Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  15.09.2015 06:00:48

ČR: Zásobníky zemního plynu jsou téměř plné


Veškerá skladovací kapacita zemního plynu ve výši 2,931 miliard metrů kubických je již nyní v ČR naplněna
na více než 87 procent

Zásobníky RWE Gas Storage a MND Gas Storage by zcela plné měly být asi už během měsíce. Česká plynárenská soustava je tak již nyní dobře připravena na nadcházející zimní topnou sezónu 2015/2016. Česká republika se podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu řadí mezi evropskou špičku. Podzemní zásobníky mají v případě politických konfliktů, kdy by dodavatel plynu případně omezil nebo zcela zastavil dodávky, zásadní roli pro spolehlivost dodávek.

„V současné době máme zásobníky zemního plynu naplněny téměř na 90 procent, tak jako v tomto období v předešlých letech. Plynárenské společnosti jsou připraveny i tuto zimu plynule zásobovat domácnosti i firmy zemním plynem a zásobníky v tom hrají klíčovou roli. Od roku 2009 jsme investovali do rozšíření zásobníků další tři miliardy korun. Jsme dnes připraveni i na případné problémy s dodávkami zemního plynu Centrálním koridorem z Ukrajiny do Evropy,“ říká Jan Valenta, předseda Rady Českého plynárenského svazu.

Podobně je to i u našich sousedů. Polsko, Holandsko, Itálie, Británie, Chorvatsko mají už zásobníky také naplněny přes 85 procent, další členské země kolem 60-70 procent. Celý Evropský plynárenský trh je v současnosti nastaven již tak, aby si uměl poradit i s přerušením dodávek zemního plynu po významnější dobu a odběratelé nepocítili jakékoliv hrozby politického vydírání. Bohužel politické konflikty poškozují dnes v Evropě image zemního plynu, jinak velmi ekologického a komfortního paliva,“ dodává Jan Valenta.

Členové Českého plynárenského svazu, společnosti RWE Gas Storage a MND Gas Storage, patří mezi dva největší provozovatele zásobníků v České republice. Jejich celková kapacita zásobníků je 2 931 milion m3, z toho 2 696 milionů m3 provozuje RWE Gas Storage a 235 milionů m3 MND Gas Storage.

Zásobníky jsou důležitou součástí plynárenské infrastruktury v České republice, protože vyrovnávají sezónní rozdíly ve spotřebě zemního plynu a tím zvyšují bezpečnost dodávek. V minulosti sehrály zásobníky klíčovou roli jak v období extrémních mrazů, tak i v roce 2009 při omezení dodávek Centrálním koridorem z Ukrajiny,“ říká Lubor Veleba, jednatel společnosti RWE Gas Storage.

Česká republika se podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu řadí mezi evropskou špičku. Plyn se v ČR uskladňuje v osmi podzemních zásobnících plynu, z nichž šest je sezónních a jeden špičkový. Společnost RWE Gas Storage provozuje šest (Lobodice u Přerova, Dolní Dunajovice u Mikulova, Štramberk u Nového Jičína, Třanovice u Českého Těšína, Tvrdonice u Břeclavi a Háje u Příbrami). MND podzemní zásobníky Uhřice a Uhřice Jih na Hodonínsku. Kapacitně tyto podzemní zásobníky stačí na pokrytí minimálně třetiny běžné roční spotřeby celé republiky. Roční spotřeba zemního plynu v ČR přesahuje 8 miliard m3, maximální těžební výkon ze zásobníků je 48,8 mil. m3/den a vtláčecí výkon pak 33,9 mil. m3/den.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688