ČSÚ (ČSÚ)
Investice  |  24.09.2015 09:04:02

Konjunkturální průzkum - září 2015

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v září téměř nezměnila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) oproti srpnu velmi mírně vzrostl o 0,2 bodu. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně také velmi mírně zvýšil o 0,2 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila ve stavebnictví; v obchodě se zvýšila nepatrně; v průmyslu a ve vybraných odvětvích služeb se nezměnila. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně velmi mírně snížil o 0,3 bodu. Ve srovnání s hodnotami v září 2014 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

průmyslu se v září důvěra podnikatelů meziměsíčně nezměnila. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se mírně zvýšilo. Hodnocení současné celkové poptávky se téměř nezměnilo, hodnocení zahraniční poptávky se snížilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů téměř nezměnily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce téměř neměnnost tempa výrobní činnosti a zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se také téměř nezměnila. Celková důvěra v odvětví průmyslu je ale v meziročním srovnání nepatrně nižší. 

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v září meziměsíčně zvýšila o 4 body. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů téměř nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky po stavebních pracích se oproti srpnu téměř nezměnilo také. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce růst tempa stavební činnosti a také zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se zvýšila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve stavebnictví také vyšší.

V září důvěra v odvětví obchodu oproti srpnu nepatrně vzrostla o 0,1 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se meziměsíčně zvýšilo. Zásoby zboží se téměř nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se mírně snížila, pro období příštích šesti měsíců se mírně zvýšila. Celkově je důvěraobchodě oproti minulému roku vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se v září důvěra meziměsíčně nezměnila. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti srpnu mírně zvýšilo. Hodnocení poptávky v září se snížilo, její očekávání pro příští tři měsíce se mírně zvýšila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se nezměnila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v září meziměsíčně velmi mírně snížil, ale ve srovnání s minulým rokem je stále vyšší. Ze šetření v září vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání nezměnily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se mírně zvýšily. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se v meziměsíčním srovnání mírně snížily. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání se srpnem také mírně snížil. Obavy respondentů z růstu cen se snížily.


Poznámky:
Zodpovědný vedoucí pracovník ČSÚ: Juraj Lojka, ředitel odboru
Kontaktní osoba: Jiří Obst, tel. 274054116, e-mail:  jiri.obst@czso.cz
Metoda získání dat: Konjunkturální zjišťování ČSÚ, spotřebitelský průzkum GfK Czech
Konjunkturální a spotřebitelské průzkumy jsou spolufinancovány granty Evropské komise DG ECFIN
Termín ukončení sběru dat: 17. 9. 2015
Navazující publikace: 070008-15 Konjunkturální průzkum v podnicích průmyslových, stavebních, obchodních a ve vybraných odvětvích služeb (https://www.czso.cz/csu/czso/konjunkturalni-pruzkumy)
Termín zveřejnění další RI: 26. 10. 2015

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688