Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)
Investice  |  21.09.2015 18:30:09

Švýcarská národní banka vykázala ztrátu ve výši 1,2 bilionu Kč

Je tomu již devět měsíců, co Švýcarská národní banka zrušila svůj závazek a nechala kurz švýcarského franku skokově posílit. Tento krok byl první ukázkou toho, jak by mohly exity z obdobných režimů měnové politiky v budoucnu vypadat.

graf_opuštění_závazku

Následkem skokového posílení kurzu se banka dostala do rekordně velké ztráty, která za první polovinu roku 2015 činila 50,1 miliardy franků, tedy přes 1,2 bilionu českých korun. Pro ilustraci, plánovaná výše státního rozpočtu České republiky pro rok 2015 je vyšší pouze o 18 miliard českých korun! Co však tato ztráta značí a měla by se centrální banka o výsledek svého hospodaření zajímat?

Výsledky hospodaření SNB

Hospodaření centrálních bank

Většinový názor ekonomické obce zní, že nikoliv. Centrální banky jsou zde hlavně za účelem provádění měnové politiky, tudíž by se výsledkem svého hospodaření neměly příliš zaobírat.

Kumulované ztráty ovšem mohou v extrémních případech dosáhnout takové výše, že se banka ocitne v situaci tzv. negativního vlastního kapitálu (účetní závazky převyšují účetní aktiva). V takovém případě například IMF (Mezinárodní měnový fond) doporučuje bankám využít finanční pomoci vlád a dožadovat se od nich dodatečných kapitálových injekcí.

Na druhou stranu Evropská centrální banka žádné požadavky na výši kapitálu nemá. Teoreticky tedy není problém vstoupit do eurozóny, ani v případě že centrální banka disponuje negativním vlastním kapitálem. Argumentace ECB je taková, že centrální banka je specifickou institucí, která jednoduše nemůže mít problémy s likviditou či solventností. Ztráty tedy nemohou ovlivnit její činnost ani fungování bankovního sektoru.

Další vývoj švýcarského případu

Případ SNB je ovšem velmi specifický, zejména kvůli své  vlastnické struktuře a faktu, že jsou její akcie volně obchodovány na burze. Jakýkoliv investor si tyto akcie může koupit a očekávat pravidelnou výplatu dividendy plynoucí z výnosů banky z operací na dluhopisovém a akciovém trhu. To je však vzhledem k současné situaci SNB téměř vyloučeno. Zajímavostí také je, že sama Švýcarská národní banka je velice aktivním hráčem na akciovém trhu. Například do akcií Apple již investovala přes jednu miliardu dolarů.

Lze očekávat, že pokud bude Švýcarsko i nadále viděno jako „bezpečný přístav“ a kapitálové toky do něj budou neustále proudit, švýcarský frank bude posilovat a SNB bude realizovat ztráty i v následujících letech. Nelze také vyloučit, že v případě opravdu velkých ztrát SNB využije emise akcií k vyrovnání výše vlastního kapitálu zpět na nulu.

Autor: Jakub Mašek 

 

Zdroj dat: qz.com, investing.com 

 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku.

Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:24  Koho nejvíc bolí vyšší výnosová křivka? Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688