Kotel na vytápění: Víte, jaký zvolit?

Nový kotel na vytápění může výrazně snížit spotřebu energie, a to až o pětinu. Po jakém sáhnout a jaké parametry hrají při jeho výběru roli?

Vytápění domácnosti řeší každý. V případě, že se o příval tepla nestará ústřední topení, může odběrateli dřív nebo později vyvstat otázka, jaký zdroj vytápění zvolit či jestli by to nešlo s novým kotlem levněji. Mezi nejčastější varianty patří plynový kotel či elektrokotel.

Plynový kotel

Při výběru nového plynového kotle je jednoznačně nejvýhodnější sáhnout po kondenzační. Na rozdíl od klasického kotle dokáže část odpadního tepla, které uniká v podobě vodní páry, využít. A to díky výměníku, v němž kondenzují horké spaliny a ohřívají topnou vodu. Spotřeba plynu díky tomu klesne i o 20 %.

Důležité je sledovat také účinnost. Klasické kotle je mívají okolo 90 %, kondenzační plynové kotle v teoretické rovině dokonce přesahují 100 %. Svou roli hraje i výkon kotle, který musí pokrýt tepelnou ztrátu objektu. Ta závisí na zateplení, kvalitě střechy, těsnosti oken či poloze samotného objektu.

Výhody a nevýhody topení plynem

Výhody:

  • Levný zdroj energie
  • Nízké nároky na obsluhu
  • Snadná regulovatelnost

Nevýhody:

Odpověď na to, co dalšího je třeba sledovat, najdete v článku Jak vybrat plynový kotel.

Elektrokotel

Elektrokotel se oproti plynovému kotli liší v mnoha aspektech. Jedním z nich jsou náklady. Počáteční investice je o pár tisíc nižší než u plynové varianty, naopak provoz bývá nákladnější. Oproti plynovému kotli ale není třeba budovat žádnou přípojku či odtah zplodin. Je tedy daleko jednodušší na zapojení do domácnosti. Je vhodný do nízkoenergetických domů či rekonstruovaných starých budov.

Při jeho výběru je vhodné sledovat výkon kotle. I ten musí pokrýt tepelnou ztrátu objektu. Pohybuje se od 2 do 60 kW. Vhodné je také myslet i na správnou velikost jističe. Zamezí se tím častému padání pojistek.

Výhody:

  • Možnost využít výhodný tarif na elektřinu
  • Nízká pořizovací cena
  • Snadno se ovládá
  • Vysoká účinnost
  • Není třeba komín

Nevýhody:

Další rady, které vám pomohou, se dočtete v článku Jak si vybrat správný elektrokotel.

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní a datové tarify či připojení k interneru. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko