Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  10.09.2015 22:42:10

10. září: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily čtvrteční obchodování mírným poklesem, brzy se jim ale podařilo ztráty smazat a vyhouply se nad nulu. Pomohly k tomu hlavně akcie firmy Apple a také cenné papíry zdravotnických firem. Během posledních dvou hodin obchodování sice indexy většinu ztrát odevzdaly, i tak ale nakonec připsaly přibližně půl procenta.

Dow posílil o 0,47 % na 16 330,40 bodu, širší S&P 500 přidal 0,53 % na 1 952,29 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,84 % na 4 796,25 bodu. Index volatility VIX klesl o 7,09 % na 24,37 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o necelé tři bazické body na 2,227 %.

Sedm z deseti hlavních sektorů uzavřelo v zelených číslech. Dařilo se zejména technologickému odvětví podporovanému akciemi Applu a sektoru zdravotní péče. Zaostaly naopak sektor cyklického spotřebního zboží, telekomunikační odvětví a tituly ze sektoru veřejných služeb.

Americké akcie (10. září 2015)

Akcie technologické společnosti Apple (+2,2 %) přidaly přes dvě procenta, a korigovaly tak výraznou středeční ztrátu, kterou utržily poté, co firma představila nové telefony iPhone a svůj dosud největší tablet. Telefony 6S a 6S Plus mají displej rozlišující sílu dotyku a rám ze silnějšího hliníku. Novými tablety pak Apple podle analytiků cílí zejména na firmy a pracovníky, kteří uvažují, že přejdou z laptopů na tablety. Nové telefony od Applu se začnou prodávat v pátek 25. září v USA, Austrálii, Číně, Německu, Francii a na dalších vybraných trzích. Objednávky začne firma přijímat už tuto sobotu. Cena iPhone 6S s dvouletou smlouvou bude v USA začínat na 200 dolarech. U telefonu iPhone 6S Plus to bude 300 dolarů. 16. září firma zpřístupní nový operační systém pro mobily iOS 9.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích

  • Americký výrobce osobních počítačů Dell hodlá během příštích pěti let investovat v Číně 125 miliard dolarů. Oznámil to ve čtvrtek generální ředitel podniku Michael Dell. Firma tak pokračuje ve své expanzi na čínském trhu. Čína je pro podnik druhým největším trhem po Spojených státech.
  • Cantor Fitzgerald snižuje doporučení na akcie eBay na "držet" z "kupovat".
  • RBC začala pokrývat akcie společnosti Coach s doporučením "outperform".
  • Seagate Technology plánuje restrukturalizaci, nejspíš propustí až 1 050 zaměstnanců, tedy zhruba 2 % své pracovní síly.
  • Ceny dovozu v srpnu meziměsíčně klesly o 1,8 % (odhad: -1,6 %), meziročně se snížily o 11,4 % (odhad: -11,1 %).
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 5. září klesl na 275 tisíc z 281 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 282 tisíc), jak se očekávalo. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 29. srpna vzrostl na 2,260 milionu z 2,259 milionu (revidováno z 2,257 milionu) v předchozím týdnu, čekal se pokles na 2,253 milionu.
  • Americká mediální skupina 21st Century Fox získá většinový podíl v časopisu National Geographic a dalších mediálních aktivitách neziskové organizace National Geographic Society. Stane se tak rozšířením společného podniku, který firmy mají. Dlouhodobě neziskový časopis se tak přesune do sféry zisku, napsala agentura AP.
  • Americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) uvažuje o prodeji své divize správy majetku jiné investiční společnosti. Uvedla to ve čtvrtek firma. Divize GE Asset Management spravuje aktiva za zhruba 115 miliard dolarů.
  • Berkshire Hathaway nakoupila dalších 3,5 milionu akcií Phillips 66, celkem ve firmě tedy drží 11,4% podíl.
  • Sun Life Financial kupuje firmu Assurant za 975 milionů dolarů.
  • Credit Suisse snižuje doporučení na akcie Dollar Tree na "underperform" z "neutral".
  • Citigroup zvyšuje doporučení na akcie pojišťovny Aflac na "kupovat" z "držet".
  • Credit Suisse zvyšuje doporučení na akcie BlackRock na "outperform" z "neutral".
  • Jefferies označila společnost Pfizer za "top pick" titul, předčí prý konkurenční firmy jak fundamentálními daty, tak aktivitou v oblasti akvizic.

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

------

Černé labutě, výhled ekonomiky a jeden medvědí signál nad všechny ostatníČerné labutě, výhled ekonomiky a jeden medvědí signál nad všechny ostatní

Letem světem světovým trhem. Goldman Sachs věří v růst indexu S&P 500 do konce roku na 2 100 bodů, a to navzdory riziku zpomalení ekonomiky Číny, které straší světové investory. Strašit by je ale mohla i titulní strana jednoho populárního finančního magazínu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688