Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.09.2015 13:58:08

Nesvádějte vše na Čínu! Co vlastně vyvolalo turbulence na trzích?


Akciové trhy si v srpnu prošly extrémními turbulencemi a index rizika VIX se dostal na úrovně, jaké jsou po roce 2008 naprosto mimořádné. Nyní se situace poněkud uklidnila, ale ani zdaleka není jasné, zda celá epizoda už úplně skončila. K tomu bychom museli vědět, proč ony turbulence vůbec vznikly. Jako vysvětlení se samozřejmě nabízí Čína. Tamní vláda reagovala na propad akciového trhu takovými kroky, které zpochybňují důvěryhodnost její ekonomické politiky a vyvolávají obavy z tvrdého přistání čínské ekonomiky. Této tezi nahrává i propad na komoditních trzích a pokles exportů u řady zemí, které mají silné obchodní vazby s Čínou.

Byla ale Čína jediným faktorem? Vždyť se nezdá, že by došlo k nějakému významnějšímu zpomalení jejího růstu a modely ukazují, že poptávkový šok z této země by na vyspělé ekonomiky neměl mít znatelnější dopad. Je pravděpodobné, že vývoj v Číně zapříčinil růst rizikových prémií a tím se celý šok prohloubil. Je ale také možné, že trhy reagovaly na možnost, že Fed zvedne sazby i přesto, že Čína zvedla deflační tlaky v celé globální ekonomice. Naše ekonometrické modely ukazují, že možnost negativního monetárního šoku skutečně hrála významnou roli.

Náš model konkrétně ukazuje, že americké akcie byly od poloviny roku 2014 relativně k trendu posunuty čtyřmi rozdílnými šoky. Dva z nich jsou pozitivní, dva negativní. Pozitivně působil pokles rizikových prémií, který je pravděpodobně odrazem snižujícího se rizika krize v eurozóně a kvantitativního uvolňování v této měnové unii. K tomu se přidalo působení nižších cen ropy. Negativně naopak působil negativní monetární šok daný plížícím se obratem v politice Fedu. A v posledních týdnech se přidal vývoj v Číně.

Až do května 2015 se popsané faktory zhruba vyrovnávaly, pak ale začaly dominovat ty negativní. Následný prudký pokles akciových trhů byl tažen zejména negativním monetárním šokem, čínské problémy hrály menší roli. V září monetární tlaky mírně polevily, protože hlasy z Fedu indikovaly, že pravděpodobnost zvýšení sazeb v tomto měsíci se zmenšuje.

Někteří lidé budou vůči našim závěrům skeptičtí, protože fakticky nedošlo k žádnému zvedání sazeb ani ve výši rozvahy Fedu. Reálné dluhopisové výnosy ale stoupaly a k monetárnímu utažení došlo, což ukazuje i vývoj celkových finančních podmínek. Pokud Fed nebude tomuto vývoji věnovat pozornost, je možné, že se finanční turbulence zase rychle vrátí.

Zdroj: FT, Fulcrum AM

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688