Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  23.09.2015 12:21:11

Brazílie se nachází v recesi. Bude následovat další propad nebo se dočkáme oživení?

Brazílie byla v minulosti označována jako budoucí motor světového hospodářství. Současnost je však diametrálně odlišná. Ekonomika největšího a nejlidnatějšího státu Jižní Ameriky zažívá vážné problémy a od poloviny letošního roku se nachází v technické recesi (pokles HDP po dvě po sobě jdoucí čtvrtletí). Demonstraci ekonomické nejistoty Brazílie lze znázornit hned na několika makroekonomických i dalších ukazatelích.

Čína a ceny komodit jako strůjci receseBrazílii

O Číně a situaci v druhé největší ekonomice světa toho v posledních měsících bylo napsáno mnoho. Oslabení růstu čínské ekonomiky má vážný dopad jak na země, které jsou významnými obchodními partnery s touto asijskou velmocí, tak obecně na celosvětové hospodářství. Brazílie patří mezi ty státy, které jsou na Číně silně „závislé“. Čína je pro Brazílii exportní partner číslo jedna, když 18 % (40 mld. USD) z celkového vývozu jde právě do Číny.

U exportu ještě zůstaneme. Značnou část vývozu Brazílie tvoří komodity. Jak víte, komoditní trh zažívá v posledních měsících značné poklesy cen. Významné komponenty brazilského exportu a vývoj jejich ceny za poslední 3 roky demonstruje následující graf.

Graf_commodity_1Graf_commodity_2

Čtěte také: Norsko se potýká s velkými problémy z důvodu nízké ceny ropy

Z grafu je patrné, že Brazílie sčítá výrazné ztráty z prodeje výše uvedených komodit. Například největší producent železné rudy na světě společnost Vale SA, sídlící v Rio de Janeiru, utrpěla v druhém letošním kvartálu meziroční pokles tržeb téměř o 30 %.

Brazílie se nachází v technické recesi

Zatímco v prvním kvartálu letošního roku zaznamenal hrubý domácí produkt Brazílie mezikvartální pokles „pouze“ o 0,7 %, v druhém kvartálu produkt klesl téměř 3krát tolik (-1,9 %). Brazílie se tak oficiálně nachází v recesi. Hlavním důvodem je nejen výše zmíněný export, ale také 2,1% mezikvartální pokles výdajů domácností či značný pokles vládních a soukromých investic.

Graf_GDP_Investice

Investice oproti prvnímu kvartálu 2015 poklesly o 8,1 %, což je následkem velkého korupčního skandálu s názvem Petrobras, největší průmyslové společnosti v Brazílii. Ta byla úzce spjata s největšími stavebními firmami v zemi. Na tuto korupční síť je údajně napojena i současná hlava státu Brazílie Dilma Rousseffová.

Prudký nárůst nezaměstnanosti a inflace

Jedním z hlavních makroekonomických parametrů, na které se vláda Brazílie musí zaměřit, je vysoká míra nezaměstnanosti. Ta vzrostla od konce minulého roku téměř o 100 %, jak je možné vidět v grafu níže. Problémovým faktorem je také míra inflace, jež se pohybuje relativně vysoko nad vytyčeným cílem 4,5 %. V současnosti se drží těsně pod hranicí 10 %.

Graf_unemployment_inflation

Snížený rating vládních dluhopisů

Problémy v největší zemi Jižní Ameriky donutily ratingovou agenturu Standard & Poor snížit rating brazilských státních dluhopisů na BB+. Ty se tak dostaly do pásma tzv. junk bonds. Nyní lze očekávat značný odliv kapitálubrazilského finančního trhu, jelikož velcí hráči, jakými jsou penzijní fondy či pojišťovny, většinou investují do instrumentů s vyšším ratingem než je třída „junk“.

Zdroj dat: TradingEconomics.com, OEC

Autor: Sven Subotič, Martin Chalupa 

 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Ing. Sven Subotič

Ing. Sven Subotič, Aura Invest

je jednatelem společnosti Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na Equity Sales privátní i institucionální klientele (dříve Ernst & Young a Wood & Co.). Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Praktický manuál pro výběr prvotřídních akcií dle legendárního investora Warrena Buffetta

Čtenářům kurzy.cz nabízíme zdarma možnost stažení investičního manuálu, ve kterém investoři naleznout praktický návod pro výběr těch nejatraktivnějších akcií.
Manuál je založen na jedinečném procesu, který s velkou pravděpodobností využívá přímo slavný investor Warren Buffett. Prezentace obsahuje 7 základních kritérií Buffettova výběru a zároveň konkrétní zdroje, kde potřebné informace naleznete.

23.09. 14:24  Kanada je taky v recesy (Bejvoč)
23.09. 14:01  Kanada je taky v recesy (funtomas)
23.09. 13:38  JJ BRICS jede (achijo)
23.09. 12:42  JJ BRICS jede (Bejvoč)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688