Neriskujte aneb jak a proč si zařídit pojištění majetku!

REKLAMA       Jiřina Kavková, 1.10.2015
Měli byste si uvědomit, že stačí třeba jen několik vteřin a lehce přijdete o váš majetek. Přijít může živelná pohroma, která poničí střechu či vyplaví váš byt, „vyhlídnout“ si vás mohou zloději a odnést si všechny cennosti, které máte doma uloženy a viníkem může být i soused nad vámi, který zapomene vypnout vodu a vyplaví vás. Před těmito i jinými nepříjemnými událostmi vás ochrání jediné – řádné pojištění majetku…

Co je pojištění majetku?

Majetkové pojištění je specifickým pojistným produktem, jehož cílem je ochrana movitých i nemovitých věcí. Platíte si ho z toho důvodu, abyste za poškození svého majetku dostali od pojišťovny odpovídající finanční kompenzaci.

POZOR: Na trhu existuje ještě samostatné pojištění nemovitosti (vztahuje se pouze na nemovité věci) a samostatné pojištění domácnosti, které naopak pokrývá jen škody na věcech movitých, čili vybavení domu nebo bytu. Je dobré znát rozdíly mezi těmito druhy pojištění.


Pojištění majetku pokrývá movité i nemovité věci. Pojištění se běžně vztahuje na budovu (rodinný dům) či byt a vedlejší stavby jako je septik, studna aj., dále také na stavební materiál a stavební součásti budovy. Dobré pojištění by se mělo vztahovat i na oplocení, zahradní kultury a také na odborně instalovaná solární zařízení či jiná zařízení příslušející k domu. Co se týče movitých věcí, jedná se o nábytek, spotřebiče a další vybavení domácnosti. Výhodou je, pokud se pojištění domácnosti vztahuje i na cennosti a peníze v hotovosti, které máte doma.


Kdy vás pojištění „kryje“?

Stejně jako přehled pojištěných věcí musí být v pojistných podmínkách uvedeny i příčiny, při kterých dojde k plnění.

Majetkové pojištění se vztahuje na škody způsobené přírodními živly jako je požár, vichřice, krupobití, silný mráz apod. Dále na zvláštní situace jako jsou pád letadla, úder blesku, únik vody z vodovodního zařízení aj. Důležité je, aby se vztahovalo i na škody, které způsobí zloděj či vandal. Dobré pojištění majetku by mělo pokrývat i škody, které vyplývají z občanské odpovědnosti pojištěného a jeho rodinných příslušníků.

Bezpečný domov mezi klienty boduje

Mezi nejoblíbenější druhy majetkového pojištění současné doby patří Bezpečný domov od pojišťovny ERGO. Toto pojištění má oproti ostatním hned několik odlišností, které jsou současně velkými výhodami pro pojištěnce.

  • První výhodou pojištění Bezpečný domov je, že před jeho uzavřením není třeba oceňovat majetek, což bývá někdy velmi složité a zdlouhavé. K nastavení pojistky je potřeba znát pouze metry čtvereční obytné plochy. Na základě této informace pojišťovna sama navrhne pojistnou částku. Tím je zaručeno, že nedojde k podpojištění.
  • Pojištění Bezpečný domov je zajímavé i tím, že jeho cena není závislá na regionu a je tak stejná pro malé obce i velká města.
  • Není třeba složité zabezpečení bytu nebo domu, ale vystačíte si pouze se základním stupněm zabezpečení oken a dveří.
  • Součástí pojištění je dokonce pojištění občanské odpovědnosti za škody pro celou rodinu, a to s limitem 3.000.000 Kč.
  • Pojišťovna vám pomůže například ve chvíli, kdy ztratíte klíče – zajistí zámečníka a uhradí jeho práci do 2 500 Kč.
  • Pojišťovna se o vás postará i v případě, bude-li váš domov neobyvatelný. Zaplatí náhradní bydlení do výše 1 500 Kč /den.

Máte zájem? Využijte možnosti sjednání produktu Bezpečný domov online.

Proč se pojistit u ERGO pojišťovny?

ERGO pojišťovna, a.s. působí na českém trhu již od roku 1994. Její stabilitu a profesionalitu zaručují nejen bohaté zkušenosti, ale i členství v mezinárodní skupině ERGO, která patří k největším pojišťovacím skupinám v Evropě. ERGO pojišťovna se kromě pojištění majetku specializuje také na pojištění domácnosti, nemovitosti a nabízí i výhodné cestovní pojištění. Nedávno uvedla na trh i specifické pojištění pilotů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky