Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  28.09.2015 14:29:08

4 chyby v investování, o kterých jste možná dosud nepřemýšleli

Chybovat je lidské a neexistuje prakticky nikdo, kdo by v životě nešlápl vedle. Ne všechna špatná rozhodnutí však na naše životy mají stejný dopad. Ve světě financí jsou chyby luxusem, který si ne každý může dovolit, a přesto je takřka všichni investoři dělají. A nejde jen o nesprávné načasování investic.

Pokud například nakoupíte cenné papíry společnosti, která pouze pár dní po jejich připsání na váš účet zcela nečekaně oznámí, že zahajuje rozsáhlou reorganizaci, v jejímž důsledku očekává radikální pokles celoročního zisku, není neúspěch investičního záměru tak úplně vaší chybou. Takové "omyly" jsou při aktivním investování denním chlebem traderů a neexistuje stoprocentně spolehlivý způsob, jak se jim vyhnout. Některé omyly však investoři opakují stále dokola, přestože existují jednoduché způsoby, jak se jich vyvarovat. Jaké zbytečné chyby patří mezi investorské evergreeny a jak se nestát jejich další obětí?

1. Volatilita trhu není totéž co míra rizika

Index volatility VIX je považován za ukazatel sentimentu na trzích. Ve skutečnosti však VIX založený na volatilitě opčních kontraktů na akciový index S&P 500 není ničím jiným než zrcadlem subjektivních pocitů jednotlivých traderů. V žádném případě tak nelze tvrdit, že se jedná o index, který s naprostou přesností vypovídá o kondici a potenciálu amerických (či dokonce světových) burz.

Investoři by se na trhu měli vždy rozhodovat na základě jednoznačných dat a makroekonomických indikátorů, nikoli nálady ostatních traderů. To, že je většina trhu přesvědčena, že jsou investice do kteréhokoliv aktiva bez rizika, ještě neznamená, že bez rizika skutečně jsou. "Neprůkaznost" volatility dokládá i skutečnost, že vývoj indexu VIX v naprosté většině případů cenovým výkyvům burz nepředchází, nýbrž je následuje. Nálada investorů tedy neurčuje kondici trhu, ale kondice trhu určuje náladu investorů.

2. Cena aktiva není totéž co hodnota

Dopustit se chyby ve vnímání ceny a hodnoty investice je velmi jednoduché. Pokud kterýkoliv analytik na CNBC či Bloombergu hovoří o hodnotě (value), mluví o čísle, jež je součinem aktuální tržní ceny jedné akcie a celkového počtu akcií společnosti. Něco jiného je ocenění, valuace (valuation), kdy jde většinou o poměr ceny akcie a ziskovosti nebo tržeb firmy. Investoři však mnohdy zapomínají na to, že tržní ocenění společnosti jen málokdy odpovídá její skutečné hodnotě. Některé akciové tituly jsou jednoduše překoupené, jiné naopak přeprodané.

Jedním ze základních indikátorů, kterému by investoři měli vždy věnovat velkou pozornost, je P/E, tedy poměr mezi aktuální tržní cenou akcie (price) a ziskem společnosti na akcii za posledních 12 měsíců (earnings). Nejčastěji jsou za ideální P/E považovány hodnoty mezi 6 a 20 body. Příliš nízké P/E může poukazovat na možné problémy uvnitř společnosti, extrémně vysoké naopak indikuje překoupenost titulu. Jeden příklad za všechny - některými milované a jinými nenáviděné akcie sociální sítě Facebook se aktuálně obchodují při P/E kolem 110 až 120, což podle mnohých investorů příliš prostoru pro další růst jejich ceny neposkytuje.

3. Benchamrk jako dvousečná zbraň

Akceptovatelná míra rizika je individuální záležitostí a vytvořit jakékoliv univerzální způsoby jejího stanovení je z podstaty věci nemožné. Nejdůležitějšími faktory jsou z pohledu investičního rizika například finanční zázemí investora, jeho věk nebo délka investičního horizontu. Z variability těchto proměnných zároveň vyplývá, že by se měl každý investor řídit jiným benchmarkem (srovnávacím indexem – pozn. red.) a nesnažit se za každou cenu překonat dlouhodobě nejvýkonnější indexy světa.

Před vstupem na trh by si měl každý investor stanovit jasný cíl, kterého chce aktivní správou svých financí dosáhnout, a až podle něj zvolit konkrétní investiční strategii. Základním pravidlem všech investičních strategií by pak měla být důkladná diverzifikace investičního portfolia, která je prakticky jedinou spolehlivou pojistkou proti nerovnoměrné výkonnosti jednotlivých aktiv. Jedině portfolio založené na široké diverzifikaci totiž zůstane v černých číslech i tehdy, kdy se budou ostatní investoři složitě vyrovnávat s nepříznivou ekonomickou situací nebo negativním sentimentem na trhu.

4. Chamtivost nemá v investování místo

V dnes již legendárním filmu z burzovního prostředí Wall Street říká Michael Douglas v roli Gordona Gekka, že "chamtivost je dobrá". Jak se však nakonec i sám Gekko přesvědčí, ne vždy jsou touha a chamtivost nejlepším motorem investic. Právě naopak – ve vteřině vás dokáží připravit takřka o všechno.

A nemusíme argumentovat pouze hollywoodskými trháky. Zkuste se kohokoli, kdo v době vrcholící internetové bubliny nakupoval akcie technologických společností, zeptat, na základě čeho se k této investici rozhodl. Většina lidí, kteří k vám budou upřímní, odpoví, že vidina rychlého zisku byla na konci 90. let natolik lákavá, že jí nešlo odolat. A jak se zdá, investoři jsou nepoučitelní. Nebo snad existuje i racionální vysvětlení současné "sociální horečky"?

Poznáváte je? 7 smrtelných investičních hříchů vám neprojde ani letos

Poznáváte je? 7 smrtelných investičních hříchů vám neprojde ani letos

O sedmi hříších nejspíše neslyšíte poprvé. V tradičním pojetí jsou to pýcha, lakomství, závist, hněv, smilstvo, nestřídmost a lenost. Investiční svět má své vlastní sedmero provinění, která vás mohou dovést až k finanční katastrofě. Která to jsou?  

 


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688