Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)
Makroekonomika  |  05.10.2015 11:09:20

Německu chybí pracovní síla v některých odvětvích. Jsou imigranti východiskem?

Německo, motor evropského hospodářství, je i navzdory zpomalování čínské ekonomiky a letním problémům v Řecku stále v dobré kondici. V médiích je náš západní soused nejvíce skloňovaný v souvislosti s migrační krizí, na kterou již vyčlenil 7,5 miliardy euro. I přes všechny tyto negativní události byla v Německu zastavena emise nových dluhopisů na pokrytí vládního dluhu, který od roku 2011 klesá až na současných 1,3 bilionu euro. Jak lze vidět na grafu níže, poměr vládního dluhu k HDP klesá, přestože hrubý domací produkt Německa roste.

graf_government_debt

Trh práce je v dobré kondici

Slušně rozjetá ekonomika se začíná projevovat i na trhu práce. Sezónně očištěná německá míra nezaměstnanosti činila v červenci podle údajů eurostatu 4,7 %, což je nejnižší hodnota od znovusjednocení Německa. Index sledující počet volných pracovních míst stoupl v září ze srpnového rekordu 194 bodů ještě o 1 bod. Nejvíce kvalifikovaní pracovníci chybí ve strojírenství, elektroprůmyslu a IT.

graf_unemployment_germany

Migranti a trh práce

Spolková republika by v tomto roce mohlo přijmout až 1 milion imigrantů, což by výrazně mohlo pomoci překonat nepříznivý demografický vývoj v Německu, který je zapříčiněn velmi nízkou mírou porodnosti. Přestože někteří „uprchlíci“ mají vysokoškolský titul ze své mateřské země, jejich diplomy jsou v Evropě většinou neuznatelné. Lze tedy předpokládat, že ani tito vzdělaní migranti nevyplní mezeru v odvětvích potýkajících se s nedostatkem pracovníků.

Německo v letošním roce poprvé zavedlo hodinovou minimální mzdu na federální úrovni, která činí 8,5 eura (přibližně 230 korun). Vládní křesťanští demokraté teď zvažují zrušení této minimální mzdy pro imigranty, aby byly na trhu práce vzhledem k jejich nízké kvalifikaci, jazykové bariéře a dalším překážkám vůbec zaměstnatelní. Šéf německého úřadu práce Frank-Jürgen Weise nicméně vyjádřil přesvědčení, že z dlouhodobého hlediska mohou běženci znamenat obohacení pro německý pracovní trh.

Autor: Michal Kokoř 

Zdroj dat: Trading Economics

 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku.

Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688