Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  16.09.2015 06:00:53

Apple, Microsoft a Google bojují o trh s umělou inteligencí

Apple, Google a Microsoft vedou válku o lukrativní trh s umělou inteligencí. Definitivním vítězem však budeme my, uživatelé.

Technologické firmy vedou válku o lukrativní trh s umělou inteligencí. Podle agentury Reuters se firma Apple chystá zaměstnat nejméně 86 expertů na umělou inteligenci. Jedná se o součást snahy velkých technologických společností předehnat jedna druhou v tom, aby byly první, kdo svým uživatelům nabídne něco ještě dříve, než budou vůbec vědět, že to potřebují.

„V budoucnosti budou počítače vidět, slyšet, mluvit a také rozumět,“ říká Patrice Simard, zastupující ředitel oddělení výzkumu společnosti Microsoft. „Inteligentní stroje budou tvořit páteř toho, čemu říkáme neviditelná revoluce – technologie budou interagovat tak nenápadně, až se stanou neviditelnými. Tato technologická revoluce povede k tomu, že lidé a stroje budou spolupracovat komplexně, a nikoli komplementárně, jako doposud.“

Umělá inteligence (známá také jako „učící se stroje“) používají algoritmy k porozumění lidské aktivitě a adekvátní reakci na ni. První takové „stroje“ můžeme nalézt například v Google překladačích. Stejně můžeme označit například Siri od Applu, Cortanu od Microsoftu, Google Now nabo Alexa Voice Service od Amazonu.

Zatímco Siri, Cortana a další jsou v oblasti umělé inteligence novinkou, umělá inteligence jako taková je s námi již několik dekád. Jedna věc je však jasná. Není vůbec lehké vašim přístrojům dát lidskou inteligenci. „Skutečné porozumění tomu, co člověk říká, případně s ním vést plnohodnotný dialog, to zatím stroje nenaučíte. Dokonce ani iPhony nebo televizory od Applu to ještě několik dlouhých let umět nebudou,“ říká Oren Etzioni, profesor informačních technologií a výkonný ředitel Allen Institute for Artificial Intelligence.

Nicméně některé z největších technologických firem se o to snaží. Jak Microsoft, tak Google, posilují výzkum v této oblasti. A podle Etzioniho mají vůči Applu dokonce náskok. Apple je však může dohnat a motivaci k tomu určitě má. Odhaduje se, že rychle rostoucí trh s umělou inteligencí dosáhne do roku 2024 obratu ve výši více jak 11 miliard dolarů.

„Inteligentní stroje zaznamenaly obrovský úspěch v rozpoznávání řeči, doporučování výrobků, překládání a mnoha dalších oblastech,“ říká Etzioni. „Kombinace obrovských objemů dat a výkonu při jejich zpracování, to vše vede ke skvělým výsledkům. A to nejlepší teprve přijde.“

Je velmi pravděpodobné, že spotřebitelé si budou moci v blízké budoucnosti vybrat z daleko více ´uměle inteligentních´ produktů. Co však zatím není jasné, která společnost trh s umělou inteligencí ovládne. Siri zaznamenala významný upgrade, prý dokáže lépe odpovídat na otázky a i lépe rozumět požadavkům uživatele. Cortana a Google Now se také stávají „chytřejšími“. Například Google Now již dokáže rozpoznat více než 100 milionů lokací. Navíc umí svému uživateli poskytnout mnoho doporučení, jako například, kterou lokální restauraci by stálo za to navštívit. Podobný pokrok zaznamenala Cortana, která je součástí operačního systému Windows 10.

A tak se dá říci, že se ocitáme uprostřed technologické války o trh s umělou inteligencí. Ačkoli nevíme, kdo v ní na straně technologických firem zvítězí, můžeme s jistotou říci, že definitivním vítězem budeme my, uživatelé. A o to koneckonců jde.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688