Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.09.2015 17:08:12

Akciový armagedon: Letos, nebo až v roce 2016?


Odpověď na otázku, zda přijde krach trhů, je jasná. Ano, podobně jako je tomu každých přibližně osm let. Letos to opět zažíváme. Další bublina, další její splasknutí, další krach na trzích a další ztráta deseti bilionů dolarů amerických investorů, podobně jako v letech 2000 a 2008. Déja vu. A pravděpodobně i další příliv optimismu od investičních guruů, který budou nadšeně hltat drobní investoři.

Děje se to vždy, i když všichni víme, že je to špatně. Náš rozum, ale hlavně naše emoce jsou našimi největšími nepřáteli. Einstein tomu říkal šílenství, ekonom Dan Ariely je trochu mírnější, když investory považuje za "předvídatelně iracionální".

Optimismus, kam se podíváš

A dalo by se dodat, že jsou nesmyslně optimističtí, ignorují historická fakta a cykly, a navíc jsou lehce manipulovatelní profíky z Wall Street. Těm stačí v médiích plácat optimistické nesmysly a drobní investoři jim to slepě uvěří, protože chtějí. Vytěsní špatné zprávy a zdravý rozum a nasají optimismus. Končívá to vymazáním zhruba deseti bilionů dolarů z jejich účtů.

Že to často funguje přesně opačně, než tvrdí investiční guruové a jak to chtějí slyšet investoři, je patrné z mnoha příkladů. Za všechny připomeňme optimistické výroky z roku 2008, kdy byly trhy na začátku zatím posledního výrazného a dlouhého propadu.

  • Ministr financí Henry Paulson ve Fortune: "Světová ekonomika je nejsilnější za dobu, co jsem v byznysu."
  • Jim Cramer v pořadu Mad Money: "Sbohem, medvědí trhy! Přivítejme býka."
  • Ken Fisher: "Letos skončí trhy v plusu, takže nakupujte."
  • Tehdejší šéf Fedu Ben Bernanke: "Neočekávám závažné nedostatky u velkých bank."
  • Abby Joseph Cohen z Goldman Sachs: "Strach započítaný v cenách akcií slábne, stejně jako obavy z recese."
  • Republikán Barney Frank: "Freddie Mac a Fannie Mae jsou v zásadě zdravé."
  • Barron's: "Ceny domů jsou pravděpodobně na minimech."
  • Magazín Worth: "Rozvíjející se trhy jsou bezpečným přístavem globálních investorů."
  • Bernie Madoff: "Je prakticky nemožné, aby došlo ke změně pravidel."
  • Kiplinger: "Akcioví investoři by měli přestat s výprodeji akcií bank."

Všichni uvedení (a nejen oni) byli mimo, ale předvídatelně iracionální investoři chtěli slyšet tyto optimistické řeči a chtěli jim věřit. V roce 2000 to bylo podobné. Do roku 2003 se tržní kapitalizace na Wall Street zmenšila o 8 bilionů dolarů, ale optimistické předpovědi se množily jako houby po dešti. Je ironií a s podivem, že mnoho z investičních guruů, jejichž výroky jsou uvedeny níže (a to je pouze výběr těch nejšílenějších z té doby), dodnes oblažuje drobné investory svými nesmysly.

