Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.09.2015 07:00:00

Víkendář: Lepší je se Číně postavit, než jí uhýbat

Často se říká, že Čína vysílá smíšené signály. Potvrdilo se to i před několika dny, kdy čínský prezident Si Ťin-pching ohlásil, že počet vojáků v lidové armádě klesne o 300 000. Toto rozhodnutí by mělo zčásti naznačovat, že Čína nemá žádné agresivní plány vůči zbytku světa. Současně ale tato země vyslala pět lodí k Aljašce, což jsou ovšem doposud nevídané vojenské manévry. Podobný krok se všeobecně považuje za učebnicovou definici toho, jak demonstrovat svou sílu. Má tedy čínská vláda za cíl ukazovat svou mírumilovnost, nebo naopak nepřátelství?

Odpověď na položenou otázku je komplikovaná, ale známky studené války mezi Čínou a USA patrné jsou. Čínská vláda chce směrem ke svému lidu ukázat, že má armádu plně pod kontrolou a že probíhají potřebné reformy. Zároveň dává najevo, že nehodlá vyhazovat peníze za pozemní síly, které pro ni ze strategického hlediska nejsou tak významné. Nejde o vyloženě pacifistické kroky, ale aspoň to není volání po válce. Zároveň se však čínská vláda snaží ukázat jak domácímu, tak zahraničnímu publiku, že se snaží o získání strategické výhody nad Spojenými státy tím, že se soustředí na oblasti, kde se Američanům nepodařilo se prosadit.

Příkladem těchto snah je Arktida, kde americké námořnictvo nemá své lodě a pobřežní stráž nepředstavuje významnou sílu. Čína tam navíc vyslala své lodě těsně před návštěvou čínského prezidenta v USA, čímž se snažila Obamovi ukázat, jak je odhodlaná dosáhnout svých geopolitických cílů. Pokud by se proti tomu Američané ohradili, mohla reagovat s tím, že se její lodě pohybovaly v mezinárodních vodách. Podobné hry pak mají pro čínského prezidenta ještě jednu výhodu – ukazují vrcholným představitelům armády, že snížení počtu vojáků není na škodu snahám o dosažení vojenské dominance. Obecně se přitom ví, že Si Ťin-pching má k vedení armády blíže než kterýkoliv z jeho předchůdců.

Co to vše znamená pro vývoj vztahů mezi USA a Čínou? Růst čínské ekonomické moci sebou nese i postupný růst její moci vojenské. Její armádní rozpočet roste podle oficiálních čísel o 10 % ročně, ve skutečnosti možná ještě rychleji. Čína už provedla řadu provokací ve vodách, které jsou blízko jejího pobřeží, a to vyvolává vážné obavy v zemích, které s ní sousedí. Téměř všechny z nich se přitom spoléhají na dvojstranné vojenské dohody uzavřené s USA. Pokud by Američané reagovali agresivně, znamenalo by to přijetí strategie, která by měla Čínu zatlačit zpět. V praxi by to znamenalo posílení již uzavřených dvojstranných dohod a vojenské spolupráce.

Zastánci popsané strategie budou tvrdit, že poslední vývoj v Arktidě je důkazem nutnosti reagovat razantně. Umírněnější reakce by znamenala, že Spojené státy neskočí na podstrčenou návnadu a budou se držet jejich dosavadní strategie bez toho, aby do Pacifiku směřovalo více amerických vojenských sil. Zastánci tohoto hrdliččího postoje mají pravdu v tom, že prudká reakce ze strany USA by přinesla nepřátelskou reakci ze strany čínské veřejnosti a posílila by pozici čínských vojenských jestřábů. Výsledkem by mohla být spirála neustále se zostřujících konfliktů a stále rostoucích nákladů na zbrojení.

Spojené státy mají důvod, proč se zatím příliš nezaměřovaly na Arktidu. V jejich zájmu je hlavně udržení volného obchodu a pohybu lodí. Doposud tyto zájmy nikdo neohrožoval, dokonce ani Rusové. Pokud by tak Rusové či dokonce Číňané učinili, Spojené státy by využily své dominance v oblasti válečného loďstva a poslaly by své lodě na sever. Obama doposud vůči Číně zastával poměrně umírněné postoje. Američané také podporují své spojence v tom, aby sami zvyšovali své obranné schopnosti, což je patrné například v případě Japonska. Částečně jde o postup namířený proti Číně, ale také o známku toho, že Spojené státy nemusí být vždy připraveny spojence bránit.

Obama se vůči Číně chová v souladu s jeho celkovou strategií zahraniční politiky. Ta si je vědoma toho, že možnosti USA nejsou neomezené. Je ale pravděpodobné, že s novou vládou se tento přístup částečně změní. K tomu dojde, ať už bude novým prezidentem demokrat, či republikán. Pravděpodobně půjde o změnu pozitivní, protože Čína na Obamovu strategii reaguje neustále větší rozpínavostí. Větší rezistence ze strany USA by jí vytyčila hranice, v delším období by se tak dokonce snížilo riziko konfrontace místo toho, aby se zvyšovalo.

Autorem je Noah Feldman.


Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688