Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.10.2015 09:10:00

Rozbřesk - MMF se bojí rozvíjejících se trhů

Mezinárodní měnový fond znovu zvedá varovný prst. Tento rok máme čekat pomalejší globální růst než v roce 2014 a příští rok na tom nebudeme o moc lépe. Dobrou zprávou je, že vyspělým ekonomikám včetně eurozóny i Česka se daří dobře. Achillovou patou globální ekonomiky jsou rozvíjející se trhy, které zpomalují tempo růstu pátým rokem v řadě. V centru všech problémů je Čína - ta má kardinální problém vypořádat se s rychlým nárůstem soukromého dluhu a přílišnou závislostí na investicích. Ukormidlovat rozumné zpomalení čínského obra nemusí být vůbec jednoduché. Čína má navíc poměrně výrazný přesah do zbytku asijského regionu - Korea, Vietnam. Dalším problémem je, že pád čínských investic tlačí dolů ceny řady komodit a dostává tím pod tlak rozvíjející se ekonomiky závislé na vývozu surovin (Jižní Afrika, Chile). V neposlední řadě je pro rozvíjející se trhy zásadní hrozbou dražší dolar a zvyšování amerických sazeb. Řada z nich si totiž v minulosti zvykla na příliv levných dolarových peněz ze zahraničí (např. Turecko).

MMF má podle našeho názoru oprávněné obavy, že rozvíjející se trhy mohou velice těžko snášet kombinaci pomalejší Číny a dražšího dolaru. Zajímavé ale je, že tentokrát Christine Lagardová přímo nevarovala Fed před zvyšováním úrokových sazeb. Sami centrální bankéři z rozvíjejících se trhů (od Peru po Indonésii) totiž nedávno vyzvali Fed, aby s prvním růstem sazeb neotálel… stávající nejistota ohledně toho, jak rychle sazby půjdou vzhůru je podle nich ještě horší. Nerozhodnost Fedu navíc po zářijovém zasedání zjevně trhy neuklidnila - ba naopak. Investoři jako by se zalekly toho, že se Fed nehledě na silné domácí fundamenty bojí vývoje v zahraničí.

Region - forex
Bleskový odhad polské inflace nás včera překvapil negativně - meziročně v září podle předběžných odhadů ceny klesaly o 0,8 %. Pokud se číslo potvrdí, tak to znamená, že deflace v Polsku pravděpodobně přetrvá celý letošní rok. Na nižší inflaci reagoval oslabením i zlotý, zatímco sázky na pokles oficiálních úrokových sazeb v půlročním až ročním horizontu zůstaly prakticky beze změny. Celkově však včerejší seance v regionu patřila spíše k těm klidnějším a kurzy koruny a forintu se měnily pouze málo.

Dnes regionální trh sleduje zejména zveřejnění indexů podnikatelských nálad. Největší potenciál pohnout trhem má podle nás číslo z Polska, i když průmysl roste rychleji než ve slabším druhém čtvrtletí.

Dluhopis
Dobrý ADP report i akciové zisky nechaly včera dluhopisy víceméně v klidu a americký desetiletý výnos poklesl o 1 bps. S evropskými dluhopisovými trhy naopak příliš nepohnuly ani slabší odhady růstu cen v eurozóně.

Dnes ráno sice trhy potěšily údaje z Číny v podobě mírné pozitivní revize bleskového odhadu podnikatelské nálady (Caixin) za září, odpolední index podnikatelské nálady v USA (ISM) ovšem může vyznít hůře, než trh čeká.

Komodity
Ceny základních kovů zakončily třetí čtvrtletí poměrně výrazným růstem. Cena mědi vyskočila o 3,8 %, k čemuž kromě větší chuti po riziku přispěly i zprávy o omezení produkce v některých dolech v Chile. Dnes ráno mědi pomáhá i mírná pozitivní revize čínského indexu podnikatelské nálady za září. Neoficiální index PMI (Caixin) však zůstává hluboko pod hranicí 50 bodů.

Cena ropy Brent včera mírně rostla. Oficiální data EIA sice potvrdila vcelku výrazný růst zásob ropy v minulém týdnu (asi +4 Mbbl), avšak na jeho pozadí stál pokles využití kapacity rafinerií. Medvědí zprávou však zůstává nečekaně výrazný růst zásob benzínu (+3,3 Mbbl).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:36  Ranní shrnutí (19.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   8:31  Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:20  Česká koruna osciluje v blízkosti 25,30 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688