Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.09.2015 07:39:01

Akcie nemusejí mít to nejhorší za sebou

Jeden den prudce nahoru, další divoká jízda dolů, pak zase cuknout výše, aby následující den zdánlivý optimismus opět vyprchal. Právě tak v posledních dnech vypadá obchodování na světových burzách. Akciovým investorům se to nemusí líbit, ale podobný vývoj je často oddechovým časem po prvním větším propadu z vrcholu trhu před pokračováním sešupu.

Investoři mají tendenci chápat korekce na trhu, případně medvědí trhy, tak trochu jednobarevně. Dlouhá řada červených denních svíček, maximálně s občasným menším odrazem výše s nálepkou "korekce předchozího propadu". Ne vždy ale trh podobným způsobem kolabuje, vlastně se to děje naprosto výjimečně. Investory možná matou poslední dvě velké splasklé bubliny v USA (technologická a hypoteční) a ta čínská v letošním roce.

Na vrcholu trhu ale typičtěji dochází po delší dobu k divokému střídání nálad a denních, někdy i týdenních pohybů. Julian Emanuel z UBS to již v lednu ve své zprávě ilustroval právě na posledních dvou potvrzených vrcholech amerického trhu v letech 2000 a 2007.

Nahoru a dolů a stále dokola. Tak vypadaly vrcholy na americkém akciovém trhu v letech 2000 a 2007
Nahoru a dolů a stále dokola. Tak vypadaly vrcholy na americkém akciovém trhu v letech 2000 a 2007

Připomínají vám šipky průběh obchodování v posledních několika týdnech? Ano, to mohou, je ale potřeba připomenout, že je na grafech zobrazen vývoj za řadu měsíců. Volatilita a rychlé přeskupování pozic tedy nemusejí být jen tématem jednotlivých dnů, ale i celých měsíců.

Když to převedeme na současnost a index S&P 500, nebylo by tedy žádným velkým překvapením, kdyby si udělal výlet třeba i výrazně nad 2 000 bodů, ale i tak by mohl opět rychle zamířit někam k 1 800 (nejde o žádnou predikci, jen příklad). I kdyby nakrásně zopakoval průběh ze dvou zmíněných tržních vrcholů, může se pak situace vyvinout jinak - pokles může být mělčí, ale i hlubší.

Ukazuje to mimo jiné na to, jak těžké je nejen identifikovat, že se na trhu nafoukla bublina, ale i to, zda tato bublina již skutečně praskla, nebo ji čeká ještě několik pořádných nádechů.

Mimochodem, Mike Harris z blogu Price Action Lab na základě testování historických dat ověřil, že během klesajících trendů často dochází ke strmým krátkodobým odrazům výše. Jeho rada? "Zůstaňte mimo trh. Během období nejistoty dokáží velcí hráči na trhu vyvolávat krátkodobé rally, které jsou ale pastmi na ziskuchtivé drobné investory a tradery," varuje.

Akcie: Z čeho má neklidné spaní Robert Shiller?

Akcie: Z čeho má neklidné spaní Robert Shiller?

Slavný ekonom Robert Shiller je známý svými pracemi na téma ocenění trhů a vznik cenových bublin. Sestavil ale také index, který by měl podle něj varovat všechny, kdo doufají v brzké oživení na akciovém trhu.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688