Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.10.2015 17:00:00

Rok 2015 - rok Apple Pay? PayPal jako hegemon s hroší kůži zůstává

Když Apple představoval Apple Pay měl to být přelom v implementaci mobilních plateb pomocí telefonu. Všichni očekávali, že kouzlo a síla Apple dosáhne toho, že vysvětlí uživatelům, proč používat mobilní platební aplikace místo klasických bankovních karet.

Sám Tim Cook nazval rok 2015 rokem Apple Pay. Ale realita je na hony vzdálená realitě kterou zažíváme. První problémy jsou technického rázu - platebních terminálů, které akceptují tuto platební metodu je v USA jako šafránu a jen nejnovější stroje od Apple zvládnou provádět tyto platby. Tyto dvě skupiny se jen velmi těžce překrývají - nebo-li když už máte zařízení, které zvládne provést transakci, je těžké najít místo, kde se tak dá zaplatit a obráceně.

I když řada retailerů včetně například Best Buy nasazuje terminály schopné přijímat tyto platby, jsou jen ve vybraných obchodech a tak se zdá, že ani obchodníci neoplývají bezbřehou důvěrou v to, že Apple je všemocný a dokáže vnutit spotřebitelům i to co nepotřebují.

A přesně tak to vysvětlují analytici a je druhou slabinou celé akce Apple Pay - slabá komunikace. Apple nevysvětlil proč by lidé měli jeho službu používat a sami zákazníci na to nepřijdou a nebo vůbec nemají důvod ho hledat. To je asi nejpravděpodobnější varianta. Lidé jsou docela solidně spokojení s klasickými platebními kartami, které plně stačí pro placení a až jich bude většina bezdotykových bude už i poslední rozumný argument ty tam.

Apple vstoupil na půdu na které se ošklivě popálila jiná těžká váha - Google. Již je to dávno ale jen někteří pamatují s jakou pompou uváděl Google svůj produkt Google Wallet léta páně 2011. Výsledek byl totožný, ale Apple se z něj nedokázal poučit. Po startu Apple Pay naskočil do vlaku mobilních plateb i Samsung Pay a pak reinkarnace Google Wallet aka Android Pay. Ale poptávka po těchto službách byla znovu vlažná.

Všichni byli při startu pasováni jako hlavní konkurenti pro PayPal. Ale PayPal je jiná pohádka. PayPal si vysloužil nálepku "bezpečný". A to je jeho skrytá síla. V dřevních dobách eBay, kdy teprve začínaly fungovat nějaké online platební systémy nebylo příliš možností, jak zabezpečit svou kreditku před zneužitím a pak se najednou objevil PayPal, který tento problém řešil. Namísto čísel na vaší kreditce jste platili prostřednictvím “přezdívky” nebo “emailu”. To bylo něco do té doby nevídaného a zákazníci a obchodníci v tom viděli hodnotu. To je důvod proč je PayPal stále s námi a Apple Pay ani Android Pay nejsou jeho přímými konkurenty. Jinak řečeno PayPal byl primárně způsob ochrany kreditní karty a později platební terminál pro obchodníky akceptující PayPal. Android Pay a Apple Pay je primárně jenom variance na to jak bude platba provedena.

Vytrhne Timovi trn z paty opět Čína?

Téměř rok po spuštění v USA se dá očekávat, že Apple bude chtít expandovat na jeho další velmi důležitý trh a to do Číny. Ale zdá se, že to bude ještě těžší bitva než doma. Kromě těžkého vysvětlování čeká na trhu již Alipay s kterým se spíše zdá může uzavřít spojenectví. Ale obecně jsou analytici skeptičtí co se úspěchu na čínském trhu týče. Apple má doma velkou výhodu relativně velkého množství uživatelů se zařízeními Apple, v Číně tomu tak uplně není.

Podle všech zpráv se opravdu vstupu na čínský trh co nevidět dočkáme. Co do objemu tržeb je Čína druhá největší po USA a když už Apple Pay mají i Britové, dává smysl, že další na řadě je právě Čína. Vedení Apple říká, že Apple Pay je součástí zážitku s produkty Apple.

Apple již v Číně začal nabírat lokálně profilované experty na platební transakce. Popularita Alipay v Číně je relativně vysoká a to by mělo pomoci Apple Pay růst v Číně rychleji, ale již několikrát jsme si ověřili, že papírové předpoklady nejsou zárukou reálných úspěchů. Přesto je jasné, že jedno je proti USA lepší v Číně a to je připravenost na digitální platby, proto může být adopce řádově rychlejší než v USA.

Zdroj: Bloomberg, The Street, Consumerist

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688