zajistil nejdelší ziskovou řadu v letošním roce.

Index Dow připsal 1,85 %, S&P 500 1,83 % a Nasdaq 1,56 %. Index S&P 500 zažívá nejdelší ziskovou řadu v letošním roce díky spekulacím, že nejhorší možné scénáře dalšího vývoje jsou již v cenách akcií zahrnuty. Akcie posílily již pátý obchodní den v řadě. Společnosti těží především ze slabého dolaru. Špatná zářijová data z trhu práce podpořila názory o tom, že Fed nebude se zvyšováním sazeb spěchat, což uklidnilo hysterii na trhu a poslalo dolar dolů.

Americké akcie (5. října 2015)
Zdroj: Google

Investoři se nadále soustředí na akcie, které zažily ve třetím kvartálu největší výprodeje. Třetí čtvrtletí bylo zároveň pro akcie nejhorší od roku 2011Alcoa posilovala o více než 9 % a Dow Chemical o více než 2 %.

"Odsunutí očekávání prvního zvýšení úrokových sazeb do příštího roku je klíčové," říká Michael Purves, hlavní stratég Weeden & Co. "Pondělí je pouze pokračováním reakce na výprodejovou vlnu."

Pravděpodobnost, že Fed zvýší sazby již tento měsíc, po pátečních datech podle účastníků trhu klesla na 10 %. Většina se nyní domnívá, že Fed počká až do března 2016. Lednové zvýšení má podle nich 44% pravděpodobnost, v září to bylo ještě 52 %.

V pondělí se dařilo akciím ve všech hlavních odvětvích v čele s energetikou, relativně nejméně z dobré nálady těžil sektor zdravotní péče. Index volatility VIX klesl o 6,69 % na 19,54 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o šest bazických bodů na 2,05 %.

 

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  •  ISM index nákupních manažerů v sektoru služeb v září klesl na 56,9 bodu (odhad: 57,5 bodu, srpen: 59 bodů).
  • Aktivita v americkém sektoru služeb podle finálních dat agentury Markit v září zpomalila. Index nákupních manažerů klesl na 55,1 bodu ze srpnových 56,1 bodu, předběžná data očekávala 55,6 bodu. Produkce i nová pracovní síla sektoru rostly pomalejším tempem, zvolnil také růst cen vstupů a průměrné ceny hotových produktů se snížily. Kompozitní index se snížil na 55 bodů z 55,7 bodu v srpnu, předběžný údaj predikoval 55,3 bodu.
  • Americká společnost Twitter jmenovala svým stálým generálním ředitelem spoluzakladatele firmy Jacka Dorseyho (38). Oznámila to v pondělí společnost, která provozuje stejnojmennou sociální síť. Dorsey po rezignaci někdejšího generálního ředitele Twitteru Dicka Costola k letošnímu 1. červenci vykonával tuto funkci pouze přechodně.
  • Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v pondělí představila návrh reformy mezinárodních daňových pravidel, která má vést k omezení daňových úniků. Reforma by měla přimět velké nadnárodní podniky, aby platily daně v zemích, kde vytvářejí zisky. Má tak ukončit umělé přesouvání zisků do daňových rájů, kvůli němuž podle odhadů OECD vlády po celém světě každým rokem přicházejí na daňových příjmech o 100 až 240 miliard dolarů.
  • Americká technologická firma Apple je i v letošním roce nejhodnotnější značkou na světě. Na prvním místě v žebříčku sestavovaném společností Interbrand letos společnost skončila již potřetí v řadě. V roce 2013 z trůnu Apple sesadil Coca-Colu, od té doby se hodnota jeho značky zvýšila o více než 70 miliard dolarů.
  • Americké úřady dosáhly po pětileté právní bitvě urovnání sporu s britskou ropnou společností BP o náhradu škod za obří únik ropy, který v roce 2010 zamořil vody Mexického zálivu. Ministerstvo spravedlnosti USA a pět amerických států souhlasily s odškodněním ve výši 20 miliard dolarů, což je souhrnná částka za všechny civilní spory vedené proti BP.
  • Americký výrobce oděvů American Apparel vyhlásil bankrot. Firma, která mimo jiné proslula kontroverzní reklamou, se potýkala s poklesem prodeje a s vysokými dluhy, od roku 2009 navíc nedokázala hospodařit se ziskem. Firma proto nyní požádala o soudní ochranu před věřiteli a uvedla, že ke konci září provozovala více než 220 obchodů v 19 zemích světa včetně Spojených států a Kanady.
  • Oppenheimer zvyšuje doporučení na akcie AutoZone na "outperform" z "perform".
  • Axiom zvyšuje doporučení na akcie společnosti Twitter na "kupovat" z "držet".
  • Susquehanna zvyšuje doporučení na akcie Toll Brothers na "positive" z "neutral".
  • RBC snižuje doporučení na akcie Applied Materials na "underperform" z "sector perform".
  • Tesla Motors ve třetím čtvrtletí dodala 11 580 vozů, o 49 % více než v předchozím roce. Za celých devět měsíců letošního roku tak společnost prodala už 33 tisíc aut, což znamená, že by čtvrtý kvartál musel být výrazně úspěšný, aby naplnila svůj cíl 50 až 55 tisíců aut v letošním roce.
  • Piper Jaffray snižuje doporučení na akcie FireEye na "neutral" z "overweight".
  • Hedgeový fond Trian nakoupil akcie General Electric za 2,5 miliardy dolarů. Je to jeho největší nákup v historii.
  • Ben Bernanke: Pomalý růst produktivity brzdí americkou ekonomiku.

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

 

40 akcií k nákupu a 40 akcií na prodej40 akcií k nákupu a 40 akcií na prodej

Letošní rok zatím není pro akcie ani řadu dalších investic příliš příznivý (a to je ještě eufemismus). Analytici z Goldman Sachs ve svém kvartálním výhledu upozorňují na to, že index S&P 500 od začátku roku odepsal okolo 5 %, v mínusu jsou ale také ropa, zlato, podílové fondy a další třídy investic. A nebojí se ukázat na konkrétní tituly, které by nyní investoři (ne)měli nakupovat. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688