  • James Glassman, autor knihy Dow 36.000: "Největším nebezpečím pro Američany je nebýt na trhu. Brzy dosáhneme bodu, kdy budou trhy správně ohodnoceny. Nejde o bublinu. Trh je podhodnocen." (Říjen 1999)
  • Larry Kudlow ze CNBC: "Tato korekce bude probíhat do poloviny roku. Ani šéf Fedu Alan Greenspan nemůže zastavit internetovou ekonomiku." (Únor 2000)
  • Opět Jim Cramer: "Sun Microsystems má pravděpodobně nejlepší krátkodobý výhled ze všech společností, které znám." (Řekl to v září 2000. Akcie Sun nakonec zaznamenaly jedny z největších propadů v rámci technologických titulů.)
  • Jeffrey Applegate z Lehman Brothers: "Většina korekce je za námi, je čas přejít do ofenzivy." (Prosinec 2000)
  • Alan Greenspan: "Více než tisícovka analytiků si ve svých tříletých a pětiletých odhadech zisků stojí za svým. Takové předpovědi, které se snad nezmění, jsou dobrým znamením pro navyšování kapitálu a udržitelný růst." (Prosinec 2000)
  • Abby Joseph Cohen z Goldman Sachs: "Nervózní jsme mohli být před rokem. S&P 500 byl tehdy nadhodnocen. Teď je podhodnocen." (Duben 2001)
  • Lou Dobbs ze CNN: "Vyjádřím se velmi jasně. Jsem býk, a to platí jak pro trhy, tak pro ekonomiku. Opakuji, jsem býk." (Srpen 2001)
  • A opět Kudlow ze CNBC: "Léčba šokem povede k růstu akciového trhu o několik tisíc bodů a index Dow dosáhne na 35 000 bodů do roku 2010." (Červen 2002)

To už není ani optimismus, to je propaganda. Dow dosáhl dna (7 286 bodů) po 30měsíčním propadu v roce 2002. Válka v Iráku pak USA hluboce zadlužila.

85 let nesmyslů

A to není všechno. Optimismus se netýkal pouze posledních dvou krizí. Něco podobného bylo k vidění již v časech velké krize na přelomu 20. a 30. let minulého století. Do třetice si tak přečtěte perly, kterými krmili optimisté nebohé investory v té době. Doba se v tomto směru až tak nezměnila.

  • Irving Fisher, ekonom: "Ceny akcií dosáhly permanentního vrcholu. Očekávám, že akciový trh bude za několik měsíců o hodně výše." (17. října 1929, týden před takzvaným černým čtvrtkem)
  • Zpráva z trhu od firmy Goodbody v New York Times: "Cítíme, že fundamentálně je Wall Street v pořádku. Pro lidi, kteří si je mohou dovolit, jsou akcie při současných cenách levné." (25. října 1929)
  • Businessweek: "Krach Wall Street neznamená, že nás čeká nějaká vážná deprese. V posledních šesti letech soustředily americké firmy svou energii a zdroje na spekulativní trhy. Teď je toto nebezpečné dobrodružství u konce a firmy jsou finančně silnější, než byly kdy dříve." (2. listopadu 1929)
  • Harvardská ekonomická společnost: "Vážná deprese se zdá být nepravděpodobná. Pravděpodobnější je oživení podnikání na jaře příštího roku s dalším zlepšením na podzim." (10. listopadu 1929)
  • Ministr financí Andrew W. Mellon: "V současnosti nevidím žádnou skutečnou hrozbu nebo důvod k pesimismu. Naprosto důvěřuji tomu, že k obnově dojde na jaře a že v průběhu nadcházejícího roku bude země dělat trvalé pokroky." (31. prosince 1929)
  • Wall Street Journal, v průběhu poklesu indexu Dow z 298 na 41 bodů: "Chase National Bank (dnes JPMorgan Chase) říká, že současné podmínky jednoduše dostupných úvěrů a špatného podnikání byly v minulosti vždy považovány za nákupní příležitost. Je jisté, že osvědčené akcie zaznamenají do konce roku 1931 zajímavé zisky a pravděpodobně budou vykazovat zisk již i do konce roku 1930." (Červen 1930)
  • Prezident Herbert Hoover: "Deprese je u konce." (Červen 1930)

Vztah mezi investičními guruy na Wall street a předvídatelně iracionálními investory je symbolický a má pevné kořeny. Jediné, co může individuální investor dělat, je vzít do rukou zdravý rozum, neřídit se řečmi profesionálů a dívat se, co se děje na trzích.

 

 

Nálada je na bodu mrazu, kolik ale na trhu ještě zbývá prodejců?

Nálada je na bodu mrazu, kolik ale na trhu ještě zbývá prodejců?

Tak tohle už tu dlouho nebylo - investoři (opět) nenávidějí akcie. Náklady na zajištění proti akciovým ztrátám rostou, valuace klesají a pesimismus mezi profesionály vystoupal nejvíce za 30 let.  

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688