Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.09.2015 17:35:00

Čína pěkně vyměkla a to je dobře


Čína je na tom už nějaký čas tak trochu jako alkoholik, který se snaží zbavit se své závislosti. Při opakujících se krizích by mu momentální úlevu mohla přinést sklenička něčeho tvrdého, jeho celkovou snahu o vyproštění se ze závislosti by ale každý podobný krok podkopával. Čína se podobným způsobem snaží vymanit ze závislosti na investicích do všeho možného. Také se tedy snaží o posun od „tvrdého“ (investic, oceli, betonu, atd.) k „měkkému“ (spotřebě, službám).

Následující dva grafy ukazují, že přes všechny excesy na akciovém trhu a balancování na hraně se Číně v principu daří. Jinak řečeno, Čína nám docela hezky měkne. První obrázek totiž jasně ukazuje, jak po roce 2012 prudce klesá podíl průmyslu na HDP a naopak prudce roste podíl služeb:

Čína měkká 1.png

První graf také přirozeně vypráví podstatnou část příběhu komoditních trhů současnosti a ekonomik typu Brazílie. Na obojí doléhá dvojí tlak – pokles tempa růstu čínské ekonomiky a zároveň její posun ke službám, které tolik „tvrdých“ vstupů nepotřebují.

Druhý graf se věnuje čínské spotřebě a míře úspor. Jak bylo naznačeno, Čína se potřebuje postavit na vlastní spotřební nohy. Můžeme to vnímat i tak, že si musí začít užívat spotřební plody své dřívější práce, respektive investic. Pokud by se tak nestalo, ona práce by vyšla vniveč. Může to znít paradoxně, ale jen vyšší konzum zabrání tomu, aby se Čína posunula za hranu nadějí na měkká přistání.

Na počátku osmdesátých let se podíl čínské spotřeby na HDP pohyboval mezi 50 – 55 %. Postupně ale klesal a v roce 2010 dosáhl cca 37 %. Zrcadlově s tím se vyvíjely úspory – ty naopak kolem roku 2010 dosáhly maxima. Pak nastal potřebný obrat, úspory se vydaly směrem dolů a spotřeba nahoru. Směr je tedy bezpochyby dobrý. Je tu otázka rychlosti – toho, zda stačí na zabránění tvrdšímu přistání.


Čína měkká 2.png

Podíl spotřeby na produktu v USA se blíží 70 %, tedy téměř dvojnásobku současného čínského standardu. Spojené státy jsou ale spotřební velmocí, v globální ekonomice fungují dokonce jako „spotřebitel poslední instance“. Pokud to nevede ke vzniku významných vnějších nerovnováh (jako před rokem 2008), jde „spolehlivá“ domácí poptávka jednoznačně pozitivní jev. Někdy se hovoří o potravinové, či energetické soběstačnosti, ale z hlediska makroekonomického vývoje je minimálně stejně důležitá spotřební soběstačnost. Že to vyžaduje trávení víkendů v supermarketech je už jiná úroveň diskuse.

Čína úspěšně měkne a to je dobře. Takový vývoj by měl znamenat snížení jejích vnitřních nerovnováh i těch globálních. V neposlední řadě se toto měknutí promítá do nižších cen komodit a tento vývoj je ve své podstatě pozitivním nabídkovým šokem pro všechny země, které jsou na nákupu/dovozu komodit nějakým způsobem závislé. Jedno velké „ale“ tu nicméně najdeme. Je to ona rychlost měknutí.

A důležité je mít na paměti i následující: Měknutí sebou téměř nevyhnutelně přinese pomalejší celkový růst. Jinak řečeno, dobrý scénář pojící se s rychlejším tempem růstu čínské ekonomiky neexistuje. Je tu jen možnost dobrého poklesu tempa růstu (měknutí), či špatného poklesu – snaha o ždímání stimulačních investic za únosnou hranici a následný kolaps.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688