Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  21.09.2015 06:00:52

Dokument: Jak se kalila elektronická evidence tržeb

Všemocní Vietnamci, zločinné spiknutí číšníků napojených na organizovaný zločin. Odložený projekt elektronické evidence tržeb vnesl do české politiky závan svěží argumentační kreativity, na který dlouho nezapomeneme. 

“Jedná se o Vietnamce, kteří jak známo neplatí daně.”

Tímto sdělením odstartoval sněmovní debatu o EET předseda hnutí ANO, místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Kalendář ukazoval 13. března 2015 a ačkoliv nebyl pátek, Babiš měl z komunikačního hlediska pohříchu smolný den.

“Vy mluvíte o živnostnících, registračních pokladnách. Já mluvím o maloobchodu, o restauracích a hotelích. Takže samozřejmě, o maloobchodu všichni asi víme, jaký je tady trh, a to, že je tam asi pár živnostníků, asi jo. Ale nemluvte, že je to o živnostnících. Vy stále melete o živnostnících. Já říkám, že je to maloobchod, restaurace a hotely. Vy to stále interpretujete politicky, že my něco máme proti živnostníkům. Nemáme nic, vůbec nic nemáme. Naopak právě pro ně, pro fyzické osoby chceme dělat ty úlevy. Nechceme je dělat pro velké firmy, ale pro ně, právě pro fyzické osoby,” pronesl mimo jiné ministr financí.

Proč hostince, proč ne stavebnictví?

Námitek vůči elektronické evidenci tržeb (neboli EET) celé jaro přibývalo; nejpregnantněji je formuloval právník a člen Legislativní rady vlády Petr Havel: „Je zjevné, že kromě evidence tržeb je snahou celého procesu také získávání informací a jejich následná správa – tento bod povazuji za velmi sporný, protože jsou zde nastavena daleko méně přísná pravidla, než například při kontrole bezhotovostních plateb. Ostatně jeden ze sporů, který přetrval, byl spor s Úřadem na ochranu osobních údajů,“ řekl Havel.

Sledovačka ve formátu 24/7

Ministr Babiš si k obhajobě EET přizval svého chorvatského kolegu. Ministr financí Chorvatska pan Boris Lalovac nicméně tamní fungování elektronické evidence tržeb popsal způsobem, který nejvíc ze všeho připomínal dusnou atmosféru potenciální detektivky od nebožtíka George Orwella: „Noční bar na pobřeží Jadranu, nějaká zlatá mládež, tak tam měli naopak přebytek šestnáct tisíc euro. On měl sto dvacet tisíc kun v pokladně, které neprošly žádnou evidencí. Takové objekty jsme uzavřeli na sedm dní. Oni pak přijdou, prosím vás nezavírejte nám, my vám budeme platit i dopředu,“ popsal praxi chorvatského státu ministr financí Boris Lalovac.

Co číšník, to Krejčíř

Poslankyně ANO Jana Lorencová přispěla do debaty o EET následující sněmovní filipikou: „Pane předsedající, paní a pánové, já si jenom dovolím ve stručnosti shrnout, na co vlastně ty peníze z té šedé ekonomiky jdou. Na to, co tady proplouvá a všichni o tom víme. Proplouvá to zcela bez evidence. A to právě hrozí teď, že ty peníze zaevidovány budou, všichni budou vědět, odkud ty peníze pocházejí. Chci jenom shrnout, že to nejsou jenom restaurace. Ony se nabízejí, protože tam většina z nás chodí, většina z nás ví, že v restauraci těžko najdete číšníka, který nedostává velkou část svého příjmu cash. K čemu ty peníze slouží? Především k financování organizovaného zločinu. To si musíme přece uvědomit. A už toto považuji za naprosto zásadní věc, která by nás všechny měla přimět k tomu, abychom zvedli ruku pro to, aby se elektronická evidence tržeb zavedla. Já vás o to prosím.“

Premiérovo „dost“

„Ministerstvo financí teď zastavilo přípravu systému. Dost dobře není možné, aby se vypisovala výběrová řízení, pořizovalo se vybavení pro státní pokladnu, když není schválený zákon. V tuto chvíli je to obezřetný a podle mého názoru správný postup,“ řekl nakonec premiér Bohuslav Sobotka. Jak se říká ve filmu: Pokračování příště.

Ondřej Fér


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688