Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  30.09.2015 08:34:42

Medvědí trhy jsou plné růstových dnů, které klamou investory


Medvědí trend na akciovém trhu způsobený finanční krizí je sice postrachem investorů, kteří sázejí na dlouhodobý růst cen akcií, zároveň je ale dobrým příkladem výrazné korekce zahrnující velký počet růstových dnů.

Michael Harris z blogu Price Action Lab přišel se zajímavou statistikou, která na první pohled může zlepšit náladu býkům. Na druhý pohled už to takový šlágr není.

Během medvědího trhu, který trval od 20. října 2007 do 6. března 2009 (celkově 350 obchodních dnů) se podíl ziskových seancí pohyboval kolem 50 %. Pokud bychom poměr růstových a ztrátových dnů chtěli vyobrazit v grafu, hodil by se takzvaný win ratio index*, v tomto případě s periodou 350 (poměr ziskových a ztrátových dnů za posledních 350 dní).

Index S&P 500 a Win Ratio Index s periodou 350 dní
Index S&P 500 a Win Ratio Index s periodou 350 dní

Z grafu je patrné, že i přes 50% pokles indexu S&P 500 v průběhu tohoto období byly denní výsledky prakticky stejně pravděpodobné. Rozdíl v celkovém směru indexu určovaly pouze občasné rychlé a výrazné propady. Ty nejvýraznější přišly ve druhé polovině medvědího trhu, kdy i podíl ziskových dnů klesl pod 50% hranici.

I při změně sledované periody, kdy se v potaz berou pouze dny od začátku medvědího trendu, je vidět, že se podíl ziskových dnů pohyboval blízko 50% hranice. Dokonce i na dně trendu byl tento poměr 51 ku 49 ve prospěch ztrátových dnů, což je poměrně překvapivé.

Index S&P 500 a poměr ziskových s ztrátových dnů od začátku medvědího trendu
Index S&P 500 a poměr ziskových s ztrátových dnů od začátku medvědího trendu

Síla pohybu je důležitější než směr

Ukazuje to na jednu důležitou pravdu, a sice že v každém trendu (býčím i medvědím) je pro investory mnohem důležitější velikost denního pohybu než samotný směr. I kdyby tedy v medvědím trendu skutečně bylo více růstových dnů se zanedbatelným výnosem a méně ztrátových dnů s výrazným pohybem níže, investorovi to nijak nepomůže (s výjimkou produktů, jejichž výsledek závisí právě na poměru růstových a ztrátových dnů), celkový výsledek bude stejně záporný. Stejně tak to může fungovat opačným směrem. O síle trendu rozhoduje stupeň nadšení či paniky, které vládnou na trzích.

Je také důležité si uvědomit, že po poklesu a růstu o stejné procento nebude výsledek stejný jako před těmito pohyby. Pokud si vezmeme extrémní příklad, po dvou dnech s 50% růstem následujících po dvou 50% poklesech, zůstane investorovi pouze 56,25 % původně investované částky (stejný bude výsledek při dvou poklesech následujících po dvou 50% růstech). Investor tedy ztratí více než 43 %. Poměr ziskových a ztrátových dnů je stejný, dokonce i síla pohybu byla stejná, ale výsledkem je ztráta. Při méně výrazných pohybech je rozdíl samozřejmě menší, zvětšuje se ale s délkou sledovaného období. I vyrovnaný poměr růstových a ztrátových dnů a podobné výsledky tedy hrají spíše proti investorům.

Harris dochází k závěru, že trh má potenciál klamat investory a dávat jim falešné signály o změně trendu, i když je ve skutečnosti trend teprve v polovině. Při navýšení počtu růstových dnů v krátkých časových periodách může dojít k tomu, že investoři začnou doufat v růst a nakupovat. Následné výrazné propady pak opět vedou k tomu, že investoři nejsou schopni správně reagovat, dochází k panice, opětovným velkým výprodejům a k možnému dnu na trhu, v němž chytří investoři vstupují na trh za velmi příznivých cen.

Jak Fed zabil akciovou rally

Jak Fed zabil akciovou rally

Pomineme-li propady cen akcií způsobené výprodeji na světových trzích, v jejichž pozadí stála slabá čínská makrodata a obavy z dalšího vývoje čínské a světové ekonomiky, nelze si nevšimnout, že se růstová křivka akciového indexu S&P 500 letos hodně zploštila. Kdo je pod tím podepsaný?  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688