Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Osobní finance  |  11.09.2015 06:01:01

KRUK: Češi se o problematických dluzích radí radši se ženami


Češi, kteří se dostanou do finančních problémů a zadluží se, hledají pomoc či pochopení častěji u žen, než u mužů. 

Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury IPSOS realizovaného pro společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK). Lidé s dluhy si u žen cení zejména jejich schopnosti porozumění a citlivého přístupu v nepříjemné situaci.

Tři pětiny Čechů by se v případě zadlužení svěřily se svými finančními problémy a dluhy raději ženám (58 %). Učinily by tak zejména díky jejich lepší schopnosti porozumění (27 %), zaměření se na řešení finančních problémů (22 %), citlivosti (20 %) či schopnosti lépe řídit domácí rozpočet (19 %). Zbývající dvě pětiny Čechů by naopak upřednostnily pomoc mužů (42 %), neboť právě muži jsou podle nich ti, kteří se dokážou lépe zaměřit na řešení finančních problémů (70 %). Jsou si ale zároveň vědomi, že by citlivý přístup, porozumění či schopnost dobře řídit domácí rozpočet od nich očekávat nemohly.

Lidé na ženách oceňují větší empatii a schopnost vcítit se do problémů jiného člověka. Zadlužení lidé hledají ve svém okolí nejen finanční pomoc, ale hlavně také psychickou podporu a porozumění. Ženy jsou schopny lépe naslouchat a zároveň projevují větší otevřenost při sdílení svého osobního příběhu a zkušeností. To může být dobrou motivací a impulzem pro ostatní, aby začali dluhy aktivně řešit,“ říká Markéta Fixová ze společnosti KRUK.

Mladší lidé raději komunikují se ženami, starší preferují odbornou radu

Mladší lidé, zejména ti ve věku 27 až 35 let, výrazněji preferují při řešení dluhových problémů komunikaci se ženami (68 %). Starší ročníky naopak nemají v tomto směru tak vyhraněné požadavky a je jim prakticky jedno, zda budou řešit dluhové potíže se ženami nebo muži (50 %). Zajímavé je, že nejen ženy, ale také muži mají větší důvěru v komunikaci se ženami, pokud jde o citlivé téma dluhů. Odpovědělo tak shodně 58 % dotázaných mužů i žen.

Pro mladé lidi je důležitější, zda člověk, kterému se se svými dluhovými problémy svěří, projeví dostatečné porozumění (27 %). U starších respondentů se toto kritérium objevilo pouze v 11 %. Hraje pro ně důležitější roli odborná rada, která je dokáže efektivně navést na správné řešení. Tuto možnost zmínila více než polovina dotázaných ve věkové kategorii od 54 do 65 let (56 %).

„Lidé ve vyšším věku mají podstatně více zkušeností a řídí se zejména racionálním úsudkem. To samé očekávají od těch, na které se obrátí pro radu v rámci řešení svých finančních problémů. Nehledají podporu svých názorů, ocení spíše praktickou radu, která je navede na správnou cestu z dluhů,“ doplňuje Markéta Fixová.

Nejčastěji by se s ženami radili Pražané

Nejčastěji by se o svých dluzích radili se ženami obyvatelé hlavního města Prahy – o poznání častěji, než ostatní obyvatelé České republiky. Činily by tak dvě třetiny Pražanů (66 %), zatímco v případě dalších oblastí republiky by to byla polovina obyvatel (Čechy 57 %, Morava 55 %).

Pražané kladou při výběru osoby, které by své finanční problémy svěřili, menší důraz na jejich orientaci na řešení finančních problémů (35 %), než je tomu v případě obyvatel Čech (45 %) či Moravy (42 %). Oproti nim je pro Pražany důležité především porozumění (Praha 23 %, Morava 19 %, Čechy 17 %) a citlivý přístup k jejich situaci (Praha 15 %, Čechy 12 %, Morava 11 %).

Nejméně pozornosti pak věnují schopnosti daných lidí lépe řídit domácí rozpočet (Praha 11 %, Čechy 12 %, Morava 15 %). Jediným krajem, kde by lidé preferovali pro komunikaci o dluzích muže, je Královéhradecký kraj.

Více dluhů mají muži

Podle statistik společnosti KRUK jsou více zadlužení muži (55 %). Muži mají rovněž tendenci si půjčovat vyšší částky. Jejich průměrný dluh se pohybuje na úrovni 45 tisíc korun. U žen je průměrný dluh zhruba o deset tisíc korun nižší.

Lepší disciplínu ve splácení závazků mají ženy. Zatímco vloni svůj dluh začaly splácet právě tři pětiny žen (60,3 %), v případě mužů to byl každý druhý (53,4 %).

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688