Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.09.2015 10:25:30

Další impozantní obchodní seance v Číně - 5% raketa Shanghai Composite během poslední hodiny


Čínské akcie se dnes opět předvedly a po dvou dnech poklesu v samém závěru obchodní seance proměnily ztráty v zisky a vzlétly strmě vzhůru. Raketový růst akcií v Šanghaji v poslední hodince obchodování byl skutečně působivý. Čínský akciový index Shanghai Composite totiž před počátkem dnešního zasedání amerického Fedu v posledních 90 minutách obchodování předvedl doslova výskok o zhruba 6,5 procenta a po počátečních ztrátách nakonec uzavřel středeční obchodování o 4,9 procenta výše na 3152,26 bodu. Menší Shenzhen Composite se vzpamatoval ze ztrát předešlých dvou dnů, které byly nejhorší za 3 poslední týdny ještě výrazněji, a ukončil obchodování se ziskem dokonce 6,5 procenta.

Shanghai d.png

Vzhledem k velmi omezené transparentnosti všeho, co se odehrává v Číně a značné obtížnosti odhalení motivů tamních drobných investorů je však těžké říct, co tento obrat ve vývoji indexu způsobilo. Všichni by chtěli vědět, co přesně se stalo a je snadné, i když do značné míry spekulativní dojít k závěru, že tento růst není výsledkem ničeho jiného než dalších nákupů státem kontrolovaných společností na čínském trhu. Je však třeba zmínit, že dnešní pohyby nenásledují typický trend vládních nákupů, středeční ziky totiž pramenily převážně z akcií společností s malou tržní kapitalizací.

Ačkoliv 50 hlavních akcií indexu Shanghai Composite uzavřelo dnes obchodování se ziskem3,1 procenta, akcie indexu CSI 500, který zahrnuje právě malé společnosti, rostly o 7 procent. V Šanghaji dnes stoupaly všechny sektory a zhruba třetina akcií indexu připsala zisky na hranici horního denního limitu 9,9 až 10 procent.

Nelze vyloučit zásahy z Pekingu, ale ty dokonce ani nemusely být nutné. Drobní investoři v Číně jsou koneckonců nevyzpytatelní, rádi odhadují, s čím přijde tamní vláda a nebojí se ani velkých sázek. Dnešní průběh obchodování by tak mohl teoreticky být pouhým odrazem milionů čínských investorů, kteří znovu přikročili k akci, možná poháněni nadějí a předpoklady dalšího uvolňování čínské politiky.

Za tento měsíc však i nadále Shanghai i Shenzhen Composite ztrácejí 1,7 a 6 procent, za rok odepsal Shanghai Composite 2,6 procenta, ale Shenzhen je 19 procent v zisku. Od červnového vrcholu však oba dva indexy ztrácely v řádech desítek procent, Shanghai 39 a Shenzhen dokonce 46 procent. Nových dat z Číny v poslední době nepřišlo mnoho, víkendová data byla však smíšená. Maloobchodní tržby za srpen sice překonaly mírně očekávání, tempo růstu průmyslové výroby však zklamalo.

Zdroj: FT, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688