Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  24.09.2015 14:45:27

Skandál VW mění vnímání značky “Made in Germany”; aneb pokrytectví na americký způsob


Volkswagen se od pondělí potýká s obrovským skandálem kolem emisí. Akcie v pondělí a v úterý prožívala volný pád, kdy ztratila více jak 30 % své hodnoty. Jedná se o jeden z největší a potenciálně finančně nejbolestivějších problémů pro tuto německou automobilku za dlouhou dobu. Ještě stále není známé kolika aut na kterých trzích se přesně celý problém týká, ale už dnes je jasné, že Volkswagen bude platit pokuty, odškodnění a další platby.

Pro řadu lidí zejména v Německu je to jaksi také záležitost osobní hrdosti. Pro reputaci VW a ostatních německých automobilek je to katastrofa. Výstavní síň německého průmyslu sprostě podvádí a klame zákazníky. Důvěra byla značně nalomena.

Média, odborníci z řad akademiků ale i marketingový specialisté se shodují v jedné věci - kauza může mít dopad na automobilové odvětví jako celek a mít vliv na vnímání i německé značky “Made in Germany”. Dosud to ve světě bylo vnímáno jako něco co je spolehlivé, efektivní a hlavně čestně označené a vyrobené.

Pokud rychle nezakročí německá vláda tak se tento obrázek může značně změnit. Německo je známo pro svůj skvělý zpracovatelský průmysl, pro svojí schopnost odvést precizní technickou inženýrskou práci.

Existuje menší tábor odborníků, kteří říkají, že změnit vnímání takové značky je jako řídit tanker. Trvá to dlouho než zatočíte a musíte vyvinout velké úsilí. Přesně tak to může být s německou značkou “Made in Germany”. Krátkodobě to samozřejmě důvěru poškodit může, ale z dlouhodobého hlediska se spíše bude jednat o ojedinělou událost s limitovaným dosahem.

Paradox Ameriky
Marketingový “mágové” odhadují, že se kauza může stočit a již se stáčí do souboje Němců s Američany - obrazně řečeno. Řada Němců se ptá, jak si vůbec může americký regulátor dovolit nařknout německou automobilku, když sami Američané se o životní prostředí vůbec nestarají, nejsou schopni ani podepsat Kjótský protokol a nyní za emise chtějí trestat německý výkvět průmyslu.

Kdo vytrhne VW trn z paty?

Dnes už bývalý CEO Martin Winterkorn oznámil svojí rezignaci včera na svém vystoupení. Chce tak podpořit obnovení důvěry ve značku ze strany dealerů, zákazníků, regulátorů na celém světě. Pokud by setrval v jeho pozici, stala by se beztak neudržitelnou.

Nový nástupce bude mít jeden obrovský úkol. Obnovit důvěru. Jedním z mužů, který se může rýsovat jako nástupce je Matthias Mueller, šéf Porsche, který má podporu své rodiny, která stále kontroluje většinu podílu ve Volkswagenu. Druhý kdo se může o křeslo ucházet je Herbert Diess, který se nedávno připojil ke společnosti a přišel od rivala BMW. Jinak se dosud o dalších jménech zatím nehovoří.

Akcie společnosti Volkswagen se již dnes stabilizovaly. Dokonce rostly na 120 EUR za jeden kus, ale následně po zprávě o tom, že skandálem jsou zasaženy i série, které jezdí i v Evropě utrpěla akcie další ztráty.

vw249

Zdroj: FT, Bloomberg

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

04.10.2022OBLIBA ZNAČKY „MADE IN ITALY“ DÁL ROSTE Export (export.cz)
18.09.2020Emisní skandál VW rok poté Patria (Patria Finance)
09.06.2020VW: Změny na pozici šéfa značky VW Research (J&T BANKA)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688