ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  21.09.2015 13:11:15

Zrychlujeme: české ekonomice se daří, druhý kvartál ještě silnější než první

České ekonomice se daří. Vyplývá to z nejnovější analýzy Českého statistického úřadu. Ta potvrdila, že růst národního hospodářství ve druhém čtvrtletí byl dokonce rychlejší než v silném prvním kvartálu. Pololetní výsledky ukázaly, že podle dostupných dat byl meziroční růst HDP druhý nejvyšší v EU.

Faktorů, které ovlivnily dobrý výsledek ekonomiky, je více. „Zlepšuje se situace na trhu práce, klesá míra nezaměstnanosti a rostou mzdy. Posílila i investiční aktivita. Přetrvávají pozitivní očekávání na straně domácností a firem. A ve prospěch růstu ekonomiky působil také výsledek zahraničního obchodu, poprvé po dvou čtvrtletích,“ shrnuje Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ). Růst HDP zrychlil z +4,0 % na +4,4 % v meziročním vyjádření. V úhrnu za celé pololetí tak tuzemská ekonomika vzrostla o 4,2 %. Vyšší tempo růstu vykázala naposledy v předkrizovém období, resp. ve druhé části roku 2007. V porovnání s 2. pololetím loňského roku vzrostl HDP o 3,2 %. To je vůbec největší přírůstek mezi dvěma po sobě jdoucími pololetími od roku 2006.

K hlavním zdrojům růstu ekonomiky patřily ve 2. čtvrtletí investice, které meziročně stouply o 5,9 %, tedy nejdynamičtěji od počátku roku 2008. „Z velké části se však jednalo o důsledek mimořádných vlivů. Zatímco na straně vládních institucí šlo zejména o dočerpávání peněz z fondů EU, v případě nefinančních podniků lze hovořit o tom, že loni dosáhly vysokých zisků a začaly je ve vyšší míře využívat k investičním účelům,“ doplňuje Drahomíra Dubská z oddělení svodných analýz ČSÚ.

Růst hrubé přidané hodnoty byl podle dostupných dat nejvyšší v Evropské unii. Ve 2. čtvrtletí 2015 činil meziročně +3,8 %. „Téměř z poloviny k tomuto růstu přispěl zpracovatelský průmysl, stejnou měrou pak i objemově významné služby. Po období dlouhého útlumu se ale dařilo i stavebnictví, a to především zásluhou realizace veřejných investic,“ poznamenává Jiří Kamenický z týmu analytiků ČSÚ.

V neposlední řadě se stav ekonomiky pozitivně odrazil na trhu práce. Obecná míra nezaměstnanosti klesla z lednových 5,9 % na červnových 5,1 %. Zvýšil se počet volných pracovních míst. Nárůst zaměstnanosti v pojetí národních účtů se prolínal celou ekonomikou, meziročně méně osob pracovalo ve 2. čtvrtletí jen v peněžnictví a pojišťovnictví, v průmyslových odvětvích (mimo zpracovatelský průmysl) a ve stavebnictví. „Navíc platí, že zatímco zaměstnanců přibývá, počty sebezaměstnaných se snižují. Příčina může být v přesunu části pracujících ze švarcsystému zpět mezi klasické zaměstnance, ale i ve snaze sebezaměstnaných přejít do jistějších zaměstnaneckých poměrů“ uvádí Lukáš Kučera, analytik ČSÚ.

Více informací naleznete v dnes publikované analýze Vývoj ekonomiky České republiky v 1. pololetí 2015, event. v článku Skutečné faktory růstu české ekonomiky.

 

Kontakty:
Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
tel.: 274 052 317
GSM: 778 727 232
e-mail: petra.bacova@czso.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688