Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  29.09.2015 09:07:00

Data z amerického trhu práce podpoří očekávání zvýšení sazeb


Kurz dolaru vůči euru minulý týden korigoval své ztráty, které mu uštědřilo rozhodnutí Fedu ponechat sazby beze změny. K této korekci výrazně přispělo vyjádření šéfky Fedu J. Yellen a vystopení prezidenta atlantského Fedu D. Lockharta. Oba se shodli na tom, že ke zvýšení sazeb dojde ještě letos. Dolar se tak z úrovní přes 1,14 USD/EUR postupně propracoval až pod hodnoty 1,12 USD/EUR. Dnes ráno je však již opět těsně pod úrovní 1,13 USD/EUR. Ekonomové SG očekávají, že ke zvýšení sazeb v letošním roce Fed skutečně přistoupí, ale nikoli na říjnovém zasedání, ale až na prosincovém. Fed podle SG bude vyčkávat na další vývoj ekonomické situace v Číně, kterou považuje za jedno z hlavních rizik, přičemž na nejistotě přidává i říjnové hlasování o dluhovém stropu ve Spojených státech. Minulý týden byl ve Spojených státech zveřejněn i třetí zpřesněný odhad HDP, který ukázal, že si ekonomika vedla ještě o dvě desetiny lépe (3,9 % q/q, anualizovaně), než s čím počítal původní odhad. Z evropských dat stojí za zmínku německý Ifo index, který v září předčil tržní očekávání, když vzrostl na 108,5 bodu, zatímco trh počítal s mírným zpomalením na 107,9 bodu. Složka indexu, která hodnotí výhled za šest měsíců, totiž překvapila vylepšením na 103,3 bodu, nejvyšší úroveň od dubna letošního roku. Právě v této kategorii se trh v důsledku nejistoty spojené s vývojem čínského hospodářství obával zpomalení.

Tento týden budou trhy čekat na nejdůležitější report z amerického trhu práce (Nonfarm payrolls), který bude zveřejněn v pátek. Podle ekonomů SG by počet nově vytvořených pracovních míst měl dosáhnout 225 tisíc a podpořit očekávání, že Fed do konce letošního roku sazby skutečně zvýší. Míra nezaměstnanosti by měla poklesnout na 5 %. Zářijový index mapující náladu ve zpracovatelském průmyslu (ISM manufacturing) v září pravděpodobně zpomalil na 50,4 bodu. Naopak výdaje ve stavebnictví a prodeje dopravních prostředků v srpnu podle ekonomů SG nabraly na tempu. O to, aby dolar vůči euru zůstal na silnějších úrovních, se tento týden pravděpodobně postarají zástupci Fedu. Čeká nás vystoupení J. Yellenové, Fischera, Brainarda, Evanse a Williamse. Předpokládáme, že vystoupení se ponesou ve stejném duchu jako minulý týden, tedy ve snaze spíše trh ujistit, že Fed se zvýšením sazeb do konce letošního roku počítá.

V Německu dnes bude zveřejněna zářijová harmonizovaná inflace. Spotřebitelské ceny by podle ekonomů SG měly v meziměsíčním srovnání o 0,1 % poklesnout, meziročně se očekává jejich stagnace. Harmonizovaná inflace za celý letošní rok by měla v průměru dosáhnout 0,3 %, přičemž příští rok by se měla vyšplhat na 1,3 %. Zářijový indikátor důvěry v ekonomiku eurozóny, který bude zveřejněn také dnes, pravděpodobně utrpí šrámy a poklesne na 103,8 bodu (z předchozích 104,2 bodu). Kromě toho bude tento týden zveřejněna i zářijová inflace za celou eurozónu (ve středu). Ta se pravděpodobně posune o jednu desetinku níže a v meziročním srovnání tak bude na nule. Ekonomové SG zde dokonce vidí riziko, že by se mohla propadnout až do záporných hodnot, na -0,1 % y/y.


Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688