Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.09.2015 08:45:23

Katalánský boj za nezávislost po včerejších volbách neumírá

Španělské Katalánsko v neděli hlasovalo v regionálních volbách. Proč jej jejich výsledek zásadní a výsledky sledovala i německá kancléřka Merkelová nebo americký prezident Obama? Ve hře totiž bylo více než politická reprezentace nejbohatšího španělského regionu, ale i snaha o odtržení od zbytku Španělska a vytvoření nového evropského státu. Pět a půl milionu oprávněných katalánských voličů tak včera rozhodovalo o výběru 135 zákonodárců do regionálního shromáždění a téměř většina z nich rozhodla ve prospěch regionálního prezidenta Artura Mase a aliance pro nezávislost, kterou vytvořil společně se svými tradičními konkurenty ze separatistického tábora ve snaze získat jednoznačný mandát k odtržení Katalánska. Včerejší regionální hlasování sám Mas několikrát označil za plebiscit o nezávislosti.

Ve včerejších volbách nakonec získala separatistická hnutí 48 procent a těsně jim tak unikla většina hlasů podle oponentů potřebná k legitimnímu prosazení nezávislosti na zbytku Španělska. K tomu, aby tuto většinu získal tak Artur Mas bude potřebovat podporu antikapitalistické strany, která sice je pro nezávislost, odmítá ale vládu zákona. Mas uvedl, že podpora 48 procent oprávněných voličů je dostatečná a dává mu tak mandát k pokračování v boji za katalánskou nezávislost. Masova separatistická aliance Junts pel Si tak získala v regionálním shromáždění 62 ze 135 křesel a potřebuje tak podporu 10 zákonodárců antikapitalistické CUP, kteří již před volbami uvedli, že nenechají Mase vrátit se do role regionálního lídra.

Sílící hlasy Katalánců, kteří prahnou po nezávislosti, přicházejí v době, kdy se celé Španělsko vzpamatovává z nejhorší recese za generace a usiluje o stabilizaci veřejného dluhu. Katalánsko tvoří téměř 20 procent ekonomiky celého Španělska a je čistým přispěvatelem do tamního daňového systému, což znamená, že pomáhá financovat chudší regiony jako je například Andalusie.

Nedělní volby provázela rekordní účast, která dosáhla více než 77 procent. Katalánci žijící v USA, Mexiku, Chile a části Číny však možnost hlasovat nedostali. Hlasovací lístky totiž do těchto zemí nedorazily včas a volební dohled odmítl prodloužit uzávěrku. I španělský premiér Rajoy, jehož Lidová strana přirozeně bojuje za setrvání regionu ve Španělsku, navzdory předvolebním průzkumům ve prospěch separatistických hnutí doufal v to, že se ozve tichá většina oprávněných katalánských voličů, kteří s odtržením nesouhlasí. Právě premiér tak vyzval Katalánce k účasti ve volbách. Ve hře byla nejen nezávislost regionu, ale i riziko jeho vyloučení z Evropské unie i eurozóny nebo rozvíření trhu španělského státního dluhu ve výši 1 bilionu eur.

Španělský premiér Rajoy označil možnost formálního hlasování Katalánska o nezávislosti již několikrát za protiústavní a snahy regionálního prezidenta Mase o uspořádání nezávazného referenda v loňském roce odvoláním k nejvyššímu španělskému soudu zablokoval. Regionální prezident Mas společně s hlavními separatistickými spojenci chtějí využít případnou většinu 72 křesel v regionálním shromáždění k tomu, aby vládu v Madridu donutili vyjednávat o časovém rámci uskutečnění odtržení od Španělska do 18 měsíců. Španělský premiér Rajoy tento plán opět označil za protiústavní a odmítl o něm diskutovat.

Zdroj: BBG, Euronews

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688