Alojz Ryšavý (ALO diamonds)
Investice  |  21.09.2015 15:49:13

Průzkum: Slováci obdarovávají šperkem častěji, obliba investičních šperků roste u nás i u sousedů

Obyvatelé Slovenska si umí udělat radost. V porovnání s Čechy pořizují šperky jako dar či investici mnohem častěji. Minimálně jednou za rok dostane šperk 29 % Slováků. V Čechách to je téměř o třetinu méně. Šperk jako dárek dostane pouze 22 % obyvatel. Někde se národy shodují – třeba u výročí, někde liší: Slováci častěji darují klenot ke křtinám, Češi k narození dítěte. Vyplývá to z průzkumu, který si v obou zemích nechalo vypracovat ALO diamonds.

Slováci kupují i dostávají šperky častěji než Češi
Přinejmenším jednou za rok kupuje šperk 30 % dotázaných Čechů, u Slováků je to 38 %. Alespoň jednou za 5 let koupí šperk 70 % Čechů a 76 % Slováků. Darem jej během pěti let dostane v ČR více jak polovina respondentů (56 %) a na Slovensku dvě třetiny (65 %).

Pro téměř každého druhého Slováka jsou křtiny příležitostí k nákupu šperku
V případě životních milníků je přístup Čechů a Slováků k obdarovávání zhruba stejný. 77 % Čechů a 71 % Slováků by koupilo klenot k významnému životnímu jubileu a podobné je to i u svatby (64 % Čechů, 60 % Slováků). Rozdíl nastává u situací, které jsou spojené s náboženskou tématikou. „U slavností náboženského charakteru existují rozdíly kvůli poměru věřících, který je na Slovensku vyšší.  Šperk ke křtinám by proto darovala téměř polovina Slováků (48 %) oproti třetině (32 %) Čechů. Naopak 62 % Čechů by darovalo klenot k narození dítěte. Na Slovensku by tak učinilo pouze 49 % dotázaných,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds.

Šperky nad 10 000 kupují nejčastěji ženatí muži a podnikatelé
V obou zemích kupují šperky cenové kategorie 10 000 korun a více převážně podnikatelé a ženatí muži. Zatímco na Slovensku nebyly velké rozdíly mezi jednotlivými kraji, v Česku takto drahé klenoty kupují více muži z Prahy a Středočeského kraje.

Zájem o investiční šperky roste
výsledků průzkumu ALO diamonds vyplynul rostoucí zájem o investiční šperky. Téměř každý čtvrtý Čech (23 %) a 27 % Slováků, kteří kupují klenoty, je pořizují jako investici. Správný investiční šperk má dle Ryšavého alespoň jeden větší drahokam, protože právě cena velkých vzácných kamenů roste nejrychleji. „Zájem Čechů i Slováků o investiční šperky se přibližuje tradici západních zemí, kde kvalitní šperky bývají běžnou součástí investičního portfolia Drží hodnotu, která se pak předává napříč generacemi. V současné době vidíme, že se zákazníci o tuto kategorii šperků zajímají více než v minulosti,“ dodává Ryšavý.


ALO diamonds

je významná česká klenotnická společnost s nejširší maloobchodní sítí s diamantovými šperky v ČR a SR. Již od roku 1995 vyrábí oslnivé šperky s diamanty a barevnými drahokamy různých kolekcí a stylů v jednom z největších kreativních ateliérů ve střední Evropě. Jako první firma v ČR a na Slovensku začala v roce 1997 obchodovat na burzách v Antverpách, Hongkongu a Izraeli. ALO diamonds má v současné době pět luxusních prodejen v České republice a tři na Slovensku. V roce 2013 společnost zprovoznila butik ve floridském Miami a nyní otevírá luxusní prodejnu v texaském Houstonu.

Více informací na: www.alo.cz

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688