Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.09.2015 14:39:37

JPMorgan: Na trhu teď není místo pro hrdiny


Na počátku každého čtvrtletí se stratégové a investiční manažeři z JPMorgan scházejí a diskutují o optimální alokaci aktiv, vývoji v globální ekonomice, geopolitickým vývoji a nad dalšími významnými investičními faktory. Hlavní závěry týkající se čtvrtého čtvrtletí letošního roku se dají shrnout následovně:

V létě letošního roku došlo k propadu na komoditních trzích, klesly i výnosy vládních dluhopisů. Na čínském trhu skončil býčí trh a změnil se v trh medvědí, který se týká všech rozvíjejících se zemí a jejich akciových trhů. Ke znatelné akciové korekci došlo i ve vyspělých zemích. Možná nejdůležitějším faktorem byl ale propad důvěry a přesvědčení o dalším pozitivním vývoji. Vstupujeme do období, kdy na trhu není místo pro žádné hrdiny.

Pokračující slabost čínské ekonomiky se bude i nadále promítat do růstu celé globální ekonomiky. Nedomníváme se však, že by mělo dojít k vážnějším globálním problémům. Silný dolar a nízké ceny ropy dopadají na ziskovost amerického korporátního sektoru a v podstatě smazaly hodnotu odpovídající ročnímu růstu zisků. Evropa je stále zranitelná co se týče doznívající ekonomické krize a její rány se hojí jen velmi pomalu. Nicméně platí, že americká ekonomika je celkově silná a dostaví se postupná normalizace sazeb. Sentiment na akciových trzích je slabý, což ale také znamená, že pozitivní překvapení mohou mít na ceny akcií silný dopad. Pozitivní je také to, že první pokrizový test evropské ekonomiky v podobě řecké krize nevyvolal větší problémy.

Nízký růst v Asii a slabé komoditní trhy brání posunu k vyšší inflaci, z čehož mohou těžit pevně úročená aktiva. Bezrizikové sazby ale mohou mírně růst kvůli očekávanému zvyšování sazeb v USA. Růst dlouhodobých sazeb ve vyspělých ekonomikách ovšem limituje nízký růst produktivity a populace v produktivním věku. Americká ekonomika se nachází uprostřed cyklu, riziko recese je nízké a to by mělo prospívat jak akciím, tak korporátním dluhopisům. Vývoj na rozvíjejících se trzích může částečně brzdit oživení v Evropě, evropské akcie by ale měly posilovat. Japonská ekonomika bude sice dále procházet oživením, inflace se však drží stále nízko a v cenách akcií je odražen poměrně velký optimismus.

Tabulka shrnuje naše doporučení týkající se alokace aktiv pro poslední čtvrtletí letošního roku – v řádcích jdou za sebou skupiny hlavních investičních aktiv, poté jednotlivé akciové trhy, dluhopisy a nakonec hlavní světové měny. Šipka značí změnu oproti minulému čtvrtletí a následující sloupce negativní/neutrální/pozitivní ukazují náš postoj k danému aktivu. Například u amerických akcií názor neměníme a máme mírně až středně pozitivní doporučení. Neutrální doporučení je u britských akcií, negativní v zemích Pacifiku (mimo Japonsko). U komodit je naše doporučení neutrální (zlepšení výhledu) stejně jako u eura (zlepšení výhledu):

jp morgan

Zdroj: JPMorgan

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688