Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  20.09.2015 06:00:46

Sdílená ekonomika roste. Těchto 16 firem stojí za investici

Uber a AirBnB nejsou jediné společnosti, které těží z růstu sdílené ekonomiky. Společnost Credit Suisse zveřejnila seznam 16 firem, které budou profitovat ze vzrůstajícího sektoru ekonomiky.

Investoři do venture kapitálu odhadují, že firmy sdílené ekonomiky mají hodnotu více než 220 miliard dolarů. Společnost PriceWaterhouse Coopers dokonce tvrdí, že do roku 2025 jejich hodnota vzroste na více než 330 miliard.

Růst je tažen kombinací makroekonomických a psychologických faktorů, urbanizace a populace, která si je vědoma hodnoty životního prostředí. Lidé jsou také podle Credit Suisse technologicky stále více gramotní a zapálení do života, který „je užitečný“.

Zde je seznam oněch šestnácti firem, které jsou prý do budoucna velice perspektivní.

Avis Budget Group

Severoamerická společnost, která nabízí půjčování vozů, má potenciál růstu především díky zvyšování počtu sdílených automobilů. Dá se také očekávat, že společnost bude těžit ze synergických efektů růst alternativních taxi služeb, jako Uber nebo Lyft. Credit Suisse společnosti Avis Budget Group dává rating outperform, tedy překonávající trh. Tržní kapitalizace dosahuje přibližně 4,5 miliardy dolarů.

Hertz

Hertz je také společností, která bude těžit z nárůstu sdílení automobilů. Očekává se, že v dlouhodobém hledisku se bude zvyšovat objem zapůjčených vozidel s tím, jak se bude snižovat význam jejich vlastnění. Společnost získala také rating outperofrm. Její tržní kapitalizace činí více než 8 miliard dolarů.

AXA

AXA je francouzská nadnárodní společnost, pohybující se v oblasti finančních služeb. AXA bude pravděpodobně růst díky nárůstu pojistného v důsledku rozšiřování sdílení motorových vozidel. Společnost byla ohodnocena jako outperform a její tržní kapitalizace dosahuje necelých 58 miliard dolarů.

JCDecaux

JCDecaux je společnost, provozující systémy sdílení jízdních kol v 67 městech v 10 různých zemích, včetně Irska, Japonska nebo Rakouska. Tržní kapitalizace dosahuje přibližně 7,5 miliardy dolarů a Credit Suisse ji ohodnotila ratingem neutral.

Shimano

Shimano je poměrně známou společností, která vyrábí doplňky a vybavení jízdních kol. S tím, jak se bude rozšiřovat sdílení jízdních kol, dá se očekávat, že i společnost Shimano zaznamená nárůst poptávky po své produkci. Tržní kapitalizace činí 12,8 miliardy dolarů a je hodnocena ratingem neutral.

HomeAway
Společnost HomeAway provozuje systém pro sdílení ubytovacích kapacit. Tato texaská firma se soustředí na pronájem prázdninového ubytování, jako například chat, domů na pláži, selských stavení, zámků a podobně. Trh sdíleného bydlení roste velmi rychle a v příštích pěti letech se očekává nárůst až o 400 %. Společnost získala neutrální rating a její tržní kapitalizace je 2,7 miliardy dolarů.

Tripadvisor
Tripadvisor je určitým typem sociální sítě pro cestovatele. Umožňuje svým uživatelům a poskytovatelům služeb, aby se vzájemně našli on-line. Současně je možné prostřednictvím této aplikace hodnotit restaurace a hotely. S ratingem outperform a tržní kapitalizací necelých 10 miliard dolarů se jistě jedná o perspektivní společnost.

Amazon
Společnost Amazon jistě není třeba dlouze představovat. Tento velký internetový nákupní dům dosahuje tržní kapitalizace téměř 244 miliard dolarů a Credit Suisse mu dává rating outperform.

LinkedIn
Rovněž společnost LinkedIn je poměrně známá, a to v oblasti lidských zdrojů. Credit Suisse ji hodnotí ratingem outperform a její tržní kapitalizace činí více jak 25 miliard dolarů.

Regus
Společnost Regus je nadnárodním hráčem na trhu s kancelářskými prostory. Společnost sídlí v Lucembursku. Její rating dosahuje stupně outperform a tržní kapitalizace 4,4 miliardy dolarů.

Lending Club
Lending Club je americkou peer-to-peer společností, která půjčuje peníze. Credit Suisse uvádí, že čisté výnosy společnosti z půjček se pohybují v rozmezí 6 až 8 %, zatímco úrokový výnos amerických vládních dluhopisů se blíží nule. Společnost získala rating neutral a její tržní kapitalizace dosahuje 4,8 miliardy dolarů.

Visa
Provozovatel platebních a kreditních karet bude rovněž z růstu sdílené ekonomiky velmi těžit. Tržní kapitalizace společnosti Visa dosahuje více než 170 miliard dolarů s ratingem outperform.

eBay
Další internetový obchod, který může výrazně těžit z rozvoje sdílené ekonomiky. Tržní kapitalizace je vyšší než 31 miliard dolarů a společnost je hodnocena neutrálním ratingem.

Facebook
Že je sociální síť Facebook jednoznačně společností, která porosterůstem sdílené ekonomiky je nad Slunce jasnější fakt. Více k tomu není třeba dodávat. Snad jen, že Facebook je hodnocen ratingem outperform a jeho tržní kapitalizace dosahuje více než 260 miliard dolarů.

Mercado Libre
Mercado Libre je společnost, díky níž se dají sdílet různé věci, především ty použité. Její sídlo se nachází v Buenos Aires a je také součástí indexu Nasdaq. Jedná se o dceřinou společnost firmy eBay. Její tržní kapitalizace převyšuje 4,5 miliardy dolarů a její rating dosahuje stupně outperform.

Yelp
Společnost Yelp je americkou nadnárodní firmou, která provozuje webové stránky, kde uživatelé mohou hodnotit jídlo a související služby. Je to v podstatně taková soicální síť návštěvníků restaurací. Tržní kapitalizace dosahuje jen 1,8 miliardy dolarů, ale rating je na stupni outperform.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

20.09. 23:19  Odprejskni hnuse (Ropič Ropíkovič)
20.09. 18:16  50:50 (Pavel Rudolf)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688