Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.09.2015 22:54:57

22. září: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech v úterý skončily v červených číslech. Na akcie energetických a těžařských společností měl negativní dopad počáteční pokles cen ropy a dalších komodit. Investory příliš netěší ani skandál německé automobilky Volkswagen s emisemi, který by mohl být jen špičkou ledovce a rozšířit se i na další společnosti. Investoři také čekají, jak vyzní středeční čínský index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru.

Dow klesl o 1,09 % na 16 330,47 bodu, S&P 500 odepsal 1,23 % na 1 942,74 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 1,5 % na 4 756,72 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 11,42 % na 22,44 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o necelých sedm bazických bodů na 2,14 %.

Americké akcie (22. září 2015)

"Investoři jsou hodně nervózní. V současnosti je mimo jiné trápí hrozba rozšíření skandálu německé automobilky Volkswagen kolem ovlivňování měření emisí," říká Matt Whitbread, portfoliomanažer ve společnosti Baring Asset Management.

Propad ceny akcií Volkswagenu (-16,83 %) na burze ve Frankfurtu nenechal chladnými ani investory v zámoří. Akcie americké automobilky Ford Motor (-2,79 %) odepsaly téměř tři procenta, cenné papíry firmy General Motors (-1,93 %) klesly přibližně o dvě procenta a akcie Fiat Chrysler Automobiles (-5,66 %) zlevnily téměř o šest procent.

"Trh svírá strach, strach z nejistoty ohledně dalšího vývoje světové ekonomiky i cen akcií. Na vině je zřejmě Fed, který k investorům ze svého posledního zasedání vyslal převážně nepříznivé signály," říká Peter Cardillo, hlavní tržní ekonom ve společnosti Rockwell Global Capital.

 

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • Výnosy amerických dluhových cenných papírů s nejkratší dobou splatnosti se propadly opět výrazněji do záporu. Důvodem byla zpráva o snížení objemu aukce ve snaze udržet vládní zadlužení USA pod dluhovým stropem. Americká vláda v pondělí prohlásila, že v úterní aukci prodá čtyřtýdenní státní pokladniční poukázky pouze v hodnotě 15 miliard USD. V aukci z 15. září prodala cenné papíry za 20 miliard USD a v červenci dokonce za 45 miliard USD.
  • Skandál s falšováním údajů o emisích automobilů Volkswagen ve Spojených státech poškodil celou značku Made in Germany a může ohrozit i ostatní německé vývozce. Deníku Bild to v úterý řekl prezident berlínského ekonomického institut DIW Marcel Fratzscher. Varoval také, že kvůli skandálu hrozí u Volkswagenu i jeho dodavatelů zánik pracovních míst.
  • Lékaři našli v těle šéfa investiční banky Goldman Sachs Lloyda Blankfeina lymfom. Šance na úspěšnou léčbu jsou prý ale vysoké. Blankfein uvedl, že v New Yorku podstoupí chemoterapii.
  • Index cen domů FHFA v červenci meziměsíčně stoupl o 0,6 % (odhad: +0,4 %, červen: +0,2 %).
  • Index aktivity richmondského Fedu v září klesl na -5 bodů (odhad: 4 body, srpen: 0 bodů).

Výsledková sezóna

  Pokračování shrnutí úterního obchodování najdete na Investičním webu.

 

Nálada je na bodu mrazu, kolik ale na trhu ještě zbývá prodejců?Nálada je na bodu mrazu, kolik ale na trhu ještě zbývá prodejců?

Tak tohle už tu dlouho nebylo - investoři (opět) nenávidějí akcie. Náklady na zajištění proti akciovým ztrátám rostou, valuace klesají a pesimismus mezi profesionály vystoupal nejvíce za 30 let.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688