Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Osobní finance  |  15.09.2015 06:00:53

Vzniká názorová skupina Exekutoři proti teritorialitě


T
eritorialita by kvůli rozdílům ve výkonnosti jednotlivých úřadů výrazně snížila vymahatelnost pohledávek, říkaji Exekutoři proti teritorialitě. 

Zhruba 20 procent soudních exekutorů se v reakci na senátní návrh novely exekučního řádu, který v červenci schválila Vláda ČR a který bude na programu jednání poslanecké sněmovny od 15. září, rozhodlo vytvořit názorovou skupinu s názvem „Exekutoři proti teritorialitě“. Toto označení definuje názorový proud, který exekutoři v něm spojení chtějí deklarovat: Jednoznačné odmítnutí principu teritoriality soudních exekutorů a jeho zavedení v České republice.

„Diskuze o teritorialitě se u nás vedou řadu let. V loňském roce nabraly na intenzitě v souvislosti s poslaneckými návrhy na její zavedení, v dlouhých debatách pak byla rozdělena i samotná exekutorská obec. V rámci uskupení Exekutoři za spravedlivé exekuce jsme společně s kolegy seznamovali odbornou i laickou veřejnost mimo jiné s příklady ze zahraničí, kde buď k teritorialitě vůbec nepřistoupili a fungují na celostátním principu jako v České republice, nebo si místní příslušnost v nějaké formě vyzkoušeli a nyní od ní ustupují. Upozorňovali jsme především na rizika spojená s dramatickým poklesem vymahatelnosti v případě zavedení teritoriálního principu,“ říká Ondřej Mareš,  soudní exekutor v Litoměřicích, který i nyní stojí v popředí nové názorové skupiny jako jeden z jejích mluvčích.

Zuzana Sobíšková, soudní exekutorka z Prahy 6 a druhá mluvčí Exekutorů proti teritorialitě svého kolegu doplňuje: „Po volbách do prezidia Exekutorské komory ČR v březnu letošního roku se zdálo, že nastává jednota uvnitř exekutorského stavu, a dle dohody jsme jako uskupení Exekutoři za spravedlivé exekuce ukončili svou činnost a věnovali se podpoře vedení komory a jeho kroků. Bohužel diskuze o teritorialitě se znovu vynořily v podobě senátního návrhu a zastánci teritoriality z řad Platformy za teritorialitu soudních exekutorů nadále podnikají kroky za zavedení teritoriality. Proto vznikli Exekutoři proti teritorialitě jako názorová skupina exekutorů, která chce být protiváhou prosazovatelů místní příslušnosti a je z části tvořena bývalými členy Exekutorů za spravedlivé exekuce, a z části podporována novými exekutory. 

Názorová skupina Exekutoři proti teritorialitě chce přispět odborným pohledem na problematiku zavádění teritoriality, ještě více přiblížit ověřenou praxi ze zahraničí a přesvědčit politickou, odbornou i širokou veřejnost o problémech, které by místní příslušnost soudních exekutorů přinesla pro věřitele i dlužníky. Opírat se přitom může i o samotnou analýzu ministerstva spravedlnosti, která v letošním roce přinesla jasný závěr: Teritorialita by kvůli rozdílům ve výkonnosti jednotlivých úřadů výrazně snížila vymahatelnost pohledávek. A to by byl stav, který by neprospěl nikomu.  

Exekutoři proti teritorialitě v brzké době představí webový portál věnovaný tématu teritoriality, a prostřednictvím tohoto i dalších komunikačních kanálů budou prezentovat své postoje a argumenty proti zavedení teritoriality.

-of- 

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688