Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.09.2015 09:10:00

Rozbřesk - Nejhorší kvartál pro trhy od roku 2011 konečně odchází, jaký bude zbytek roku?

Nejhorší čtvrtletí pro globální trhy od roku 2011 se konečně chýlí ke svému závěru. Investoři či spekulanti toho zažili opravdu dost. Od překvapivé čínské devalvace, přes podivně obhajované rozhodnutí Fedu opět odložit zvýšení úrokových sazeb až po šokující kauzu "Das Auto, Das Problem". Souhra výše uvedených událostí přinesla nemalé ztráty a to nejen ostře sledovanému čínskému akciovému trhu, který za kvartál přišel o čtvrtinu své hodnoty. Podobné ztráty například zaznamenal dříve oslavovaný brazilský real anebo také třeba ropa. V čtvrtletním mínusu na úrovni propadu 12-15 % pak končí celá plejáda aktiv od hlavních akciových indexů v západní Evropě či Japonsku po měny jako je třeba ruský rubl či turecká lira.

Nechme však mizerné třetí čtvrtletí stranou a pojďme si říct, zdali je rozumné očekávat, že poslední kvartál naváže na ten předchozí ve stejně pesimistickém duchu. Podle našeho názoru se konec světa neblíží, neboť věříme, že největší ekonomice světa - tedy té americké - se daří velmi dobře a to by konec konců měla potvrdit i důležitá data z trhu práce zveřejněná tento týden (viz dnešní ADP report).

Stejně tak pokud se podíváme na stav konjunktury v eurozóně (viz zítřejší PMI), tak nevidíme velký problém. Černou schránkou je pak pro nás ekonomická situace v Číně, ale zde je pro zbytek globálních trhů asi nejdůležitější a nejpozitivnější, že čínské vládní autority zřejmě nehodlají řešit zpomalení hospodářského růstu dalšími devalvacemi juanu. A tak největší rizika v sobě ukrývá komoditní sektor, jehož propadem trpí nejen velké ekonomiky z emerging markets - především Brazílie, Rusko a Indonésie. Kromě toho je však třeba mít se extrémně na pozoru před propojeností finančního sektoru s komoditními producenty a obchodníky. V této souvislosti je pak nepochybně znepokojující růst kreditních rizikových marží v USA, který tento problém reflektují, přičemž tlak na tuto třídu aktiv před prosincovým zvýšením úroků ze strany Fedu asi nepoleví.

Přesto pesimismu jsme si užili v odcházejícím kvartále až dost, takže pokud se v následujících dnech trhy soustředí na příchozí makro data a třeba zanedlouho začínající kvartální výsledkovou sezónu, může se nést vstup do posledního čtvrtletí v klidnějším a pozitivnějším duchu.

Region

Zlotý včera opět zaostal za zbytkem regionu, a zatímco koruna s forintem posilovaly, tak zlotý nepatrně oslabil.

Dnes může v regionu poutat pozornost (historicky první) předběžný odhad polské inflace za září. Očekáváme nepatrně vyšší číslo než trh (-0,6 % y/y oproti tržnímu odhadu -0,7 % y/y), které by však nemělo mít výraznější vliv. Případnou reakci by bylo možné čekat spíše při negativním překvapení, neboť v trhu se objevují sázky na snižování sazeb v Polsku v šestiměsíčním horizontu.

Dluhopisy


Německým dluhopisům včera pomohl výraznější pokles inflace. Ta se v Německu po osmi měsících dostala opět do záporu (-0,2 % y/y). Nižší inflační čísla současně překvapila i ve Španělsku. Dluhopisům hrály dál do karet také slabší výkony akciových trhů a mnoho jim nezvládly ublížit výborné výsledky španělského maloobchodu.

Dnešní první odhad inflace v eurozóně za měsíc září pravděpodobně přinese pokles na nulu. To by se mělo německým bundům líbit. Je to ale podle všeho poslední pokles inflace v tomto roce - od měsíce října by postupně měly bazické efekty posouvat inflaci do konce roku směrem vzhůru.

Komodity

Cena ropy Brent sice včera rostla bezmála o 2 %, ale číslo API o amerických zásobách bylo výrazně vyšší, než trh očekává a cena ropy tak pozdě večer spadla zpět pod 48 USD/barel. Oficiální údaje o amerických zásobách budou zveřejněny dnes odpoledne.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688